Vrouwenbesnijdenis is het wegnemen van de clitoris, vaak gecombineerd met het dichtnaaien van de vagina (ook: clitoridectomie, genitale verminking). Een ingrijpender vorm waarbij ook de schaamlippen worden weggesneden heet infibulatie. Het gebruik is met name in zwang in islamitische landen in Afrika.
Clitoridectomie: het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de clitoris. In bijzondere gevallen wordt de huid rondom de clitoris – de prepuce – verwijderd. Excisie: het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de clitoris en de kleine schaamlippen. In sommige gevallen worden de grote schaamlippen ook verwijderd.
Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking (vgv) is een vorm van lichamelijke mishandeling. Het is een gebruik waarbij uitwendige geslachtsorganen van meisjes, waaronder de clitoris, worden besneden of verwijderd.
Voor het besnijden van meisjes worden verschillende termen gebruikt. In Engelstalige landen wordt gesproken over female genital mutilation (FGM), circumcision, cutting of female genital cutting.
Bij een besnijdenis wordt een gedeelte van de voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid. Een te nauwe voorhuid geeft vaak moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens erectie en geslachtgemeenschap of een ontsteking van de eikel of de voorhuid.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen.
Besnijdenis kent, anders dan vaak wordt gedacht, ook risico's op complicaties. Met name bloedingen, infecties, plasbuisvernauwingen komen regelmatig voor. Ook sterfgevallen zijn gerapporteerd. Op latere leeftijd ontwikkelen besneden mannen veel vaker seksuele problemen.
Volgens de artsen is er wetenschappelijk bewijs dat door besnijdenis de kans op infectie aan de urinewegen vermindert. Ook neemt het risico op kanker aan de penis en het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder hiv, af.
Het gevolg is dat Nederlandse artsen vaker worden geconfronteerd met complicaties van besnijdenissen. Het meest voorkomende probleem is de vernauwing van de plasbuis. Volgens de schaarse medische literatuur krijgt één op de vijf besneden jongens daar last van.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
VGV wordt voornamelijk uitgevoerd bij meisjes tussen de kindertijd en de leeftijd van 15 jaar. De oorzaak is terug te vinden in een combinatie van culturele en sociale redenen, zoals sociale druk en gewoontes, de overtuiging dat VGV ondersteund wordt door geloof, of idealen over reinheid en schoonheid.
Bij een besnijdenis haalt de uroloog een deel van of de hele voorhuid van de penis weg. Een besnijdenis heet ook wel circumcisie. We doen in het UMCG alleen besnijdenissen als daar een medische reden voor is.
De voorhuid wordt naar voren getrokken en ingeknipt van boven naar beneden. Daarna kan de arts de voorhuid verwijderen door deze rondom helemaal los te knippen. Als laatste worden rondom de eikel oplosbare hechtingen geplaatst en wordt de penis verbonden.
Meisjesbesnijdenis is een operatie aan de uitwendige geslachtsorganen zonder medische noodzaak. Meisjesbesnijdenis is gevaarlijk voor de gezondheid. Alle vomen van meisjesbesnijdenis zijn in Nederland verboden en strafbaar. De overheid wil meisjesbesnijdenis voorkomen en bestrijden.
De besnijdenis behoort binnen de islam tot de reiniging. De Profeet Mohammed noemde het in een adem met het spoelen van de mond, het reinigen van de neus, het kortknippen van de snor, het schoonmaken van de tanden, het knippen de nagels en het epileren van okselhaar en schaamhaar.
Behandeling van een Spaanse kraag
De huisarts probeert eerst om uw eikel en voorhuid minder dik te maken. Dit doet hij of zij door uw penis te koelen of er een strak verband om te doen. Dit helpt ook tegen de pijn. Soms krijgt u ook een crème op de penis tegen de pijn.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt is er soms wat napijn, maar meestal is die bij volwassen mannen maar gering. Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld.
na 6 weken is wond van de penis genezen. Bij nachtelijke of ochtenderectie kan penis gevoelig zijn. Het is belangrijk dat de patiënt vanaf de tweede dag na de besnijdenis, na verwijdering van het drukverband, elke dag onder de douche gaat, waarbij de besnijdeniswond goed wordt schoongespoeld gedurende 5-7 dagen ca.
Op basis van een medische indicatie wordt een besnijdenis wel vergoed uit het basispakket. Een besnijdenis kost in een speciale kliniek doorgaans 265 euro. In een ziekenhuis wordt soms wel 2000 euro gevraagd.
Normaal gesproken doet het plassen na een besnijdenis geen pijn omdat er niet aan de plasbuis wordt geopereerd. Tijdens de ingreep wordt de uitgang van plasbuis wel goed bekeken of deze niet te nauw is. Wanneer dit het geval is, wordt de plasbuis wat verder opengemaakt.
De dag na de operatie kan uw kind weer zijn gang gaan. De basisregel van wondbehandeling is het schoon en droog houden van het wondgebied. De dag na de ingreep moet u het verband verwijderen, eventueel na losweken met lauw water (onder de douche). Na twee dagen mag uw kind weer kort douchen.
Leeftijd, pijn en angst
Wanneer de ouders hun zoon willen laten besnijden, dan adviseren wij om dit op zeer jonge leeftijd te laten doen. Een zuigeling die slechts enkele weken of maanden oud is, merkt – behalve van het prikje voor de verdoving – weinig van de besnijdenis. Daarom: hoe jonger, hoe beter!