Tips voor zwembad onderhouden op een rijtje
Controleer, reinig en vervang het filter van de filterinstallatie regelmatig. Gebruik accessoires zoals schepnetten, borstel en stofzuigers om het bad schoon te houden. Bestrijd bacteriën en algen met chloor en zorg voor de juiste pH-waarde.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Volgens het Besluit Afvalwater Huishoudens is het ook nog eens illegaal om water met chloor te laten weglopen in je tuin. Het is vervuild water en dus schadelijk voor het milieu. Doe je het wel, dan kun je een forse boete krijgen. Je kunt je zwembadwater dus niet zomaar lozen.
Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.
Dit is ongeveer een uur. Hierna kun je gewoon weer volop gebruik maken van je zwembad. Gebruik je de chloorshock echt om bijvoorbeeld algen te doden en het chloorgehalte naar 10 ppm te brengen, geldt hier voor een zwemverbod van ongeveer 12 uur.
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten. Als jij je daardoor prettiger voelt gewoon erin hangen.
Action Plus van CTX is een chloortablet met meervoudige werking. De tabletten zijn 250 gram zonder kopersulfaat! Ontsmettend, algendodend, bacteriedodend, algistatisch, virusdodend, schimmeldodend, vlokkend, stabiliserend, kalkwerend en pH verlagend!
Hoe vaak moet ik het water verversen gedurende het seizoen ? Dit hangt af van het gebruik van uw zwembad. In principe kunt je het zwembadwater het gehele seizoen laten staan, Indien u uw pH- en chloorwaarden goed in de gaten houd. Door het verdampen van het water zul je wel regelmatig water moeten invoegen.
Naast de TA-waarde en de pH-waarde is ook de chloorwaarde belangrijk. Voeg daarom chloorshock toe aan het zwembadwater. Een normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij groen zwembadwater door algen verhoog je het chloorgehalte naar 3 ppm/liter.
Mocht u een chloordrijver gebruiken om chloor aan het water toe te voegen, dan adviseren we u om deze uit het water te halen op het moment dat u gaat zwemmen. Zorg er bovendien voor dat de chloordrijver, de chloortabletten én het chloorgranulaat altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden.
Hoe verwijder je te veel chloor in je zwembad? De makkelijkste manier om het gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen, is door een deel van het water te verversen. Om waterverspilling tegen te gaan of het gebonden chloor preventief al te voorkomen, kan er gebruik worden gemaakt van een UV-lamp.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur.Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.
Het energieverbruik van een zwembadpomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kracht van de pomp en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een zwembadpomp tussen de 0,25 en 2,5 kWh per dag.
Chloor als desinfectiemiddel
Chloor is het meest gebruikte middel om jouw zwembadwater schoon te houden. Met chloortabletten of chloorpoeder in een chloordispenser worden de bacteriën in het zwembad snel gedood. Om dit schone zwembadwater ook schoon te houden, is het belangrijk dat je het water regelmatig test.
Ziet je water er melkachtig uit? Dan kan het best zijn dat er te veel kalk in je zwembadwater bevindt. Wanneer de hardheid te hoog is, check je best of deze waarden liggen tussen de 100 en 200 mg/l. Verlaag de kalk in je zwembad door een speciale ontkalker te gebruiken zoals Calc Free van BSI.
Vloeibare chloor verdwijnt onder diverse invloeden : UV licht, warmte, verontreiniging (algen), geen afdekking.