WPA/WPA2 staat voor Wi-fi Protected Access. Met andere woorden: het wifi-wachtwoord. Deze vind je op de bijgeleverde stickers van het modem en bij op het mee verstuurde plastic kaartje.
Een WPA-sleutel is een wachtwoord dat je gebruikt om verbinding te maken met een draadloos netwerk. Je kunt het WPA-wachtwoord opvragen bij degene die het netwerk beheert. In sommige gevallen is een standaard WPA-wachtwoordzin of -wachtwoord op een draadloze router afgedrukt.
Achterop de Experia box staat het initiële SSID (wifi netwerknaam) en de WPA sleutel (WiFi wachtwoord).
Apple (iPhone en iPad) geven bij verbinding met de Ziggo modem/router een melding van zwakke beveiliging: WPA/WPA2 (TKIP) wordt niet als veilig beschouwd. Stel WPA2 (AES) of WPA3 in als encryptieniveau.
WPA is de afkorting van Wi-Fi Protected Access®, een vorm van gegevenscodering voor draadloze netwerken. Het verbetert de beveiliging van WEP met behulp van het Extensible Authentication Protocol (EAP). Op deze manier wordt de toegang tot het netwerk beveiligd en worden gegevens gecodeerd verzonden.
Selecteer in Netwerkcentrum, naast Verbindingen, de naam van uw Wi-Fi-netwerk. Selecteer in Wi-Fi-status de optie Eigenschappen van draadloos netwerk. Selecteer in Eigenschappen van draadloos netwerk het tabblad Beveiliging en selecteer vervolgens het selectievakje Tekens weergeven.
WPA3 activeer je op je FRITZ!Box onder 'Wi-Fi > Beveiliging', waar je vervolgens de Wi-Fi-modus 'WPA2 + WPA3' instelt. Vanaf nu kunnen Wi-Fi-apparaten zich met WPA2 of WPA3 aanmelden. Deze zogenaamde 'transition mode (overgangsmodus)' zorgt dus voor de nodige compatibiliteit.
Ga naar je internetbrowser en typ 192.168.0.1 in de adresbalk. Open een browser en ga naar het volgende adres: http://192.168.0.1/. Voer bij gebruikersnaam 'admin' en bij wachtwoord 'admin' in.
Welk modem heb je? De Experia Box v10A en de KPN Box 12 hebben een etiket aan de achterzijde waar het Admin password op staat. Bij de oudere modems laat je de eerste keer het wachtwoordveld leeg, dan zal je gedwongen worden om een nieuw, zelf bedacht wachtwoord in te voeren.
Als er een apparaat dat ondersteuning biedt voor Remote-play geregistreerd is bij een PS3™-systeem dat uitgerust is met een functie voor draadloos LAN, wordt er voor beide systemen automatisch een netwerkverbinding voor Remote-play met een specifiek SSID en een specifieke coderingssleutel (WPA-sleutel) aangemaakt.
Nee, alleen bij Wi-Fi modellen wordt er om een wachtwoord gevraagd, als je hier een apparaat mee wilt verbinding. Bij niet-Wi-Fi modellen, wordt nooit om een dergelijke netwerksleutel gevraagd.
SSID en beveiligingssleutel identificeren
Deze informatie is opgeslagen in de draadloze router en kan worden opgevraagd met een computer die met de draadloze router is verbonden. De precieze methode voor het opvragen van informatie uit de router verschilt per routerfabrikant. Meestal gebruikt u hiervoor een webbrowser.
SSID vinden op Android
Ga naar Instellingen > Verbindingen. 2. De SSID waarmee je verbonden bent wordt onder het kopje 'Wi-Fi' getoond.
WEP en WPA (samen met WPA2) zijn namen van verschillende encryptiehulpmiddelen om uw draadloze verbinding te beveiligen. Encryptie versleutelt de netwerkverbinding zodat niemand kan 'afluisteren' en kan zien naar welke webpagina's u kijkt bijvoorbeeld.
Je wifi-modem gebruikt standaard de 2,4 GHz-frequentieband om het wifi-signaal te verzenden en te ontvangen. Vaak is het erg druk op deze frequentieband en daardoor kan wifi traag zijn of wegvallen. Je kunt ook de 5 GHz-frequentieband voor een beter wifi-signaal gebruiken.
Als op een ConnectBox IPv6 DS-Lite firmware werkzaam is, dan krijg je bij https://www.whatismyip.com/ een IPv6 en IPv4 adress te zien.
WPA3 is de vernieuwde standaard voor WiFi-beveiliging met nieuwe mogelijkheden om de beveiliging van persoonlijke netwerken en bedrijfsnetwerken te verbeteren. Het is de 3e generatie van het Wi-Fi Protected Access protocol, waaraan WPA2, WPA en WEP (Wired Equivalent Privacy) voorafgingen.
Geen van de modemrouters die Ziggo levert, ondersteunt momenteel WPA3. Alleen door Ziggo zelf geleverde modems worden geactiveerd, je kunt (nog) geen zelf aangeschaft modem laten activeren. Je kunt wel een eigen router gebruiken, modem gaat inderdaad (nog) niet.
Om er optimaal van te profiteren moet je beschikken over een geschikt toegangspunt (router) en een geschikte client (iPhone of ander apparaat). Huidige iPhones, iPads en Macs werken met WPA2 Personal en dat is wat Apple aanraadt.
De SSID vinden: Zoek naar een sticker op je router. Veel routers van internetproviders hebben een sticker op de onder- of zijkant, waar de standaard SSID op vernoemd staat. Dit wordt meestal de SSID of ''Netwerknaam'' genoemd en kan naast een barcode staan.
Open Wi-Fi instellingen beheren, vervolgens helemaal naar beneden in het scherm voor Bekende netwerken beheren. Klik op het betreffende netwerk en selecteer Niet onthouden. Als het goed is kun je nu weer verbinding maken met het netwerk en het wachtwoord opnieuw instellen.