Maar liefst 98% van glasafval kan ingezet worden als nieuwe grondstof. Dankzij het apart inzamelen van glasafval, middels een glas rolcontainer van 240 liter, levert dit niet alleen een nieuwe grondstof op maar er wordt tevens een grote hoeveelheid CO2-uitstoot vermeden.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Lever vlakglas apart in bij de milieustraat of glashandel. Dubbel glas kun je inclusief de metalen rand en kit inleveren. Niet alles mag in de bak voor vlakglas.
Bied het glas aan in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, krat, box, vat, mand). Bied het glas zeker niet los, in zakken, in plooiboxen of in kartonnen dozen aan. Het maximaal gewicht is 15 kilogram (per gevuld recipiënt). Verwijder deksels en doppen.
,,Er is een groot verschil in smelttemperatuur van glas. Die glazen flessen en potten kan je eindeloos recyclen, dat glas smelt gewoon. De rest smelt niet mee.”
Grote hoeveelheden aardewerk mogen in de bak met puin op de milieustraat. Als het servies of aardewerk in scherven is gevallen, verpak scherpe scherven dan in bijvoorbeeld een krantenpagina, zodat de vuilophalers zich er niet aan verwonden. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar meestal geen triple glas. Triple glas is dan te zwaar. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet, dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert.
Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in.
Wanneer de glasbak verdeeld is in kleurbakken, mag blauw glas bij het groene of 'bonte' glas. Een glazen flesje met een dun verflaagje mag ook in de glasbak. Zorg dat je de juiste kleur glas in de juiste bak gooit.
Glas wordt nooit afval. Als u het lege verpakkingsglas tenminste naar de glasbak brengt of - in sommige gemeenten - aanbiedt voor inzameling. Glas is oneindig recyclebaar en behoudt daarbij zijn kwaliteit en eigenschappen.
Verzamelen in een aparte bak, er valt namelijk best wel wat mee te verdienen. De huidige oud papierprijs ligt gemiddeld per 1000 kg tussen de € 65,- en € 75,-. Maar ook oud ijzer kan een leuk extraatje voor de VvE-pot opleveren, namelijk 0,05 cent per kilo. Check bij je gemeente de actuele prijzen.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt door een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de constructie is geïsoleerd.
De leeftijd van uw dubbel glas is te herkennen aan de code binnenin de spouw. Hierin staat de productiedatum vermeld. Zo weet u hoe lang uw ruit al in uw kozijn zit. Is uw ruit al erg oud (20 jaar of ouder) dan is de kans erg groot dat u nog oud dubbel glas heeft.
Begin met de onderste, daarna de zijkanten en tenslotte de bovenkant. Let op: het glas staat los in de sponning. Doe veiligheidshandschoenen aan en verwijder voorzichtig het glas. Gebruik hiervoor een of twee zuignappen en zet het glas veilig weg, bijvoorbeeld op twee blokjes hout.
De waarde hangt wat van van de grootte en de staat. Indien er heel wat borden en vormstukken zijn, dan schatten we al snel op een 125 à 150 euro. Of misschien zelfs wat meer. Zo'n servies kan je eventueel nog aanvullen door op rommelmarkten te snuisteren of door het raadplegen van de verkoopssites op het net.
Je kunt ze gewoon kwijt bij het restafval.
Wempe & Wempe kan uw servies of losse servies delen van u kopen. Dat is 1 optie. De andere optie is dat u gebruik maakt van de Wempe & Wempe verkoopservice, dat betekent dat wij het servies voor u verkopen.
Ongeveer 60 procent van al het verpakkingsglas is wit, terwijl maar 50 procent van alle glasbakken geschikt is voor kleurscheiding. Daarom is er altijd een tekort aan wit glas. En soms een overschot aan bont. Op kleur scheiden bespaart dus grondstoffen en energie om weer nieuw wit glas te maken.