De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts. Maak je outfit af met een trendy hoed om zo min mogelijk te verbranden.
Lichte kleding en zweten
Het advies om zo min mogelijk te dragen", zegt thermofysioloog Hein Daanen eerder al eens tegen Editie NL. "De kleur maakt niet zoveel uit, zolang de kleding maar luchtig en licht is en soepel valt." Volgens Daanen is het ook belangrijk dat je goed zweet: "Je huid koelt af door het vocht.
Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen). Je kunt soms zelfs beter lange kleding dragen dan korte shorts en rokjes. Zon direct op je huid, zorgt ervoor dat je het nog warmer krijgt.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Zomerschoenen zijn bij voorkeur gemaakt van natuurlijke materialen zoals leer en kurk. Natuurlijke materialen hebben verschillende goede eigenschappen die ze bijzonder geschikt maken voor warm weer.
Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn ideaal. Zijde is dan weer geen goede optie, omdat het traag opdroogt en nooit kreukvrij uit een regenbui komt. Jeans blijft vaak de hele dag nog klammig aanvoelen, dus een katoenen pantalon is dan een beter en trouwens ook minder warm alternatief.
Houd je huis koel
Houd je huis overdag volledig afgesloten. Wanneer 's avonds de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
Om af te koelen kun je een koude handdoek in je nek leggen, een voetbad nemen en goed drinken, zegt Hopman. Het draait er allemaal om dat de lichaamstemperatuur rond de 37 graden blijft, legt de specialist uit. "Bij die temperatuur werken de lichaamsprocessen optimaal.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.
Uw enkels of onderbenen kunnen dik worden door vocht. Dat komt door aderen die slecht werken, er lekt dan vocht uit. U krijgt drukverband om uw onderbeen en moet veel gaan lopen. Zo drukken de spieren in uw kuiten het bloed beter terug naar uw hart.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
#1 Rolluiken
De beste zonwering om de warmte buiten te houden zijn op de eerste plaats rolluiken. In combinatie met een gesloten raam houden ze het meeste warmte tegen, aangezien deze volledig afsluitbaar zijn. Via ramen verlies je immers de meeste koelte.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
De kleur van de kleding zorgt er ook voor dat de kans om opgemerkt te worden in de woestijn veel groter wordt (bijvoorbeeld in het geval iemand verdwaald is), omdat een zwart bewegend voorwerp veel beter contrasteert met de lichte kleuren van de woestijn.
Stof 6: Viscose
Viscose is een kunstzijde, ook wel rayon genoemd. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt ook heerlijk koel in de zomer. Viscose kan net als katoen heet worden gewassen.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.