Kortom: de een is niet (on)gezonder dan de ander. Door ketchup krijg je (veel) meer suiker binnen, door mayonaise (veel) verzadigd vet. Wil jij meer weten over jouw eten, geholpen worden bij het maken van keuzes in de supermarkt en geïnspireerd raken door heerlijke recepten?
Helaas zoeken we naar gezond, dus dat betekent alleen maar minpunten voor mayo. Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Goede tomatenketchup bevat veel - opneembare - lycopeen. Lycopeen is de kleurstof die tomaten rood maakt én een zeer belangrijke antioxidant. Normaal gesproken kan ons lichaam lycopeen uit tomaten niet goed opnemen, omdat dit stofje in de celwanden van tomaten zit en wij die moeilijk kunnen verteren.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Redelijk. Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Sauzen zoals Heinz Tomato Ketchup Zonder Toegevoegde Suikers & Zout 570 ml zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
De Inspecteur doet een test en ontdekt dat de smaak van Heinz nog altijd populair is. Ketchup is en blijft een gigantisch populair product. Maar welk merk vinden proevers anno 2020 het lekkerste? De Inspecteur doet een smaaktest, met vier merken klassieke ketchup en ook één ketchup waar de helft minder suiker in zit.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Ketchup bevat het kleinste aantal calorieën (15 kcal) en geen vet. Daar staat wel 2,8 g suiker en 0,4 g zout tegenover. Mosterd lijkt de gulden middenweg – met minder suiker en minder vet – maar daar zit dan weer relatief veel zout in. Die voedingswaarden kunnen wel verschillen tussen merken.
Een gezonde mayonaise is een mayonaise met een gezonde olie en olijfolie is een goede olie om mayonaise van te maken. Alleen de extra vierge olijfolie is een goede olie (de milde niet). Daarom kun je het best extra vierge olijfolie gebruiken voor een gezonde mayo.
Slanke mayonaise
Maar wil je afvallen? Weet dan dat er in mayonaise best wat calorieën zitten (128 kcal in 1 eetlepel). Dan blijft met oog op de lijn halvarine de beste keuze. Al heb je natuurlijk wel slanke mayonaises, waar minder vet en dus calorieën in zitten.
Toch staan ketchup en mayonaise al jaren aan de sauzentop. Gemiddeld eten we maar liefst 2,4 liter mayonaise per persoon per jaar. Overal ter wereld is deze vette saus populair.
Patat zonder saus is natuurlijk altijd de 'gezondste' optie, want hierdoor krijg je minder calorieën, vet en suiker binnen. Bovendien vult de saus niet echt, dus minder frietjes eet je er ook niet door.
H.J. Heinz, ook wel bekend als Heinz, is een Amerikaanse voedselproducent met het hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania). Heinz is vooral bekend van zijn reclameleus "57 varieties" en zijn ketchup.
Ergens in 1876 kwam mijnheer Heinz met dit sausje voor de dag. Hij claimde dat hij toen al 57 variëteiten maakte, en dat staat nog altijd op de hals van de fles. Op de website van Heinz wordt er gezegd dat het er eigenlijk toen al meer waren, maar dat hij 57 zo'n leuk getal vond.
Tomaten. Daarin zit lycopeen, het stofje dat de tomaten een rode kleur geeft. Het is een antioxidant die je huid behoedt tegen verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. verse tomaten, tomatensap of - soep en ketchup zijn rijk aan lycopeen.
Er zitten 13 kilocalorieën in 1 eetlepel (17 gram) tomatenketchup. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tomatenketchup'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.