Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten. Het vetgehalte staat aangegeven per hoeveelheid droge stof.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Daarnaast is schapenkaas in bepaalde opzichten ook nog eens gezonder dan koeienkaas of geitenkaas. Zo bevat schapenkaas bijvoorbeeld hogere gehaltes vitamine A, B en C. Deze vitaminen bevorderen onder andere een goede stofwisseling.
Cottagecheese. De kampioen van de slanke kazen!
We raden het af om kaas te eten tijdens fase 1 en 2 van het koolhydraatarm eiwit dieet. De meeste kaassoorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten, maar bevatten veel vet (dus ook veel calorieën). Zelfs magere kaassoorten zoals 20+ of 30+ kaas bevatten relatief nog veel vet.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten.
Verstandige keuzes zijn ricotta, mozzarella, plattekaas, smeerkaas met een laag vetgehalte, verse geitenkaas en harde kaas met een vetgehalte van 30+. Eet niet te veel harde kaas met een vetgehalte van 40+ en andere kazen met een hoog vetgehalte zoals brie, leerdammer, abdijkazen en roomkazen.
Is mozzarella gezond? Mozzarella bevat vergeleken met Hollandse 48+ kaas een stuk minder (verzadigd) vet en zout. Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
'Normale' Feta is daarentegen zeker niet ongezond!Het bevat diverse nuttige voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren. Feta is daarom goed voor je botten en darmen. Het bevat van nature ook een heel stuk minder vet dan andere kazen zoals oude Goudse of Cheddar.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Crackers passen dus perfect in een eetschema om af te vallen, maar ze hebben geen magische krachten. In 1 snee brood (35 gram) zitten dan wel meer calorieën (ongeveer 80). Een boterham bevat ook meer water, is groter en je kan er meer groenten op leggen.
Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
De Hollandse harde kaas past perfect in het koolhydraatarme dieet en in het keto-dieet, omdat ze precies allemaal 0 gram koolhydraten en dus ook 0 gram suikers bevatten. Boerenkaas kan goed als beleg, tussendoortje, snack of als alternatief voor een zoet dessert.
30+ kazen zijn minder vet dan bijvoorbeeld de 40+ of 48+ kazen en zijn daarmee dus ook 'gezonder'. Dit zijn romige, zachte kazen met een soepele textuur.
Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11).
Als je graag wat kaas aan je salade wil toevoegen, kies dan voor mozzarella, feta of ricotta. Let wel extra op de hoeveelheid: een hele bol mozzarella is bijvoorbeeld uit den boze als je graag wat kilootjes kwijt wilt geraken. Heb je graag wat vlees of vis in je salade?
Niet waar!Harde geitenkaas is vergelijkbaar met “koeienkaas” wat betreft calorieën en vetten.Ook het gehalte aan vitamines en mineralen ontloopt elkaar niet veel. Sommige vitamines en mineralen zitten wat meer in gewone kaas, zoals vitamine B2 en B12, anderen weer in geitenkaas zoals vitamine B6 en magnesium.
Nee. Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet.