Op de hardheidsschaal van Mohs – een schaal van 1 tot 10 die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft – heeft zirkonia een hardheid van 8,5. Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde en heeft een hardheid van 10. Hierdoor is zirkonia net iets gevoeliger voor krassen en minder duurzaam dan diamant.
Zirkonia kan vooral worden aangetast door huidvet, zeep, boter en olie. Door deze substanties worden de steentjes vaak dof. Voor langdurig mooie kristallen kun je sieraden zoals ringen en oorbellen dus beter af doen tijdens het douchen, schoonmaken, sporten en koken.
Zirkonia zelf is niet duur en dus zijn ringen met deze glassoort ook goedkoper dan varianten die hetzelfde lijken, maar bijvoorbeeld met edelstenen zijn gemaakt. Ringen met dit glaskristal zijn er al vanaf enkele euro's terwijl ringen met edelstenen al snel een veelvoud kosten.
Zirkonia is een kunstmatige kristal en wordt dus door de mens zelf gemaakt. Hoewel het dus geen echte edelsteen is, is met het blote oog soms verschil te bekennen. Dit maakt zirkonia een populair alternatief voor diamant.
Zirkonia (of “cubic zirconia”) is de meest populaire kunstmatige steen. Het lijkt het meeste op de diamant, omdat het een vergelijkbare glans heeft en ook sprankelt als je het tegen het licht houdt.
Een zirkona steentje is hooguit een paar euro waard. Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes.
Het onderhoud van je sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water en dan schoon te borstelen met een zachte (tanden0 borstel.
Briljant kan goed tegen warmte, zirkonia niet.
Diamanten zijn zeer bestand tegen warme omstandigheden; ze worden bij hoge temperaturen niet warm en verkleuren niet. Zirkonia kan slechter tegen de warmte. Zelfs bij het nemen van een hete douche wordt zirkonia warm en verliest het tijdelijk zijn glinstering.
Swarovski Crystals
Verschil tussen zirkonia kristal en Swarovski kristal? daar zit geen verschil in…. Het is een andere benaming voor hetzelfde product. Swarovski kristallen zijn in feite niets anders dan kwalitatief hoogwaardige Zirkonia's.
Zirkonia is een synthetische steen die veel op diamant lijkt. De makkelijkste manier om zirkonia te herkennen is door de kleur, of door de 'vurige' glans. Zirkonia heeft een oranje gloed, waardoor je hem makkelijk kunt identificeren.
Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde en heeft een hardheid van 10. Hierdoor is zirkonia net iets gevoeliger voor krassen en minder duurzaam dan diamant. Echter is zirkonia met een hardheid van 8,5 nog steeds goed bestand tegen krassen en dergelijke.
Spinel benadert kwa duurzaamheid de saffier maar komt in weer net wat andere mooie kleuren. Zo bestaat er spinel van donker roze rood tot klaproosrood en in donker zeegroen blauw. Spinel heeft een hardheid van 8 en is net zoals saffier een edelsteen welke heel geschikt is voor in een ring.
Omdat het slijpen van een diamant moeilijk is, tijdrovend is en met speciaal gereedschap moet gebeuren wordt de waarde van een briljant automatisch hoger dan een ruwe diamant. De tijd, het vakwerk en een aantal andere factoren zorgen ervoor dat een briljant duurder is dan een diamant.
8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met 333. 9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375. 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Slapen: Ga nooit slapen met sieraden om. Je kan in je slaap stikken door een ketting. `s Nachts zwellen je vingers op, dus ringen kunnen dan je bloedsomloop afknellen. Bovendien maak je in je slaap soms ongecontroleerde bewegingen, waardoor je je sieraad kan beschadigen.
De Swarovski kristallen zijn veel goedkoper als diamanten, want ze worden 100% fabrieksmatig gemaakt van water, zand en lood.
“De twee meest bekende en gebruikte diamant imitatie zijn cubic zirconia (zirconia) en synthetische moissaniet.” Zoals met alle diamant-imitaties het geval is, zijn de eigenschappen onvergelijkbaar met natuurlijke diamant.
Zirkonia wordt gemaakt door zirkonium en zirkonium oxide tot 5000 graden te verhitten en te smelten. Wanneer de steen is afgekoeld, wordt het in dezelfde vorm geslepen als een diamant, met veel facetten die het licht weerkaatsen.
Niet alleen chloor is schadelijk voor uw gouden juwelen met diamant, ook zout water kan uw juwelen aantasten. Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken.
Briljant is een manier waarop een diamant geslepen wordt. Het is de meest voorkomende cut en kan makkelijk herkend worden aan de ronde vorm. De briljant vorm heeft een opmerkelijke intense schittering.
Kies dan voor een edelmetaal, zoals: goud, rhodium of platina. Zoekt u een goedkoper model? Schaf dan een sieraad van RVS (Stainless Steel) aan. Dit materiaal verkleurt niet en is ook nog eens allergievrij.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Het is daarom raadzaam een sieraad met diamant niet te dragen bij ruwe werkzaamheden. Gebruik nooit een chloorbleekmiddel, de diamant is hier wel tegen bestand, maar het metaal van de zetting kan worden aangetast of verkleuren.
Staal verkleurt niet en blijft daardoor lang mooi. Stalen sieraden hebben een verschillende uitstraling. Zo heb je stoere, grove schakelarmbanden en robuuste ringen. Maar ga je voor sierlijk en stijlvol dan zijn er ook fijne kettinkjes en ringen.