Granol is een sierpleister die bekend staat om de grove structuur. Er ontstaan groeven en putjes in het oppervlak, wat zorgt voor een unieke en sierlijke afwerking voor uw wanden.
Spachtelputz heeft een regelmatige, subtiele structuur dankzij de fijnere korrels. Granol gebruikt een grovere korrel, waardoor de kenmerkende groeven ontstaat. Rustiekputz zit qua korrelgrootte tussen de andere twee opties in en heeft een robuuste uitstraling.
Granol is een sierpleister met grove structuur. Je herkent granol eenvoudig aan de putjes en groeven in de sierpleister. Vroeger stond granol vooral bekend als een luxe en dus wat duurdere sierpleister, maar tegenwoordig is granol zeer betaalbaar. Granol is zowel geschikt voor binnen- als buitenmuren.
Over bestaand stucwerk zoals granol, spack etc. kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
Met de ammonia ontvet u de muren en met de schilderstape kunt u vloeren en kozijnen afplakken. Verder dient u vulmiddel aan te brengen op de bestaande wand, kieren en gaten kunnen hiermee gevuld worden. U heeft voorstrijk nodig om aan te brengen zodat het granol beter hecht en een kwast om dit mee te doen.
Wat is granol? Granol is een sierpleister die bekend staat om de grove structuur. Er ontstaan groeven en putjes in het oppervlak, wat zorgt voor een unieke en sierlijke afwerking voor uw wanden.
Prijs voor het granol glad maken is 11,- euro / m2.
Neem een emmer met lauw/warm water met daarin wat schoonmaakmiddel (stucwerk schoonmaken eerst proberen met alleen water). Neem de borstel of spons (een spons gebruik je voor vlak stucwerk en de borstel gebruik je vaker bij grof stucwerk) maak deze vochtig en bewerk de plek die schoongemaakt moet worden.
Stucen over bestaand stucwerk
kan worden gestuct. Afhankelijk van het soort stucwerk dient het oppervlakte eventueel te worden behandeld met een contact primer. Als bijvoorbeeld basis leemstuc wordt aangebracht over een muur met granol, dan dient altijd een contact primer te worden gebruikt.
De kosten van het aanbrengen van granol
De prijs van granol is vergelijkbaar met dat van spachtelputz en rustiekputz en ligt tussen de €10 en €20 per vierkante meter. Het aanbrengen op het plafond is duurder omdat dit moeilijker te bereiken is.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Als je granol wil gaan over verven
De meeste verfklussen doe je in je huis met een foam roller maar granol verven kan je het beste doen met een langharige roller. Een dergelijke borstel wordt vaak door professionals gebruikt. Het gaat om een vacht roller die een grote hoeveelheid verf in zich op kan nemen.
Sausklaar betekent dus niks anders dan 'schilder gereed', de wand is klaar om geschilderd te worden. De wand is glad, egaal en vrij van oneffenheden.
Stucen gebeurd met de hand, met gips, door de stukadoor – terwijl spack met de spackspuit machine wordt aangebracht door de spackspuiter. Spack wordt met de hand gemest en is een korrelpleister op kalkbasis. Spackspuitwerk wordt dan ook wel als een vorm van stucwerk of als stuc afwerking aangemerkt.
- stuc of stucwerk is "decoratieve en geornamenteerde afwerklagen op wanden, plafonds e.d." - pleisterwerk is "vlakke lagen op gevels en binnenmuren".
Wist je dat tandpasta niet alleen je tanden doet laten blinken, maar ook de helpende hand voor vlekken op lichte / witte muren is? Doe een beetje tandpasta op een vochtige doek of spons en dep zachtjes op de vlek(ken). Laat het heel kort inwerken en dep het daarna met een vochtige doek af.
Vlekken op een witte muur kunt u aanpakken met een beetje tandpasta. Tip de plekken aan met een vochtige doek en een beetje tandpasta. Vaak trekken de vlekken dan vanzelf weg. Dep eventueel na met een licht vochtige doek of spons.
Tip: wil je gladde gestucte muur verven? Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Granol verwijder je door het af te steken met een plamuurmes of afsteekmes. Of het makkelijk gaat, ligt mede aan de ondergrond. Om het afsteken te vergemakkelijken kan je het granol eerst stomen. Lukt dit niet dan kan het granol altijd nog glad maken.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Kun je elke muur schuren? Je kunt een muur schuren die droog is en voorzien is van bijvoorbeeld grof stucwerk (spachtelputz), granol, gipsplaat, structuurverf of glasvezelbehang. Door zelf je muur glad te maken, is een stukadoor niet meer nodig.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
De dikte van een stuclaag is afhankelijk van de vlakheid die de ondergrond heeft. Zo is een betonmuur een stuk vlakker dan een muur die gemetseld is. De meest voorkomende laagdikte van stucwerk ligt tussen de 5 en 8 mm dik.