Tbs (terbeschikkingstelling) is een maatregel om de samenleving te beschermen tegen mensen die misdrijven plegen terwijl ze lijden aan een ernstige stoornis of gebrekkige ontwikkeling.
Het is uitzonderlijk toegestaan voor een werkgever die geen uitzendbureau is om zijn vaste werknemers voor een beperkte tijd uit te lenen aan een ander bedrijf (gebruiker), als hij daarvoor de voorafgaande toestemming heeft gekregen van het Toezicht op de Sociale Wetten (= de arbeidsinspectie).
De WAADI verstaat onder het ter beschikking stellen van arbeidskrachten: 'Het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander, voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst, verrichten van arbeid.
Ja, je mag medewerkers detacheren naar andere bedrijven, zoals zorginstellingen. Dit heet collegiaal uitlenen. Je doet dit bij wijze van hulpbetoon zonder winstoogmerk. Je berekent dan maximaal de loonkosten en een kleine opslag voor administratiekosten.
uitzenden is het inhuren van een uitzendmedewerker via een uitzendovereenkomst. De medewerker krijgt een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een kort opzegtermijn. detacheren is het inhuren van een gedetacheerde via detacheringscontract.
De intermediair: bijvoorbeeld een uitzend- of detacheringsbureau, of een bedrijf dat personeel tegen betaling uitleent. De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
Als u door bijzondere omstandigheden zoals bijvoorbeeld het coronavirus tijdelijk minder werk hebt, kan het een uitkomst zijn als u werknemers tijdelijk ter beschikking kunt stellen aan een ander bedrijf. Sommige bedrijven hebben juist in deze tijd erg veel werk en kunnen daarbij goed extra handen gebruiken.
Het belemmeringsverbod bepaalt dat het verboden is om aan een ter beschikking gestelde werknemer belemmeringen in de weg te leggen voor de totstandkoming van een rechtstreekse arbeidsverhouding met de partij aan wie hij ter beschikking is gesteld.
INGELEENDE WERKNEMER: persoon die een arbeidsovereenkomst of aanstelling heeft bij een andere organisatie, maar feitelijk werkzaamheden voor uw eigen organisatie verricht.
Ingevolge de Waadi geldt voor ieder bedrijf dat (structureel of incidenteel) arbeidskrachten ter beschikking stelt een registratieplicht. Deze plicht houdt in dat het bedrijf geregistreerd dient te staan bij de Kamer van Koophandel als bedrijf dat arbeidskrachten ter beschikking stelt.
Een baan van een werknemer waarbij sprake is van een arbeidsovereenkomst waarin de afspraak over de arbeidsduur een vast aantal uren per week kent.
U gaat personeel uitlenen of inhuren. Dan krijgt u te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, Waadi. Volgens deze wet hebben uitleners een registratieplicht. Als inlener van personeel moet u controleren of deze registratie in het Handelsregister juist is.
De terbeschikkingstelling komt erop neer dat de veroordeelde, nadat zijn hoofdvrijheidsstraf is afgelopen, onder toezicht komt te staan van de strafuitvoeringsrechtbank, en dit voor een duur die kan gaan van vijf jaar tot vijftien jaar.
TBS en levenslang niet toegestaan
Het is een rechter niet toegestaan om naast een levenslange gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging op te leggen (HR 14 maart 2006, ECLI:NL:HR:2006:AU5496.
Tbs valt onder de 'vrijheidsbenemende maatregelen'. De tbs-gestelde zit altijd eerst een eventueel opgelegde gevangenisstraf uit, deze straf is bedoeld als vergelding. En wel voor dat deel van het delict dat de veroordeelde - ongeacht de stoornis - te verwijten valt.
Een belemmeringsbeding is een beding waarbij een intermediair een flexwerker wil belemmeren om in dienst te treden van de inlener. Een verbod op een dergelijk beding is in artikel 9a WAADI neergelegd. Het belemmeringsbeding is een beding dat een uitzendkracht verbiedt in dienst te treden bij de inlener.
Wat is een relatiebeding? In een arbeidsovereenkomst kan ook een relatiebeding staan. Dit is een vorm van concurrentiebeding. Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.
Wie krijgt met de Waadi te maken? Iedere onderneming of rechtspersoon die arbeidskrachten ter beschikking stelt in Nederland, moet dit registreren in het Handelsregister. Dit geldt voor zowel ondernemers die bedrijfsmatig als niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen.
Intra-concern detachering: het ter beschikking stellen van een werknemer van een onderneming aan een vestiging van die onderneming of een tot hetzelfde concern behorende onderneming in een andere lidstaat.
Het verschil met een detacheringsovereenkomst is dat de uitzendovereenkomst eindigt als de opdracht eindigt. Dit is geregeld in het uitzendbeding, waarin letterlijk staat dat de arbeidsovereenkomst tussen uitzendbureau en uitzendkracht eindigt op het moment dat de inlener de opdracht beëindigt.
De arbeidsvoorwaarden bij detachering zijn over het algemeen vrij goed, soms krijgt de gedetacheerde zelfs meer betaald dan de werknemer in dienst bij de werkgever die hetzelfde werk doet. Daarnaast zijn goede opleidingsmogelijkheden en leaseauto's zeer gebruikelijk.
U werkt in een land van de EU of EER (Europese Economische Ruimte) De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt. Deze instantie moet dan wel akkoord gaan.
Een detachering factor werkt op dezelfde manier. Een voorbeeld: wanneer een medewerker € 10,00 bruto per uur kost, dan wordt dit vermenigvuldigd met een detachering factor. Normaal gesproken ligt deze tussen de 1.6 en 1.8 (met uitzondering van de bouwgerelateerde cao's).