Ook kan de tandarts met composiet afgebroken tanden herstellen. In veel gevallen kan hij met composiet ook verkleurde tanden of tanden met een afwijkende vorm mooier maken.
Daarnaast worden deze facings binnen één behandeling geplaatst en gaat weinig tot geen tandweefsel verloren. Kunt u composiet facings bleken? Bij het bleken van uw tanden worden facings niet witter gemaakt.
Composiet is een kunsthars en gaat tussen de drie à vijf jaar mee. Om deze reden adviseren wij altijd om na deze periode de facings te vervangen door nieuw composiet of porselein. In onze praktijk gebruiken wij in ons lab gemaakte facings.
Alle soorten tanden en kiezen kunnen verkleuren, ook facings en schildjes. Om te voorkomen dat de verkleuringen terugkeren, kunt u beter geen koffie, thee of rode wijn drinken, niet roken en sterk gekleurde etenswaren vermijden. En poets uw tanden twee keer per dag met een tandpasta met witmakers.
U ziet geen verschil met andere tanden in uw gebit. Kleurstabiliteit: Porseleinen facings zijn beter bestand tegen verkleuring dan composiet facings. Ze zijn minder gevoelig voor aanslag uit voedsel, dranken en tabak, waardoor ze langer hun oorspronkelijke kleur behouden.
DE NADELEN VAN EEN COMPOSIET AANRECHTBLAD
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen.
Facings van composiet hebben gemiddeld een levensduur tussen de 4 en 8 jaar. Net als echte tanden kunnen facings van composiet verkleuren. Het is verstandig om niet te veel koffie of thee te drinken, om de facings wit te houden. Roken zorgt er ook voor dat de facings sneller verkleuren.
Composiet facings verkleuren steller, met name bij het gebruik van voedingsmiddelen als koffie en wijn. Bij het bleken van het gebit worden facings niet lichter. Dit komt doordat de kleur hiervan van tevoren bepaald wordt in het tandtechnisch laboratorium of bij het bewerken van het composiet.
Hoe houd ik een facing schoon? Het reinigen van een facing is in essentie niet anders dan het reinigen van je tanden of kiezen. Zo is het belangrijk om 2x per dag te poetsen en daarnaast ook tussen de tanden en kiezen te reinigen. Voor vragen of extra hulp kun je altijd terecht bij je behandelaar.
De facings behoeven iets meer onderhoud dan natuurlijk glazuur: we adviseren om een elektrische tandenborstel dagelijks 5-10 seconden tegen iedere facing aan te houden. Als tandpasta zijn de whitening tandpasta's het beste geschikt.
Zo kan dit aanrechtblad niet goed tegen grote temperatuurverschillen doordat het hittegevoelige materiaal is. Een composiet aanrechtblad zet namelijk uit met grote temperatuurverschillen. Er kunnen hierdoor scheuren in komen en breuken ontstaan. Als dit gebeurt bij het blad heeft u niet meer de hygiënische afwerking.
Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.
De kosten van een composiet facing per tand in Nederland kunnen variëren, maar over het algemeen kunnen de kosten liggen tussen €150 en €400 per tand.
Heeft je composiet een doffe schijn, dan heb je wellicht last van kalkaanslag. In dat geval kan je het blad eens opkuisen met onverdunde azijn. Spoel steeds grondig na. Wil je het oppervlak iets grondiger schoonmaken, gebruik dan een sopje van warm water en wat CIF cream (wit neutraal).
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden.
Helaas gaan facings niet levenslang mee, na ongeveer vijf jaar zullen de composiet facings vervangen moeten worden.Een porseleinen facing gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de mondverzorging en alles wat u ermee doet.
Facings vallen soms eraf of breken af. Als dit gebeurt, dan kunnen ze gerepareerd of vervangen worden. Na verloop van tijd kunnen de tand en het tandvlees rond de facing veranderen, waardoor uw facings aangepast moeten worden.
Facings staan eigenlijk voor het herstel van vorm (slijtage) en kleur. Composiet facing zijn dus nul invasief, want als het je niet aanstaat, dan is het heel snel weer te verwijderen (dus heel biologisch). Wij doen het onder de microscoop en we kunnen het er ook weer afhalen.
Hoe lang gaan witte vullingen mee? Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.
Kunnen de facings verwijderd worden? Hoewel we de vraag zelden of nooit krijgen is het wel mogelijk om de facings weer te verwijderen. Dit is echter een tijdrovende behandeling; de facings zullen heel voorzichtig afgeslepen moeten worden zonder je eigen tanden te beschadigen.
Bij facings van composiet is het resultaat beter voorspelbaar, wordt er minder van de eigen tand weggeslepen en zijn de kosten aanzienlijk lager dan bij porseleinen facings. Ze zijn ook makkelijk te repareren wanneer dit nodig is. Bovendien kan de tandarts gelijk een composiet facing plaatsen bij de eerste afspraak.
COMPOSIET
Dit maakt dat het een heel sterk materiaal is dat waterdicht, krasvrij, vlekbestendig en hygiënisch is. Maar door de aanwezigheid van harsen is het wel warmtegevoelig. Hete potten of pannen kunnen blijvende kringen of verkleuringen veroorzaken en moeten dus altijd op onderzetters geplaatst worden.
Normaal onderhoud is de eenvoudigste manier om composiet jarenlang glanzend en stralend mooi te houden. Dagelijks reinigen met een vochtige doek en een neutraal schoonmaakproduct (bijvoorbeeld afwasmiddel).