Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%. Wil je een tinctuur maken voor inname, gebruik dan Ethanol of bio Weingeist met een percentage van 96,4%.
Een tinctuur maak je door – voor verse planten 1 deel planten op 3 delen alcohol te mengen en – voor gedroogde planten 1 deel planten op 5 delen alcohol te mengen. De verhouding ligt anders omdat gedroogde planten in het begin veel alcohol opnemen. Gebruik 96% alcohol en water.
Een tinctuur bereiden
Doe het kruid in een goed afsluitbare pot en voeg water vermengd met alcohol toe. Sluit de pot af en zet deze op een donkere (warme) plaats. Laat het twee weken staan en schud de pot regelmatig. Na deze twee weken zeef je het mengsel over in een schone pot en houd je de verweekte kruiden apart.
Een tinctuur is een alcoholische oplossing. Meestal wordt dan een oplossing van kruiden of harsen in ethanol bedoeld. Tincturen worden met name in de kruidengeneeskunde gebruikt, maar ook wel voor het bereiden van parfum.
Tincturen zijn heel fijn om te gebruiken als natuurlijk conserveringsmiddel in je zelfgemaakte cosmetica recepten en je kan ze ook voor je gezondheid gebruiken tegen allerlei kwaaltjes en klachten. Een tinctuur is een uittreksel van een kruid in alcohol.
Door alcohol lossen namelijk andere stoffen van een plant op als in een olie maceraat . Hars: 80-95 % alcohol. Voor het gebruik van tincturen in cosmetica en de huisapotheek kan je bijv. jenever, wodka of brandewijn gebruiken met een alcohol percentage van 40%.
Voor het maken van een tinctuur komen de volgende soorten alcohol aanmerking: neutrale alcoholen zoals jenever, wodka of brandewijn of een sterkere alcohol van 70% of 96% (ethanol) die je in de apotheek of bij de drogist kunt kopen.
Maceraat is afkomstig van het Latijnse woord "macerāre": wat zacht maken, weken betekent. Een maceratie is een fysisch proces waarbij kruiden enige tijd wordt blootgesteld aan een vloeistof zoals water, olie of alcohol. Die vloeistof dient als oplosmiddel voor bepaalde inhoudsstoffen van de kruiden.
Technisch gesproken, is wiettinctuur een kruidenextract waarbij de belangrijkste componenten van wiet binden aan alcohol of glycerine. Simpel gezegd; het is een vloeistof met cannabis die je direct kunt consumeren of in voedsel kunt verwerken.
3 x 20 tot 30 druppels per dag = totaal 250 ml tinctuur. Iedere kuur, ongeacht de zwaarte, begint met een lage dosis. Dit is om te voorkomen dat er in één keer erg veel afvalstoffen vrijkomen.
Aanbevolen is om te starten met 10-15 druppels per dag, om dit af te bouwen naar 6-10 druppels per dag. Het best is om tweemaal daags de halve dosering in te nemen.
Fysieke werking:
Bijv. bij zwakheid of vermoeidheid. Brandnetel werkt ook zeer bloed reinigend, dus ook goed bij huidklachten, veroorzaakt door vervuild bloed. Verder heeft brandnetel een stimulerende werking op de spijsverteringsorganen en de urinewegen.
Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden. Het is algemeen bekend dat de extracten de aanmaak van granulatieweefsel bevorderen en het immuunsysteem stimuleren.
Traditionele methode
Maak je wiet fijn en decarboxyleer het. Doe de wiet in een glazen pot en meng het met met de alcohol. Houd een minimale verhouding aan van 1 gram wiet per 35 milliliter alcohol. Ervaren gebruikers hanteren 6 gram wiet per 35 milliliter alcohol.
In principe is het genoeg om de cannabis een minuut of 3 in de alcohol te hebben waarbij je het geheel goed schudt. De werkzame stoffen die we uit de wiet willen hebben bevinden zich namelijk veelal in de trichomen aan de buitenkant van de plant(toppen) en worden snel losgeweekt.
De verdere verwerking van de rode wijnen hangt vervolgens af van het type wijn dat nagestreefd wordt. De maceratie zal relatief kort zijn (6 tot 8 dagen) voor de lichte, frisse en fruitige wijnen en langer (tot 40 dagen) voor de krachtigere exemplaren met een iets langere bewaartijd.
Lavendel hydrolaat Afkomstig van de destillatie van de bloeiende toppen van de lavendelstruik. Het verzorgt, zuivert en reinigt de huid en werkt kalmerend en harmoniserend bij jeuk en huidirritaties. Geschikt voor alle huidtypen, maar speciaal voor de vette en onzuivere huid.
De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Het kruid moet namelijk meestal 2 weken in alcohol worden geweekt. Tincturen hebben echter als voordeel dat ze erg lang goed blijven, tot wel 2 jaar ongeveer.
Hoe maak je het
Snijdt de plantendelen in kleine stukken en doe deze in een afsluitbaar weckpotje. Giet hier de alcohol overheen en laat de plantendelen ongeveer 4 tot 5 weken in de tinctuur trekken. Iedere dag hussel je de inhoud even door elkaar.
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 3 tot 4 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Een extract wordt ook wel een uittreksel of een aftreksel genoemd. Een kruidenextract wordt gemaakt door kruiden bloot te stellen aan een oplosmiddel. Hierdoor worden bepaalde inhoudsstoffen aan de cellen van de plant onttrokken die zich vervolgens in een vloeistof oplossen.
Aan de plant of delen hiervan, wordt een oplosmiddel toegevoegd. Bepaalde stoffen lossen in deze vloeistof op en worden zo uit het plantenmateriaal gehaald. De vloeistof die na scheiding van het plantenmateriaal overblijft, is een extract. Het extract bevat veel van de werkzame stoffen van de plant.
Citroenmelisse geeft troost en ontspant. Door onderzoek weet men tegenwoordig dat het kruid inwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het deel van de grote hersenen dat betrokken is bij emoties en het emotioneel geheugen. Citroenmelisse beschermt de grote hersenen tegen overdreven prikkels van buitenaf.