Kook een pan met water, groot genoeg om al je pompoenpitten in te doen. Doe de pompoenpitten in het water. Het koken zorgt ervoor dat de schilletjes geleidelijk open gaan. Blijf de pompoenpitten in de gaten houden terwijl ze koken en verwijder de pompoenpitten van het vuur zodra de meeste schilletjes zijn afgeworpen.
Goed wassen. Halveer de pompoen en schraap er de pitten met een lepel uit. Was de pompoenpitten vervolgens grondig onder de kraan en probeer daarbij het draderige vruchtvlees zoveel mogelijk te verwijderen. Laat de pompoenpitten uitlekken in een vergiet en dep ze tot slot droog met keukenpapier of een schone theedoek.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Maar wat doe je nu met de pompoenpitten, die we meestal weggooien? Pompoenpitten kun je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix.
Rauwe pompoenzaden zijn rijk aan vezels en proteïnen, twee voedingsstoffen die je langer een vol gevoel geven. Voor een snelle snack eet je ze rauw.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Behalve de witte pitten die je bij het verwerken van een pompoen overhoudt, kennen we ook de groene pompoenpitten. Dat zijn de pitten die je in een zakje in de winkel koopt: zonder vliesje. Veel mensen denken dat de groene pitten gepelde witte pitten zijn.
Let op: eet niet te veel pompoenpitten omdat ze veel calorieën bevatten. Zorg ervoor dat de pompoenpitten vers zijn en kauw goed om indigestie te voorkomen.
Het is gezond om noten, zaden en pitten te eten en als je ze roostert geven ze extra veel smaak en aroma's vrij. Dat kan zowel in de oven als in de pan en vrijwel alle zaden, noten en pitten lenen zich ertoe. Alleen voor para- en okkernoten is het niet echt een meerwaarde, die kan je best rauw eten.
Leg de pitten op een stuk bakpapier of linnendoek. Leg dit in de zon of op de verwarming. In de voedseldroger kan natuurlijk ook. Op 45 graden instellen en 12 tot 24 uur laten drogen.
Pompoenpitten
Deze pitten bestaan uit onverzadigde vetzuren, net als de zonnebloempitten, wat gunstig is voor het cholesterol. Verder zit het aminozuur tryptofaan in deze pitten, dit is een natuurlijke rustgever. Ook bevatten pompoenpitten vitamine E, dat samen met andere antioxidanten het anti-age effect heeft.
Pompoenpitten zijn rijk aan vezels, eiwit, vitamine K, vitamine E, magnesium, ijzer, fosfor, mangaan en zink. Ook zijn pompoenpitten rijk aan onverzadigde vetten, zoals omega 6 en 9. Op vitamine B12 na, zijn ook vrijwel alle B-vitamines in deze zaden te vinden.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Eerst even een onderscheid maken tussen witte en groene pompoenpitten. De witte zijn de zaden die je normaal in je pompoen uit je tuin of uit de winkel terugvindt: met schil. De groene pitten worden geoogst uit een speciale pompoenplant, die zaadjes produceren zonder de witte schil.
Ze blijven tot een half jaar goed, maar het is, qua smaak, wel aan te raden ze binnen twee maanden op te eten.
Het roosteren van noten, zaden en pitten kan in zowel een pan als de oven. Strooi de noten gelijkmatig in de koekenpan en verhit op middel-hoog vuur. Bij het bakken in de pan is het belangrijk om de pan regelmatig te schudden of te roeren zodat ze gelijkmatig verkleuren.
Spoel de zaadlijsten van de pompoen schoon in een vergiet, laat de zaden op keukenpapier drogen op de verwarming. Je kunt ze droog en donker bewaren en in het vroege voorjaar zaaien (na februari). Maar ze kunnen ook nu meteen de grond in, als je ze binnen wilt opkweken.
De vetten zijn bevorderend voor het immuunsysteem, hormoonsysteem en zenuwstelsel en kunnen bijdragen aan een betere bloedcirculatie. Pompoenpitolie bevat o.a. ook sterolen. Deze kunnen een gunstig effect hebben op de prostaat en kan ook helpen bij een geïrriteerde blaas en ongezonde lever.
Verdeel de zaadjes over een bakplaat (laat ze niet overlappen) en rooster ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 75°C.
Wat doet Fytinezuur
Dit stofje fytinezuur fungeert in het lichaam als een anti-nutriënt door mineralen te roven. Doordat het bindt met de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium. Hierdoor krijg je tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam!
De schil van een pompoen is bijna altijd gewoon eetbaar. Tijdens het koken word deze zachter. Je kan er natuurlijk wel voor kiezen om hem te schillen, maar het is niet perse nodig. Je kunt geblancheerde en vervolgens afgekoelde pompoenstukken in de vriezer 6 tot 7 maanden goed houden.
Mineralen pompoenpitten
Koper zit met een percentage van 149% in pompoenpitten. Voor magnesium geldt een voedingswaarde van 149%. IJzer is met 110% van de ADH vertegenwoordigd in pompoenzaadjes. Het gezonde mineraal zink kent een percentage van 71% van de ADH.
Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.