Miljoenen fietsenMinder dan een procent van alle New Yorkers gebruikt een fiets, en in dé fietsstad van het land, Portland, heeft maar zes procent van alle inwoners een fiets. Toch verwachten deskundigen dat de tweewieler steeds populairder wordt en blijft na de pandemie.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
Van de 140 miljoen werknemers in de Verenigde Staten stapt het overgrote deel, 86,2 procent, nog gewoon in de auto. Slechts 0,6 procent gaat op de fiets, terwijl 2,8 procent ervoor kiest om te gaan lopen.
Nederland is onbetwist fietsland nummer 1 in de wereld met meer fietsen dan inwoners: 23 miljoen, waarvan 2 miljoen e-bikes. Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken gaat per fiets.In 2016 werden in totaal 4,5 miljard fietsverplaatsingen gemaakt waarvoor 15,5 miljard fietskilometers werd overbrugd.
Nederland is een fietsland. Brancheverenigingen BOVAG en RAI schatten dat er zo'n 23,5 miljoen fietsen zijn – op een bevolking van 17,5 miljoen. Toch gebruiken mensen ook vaak de auto voor korte ritten en heeft niet iedereen een fiets. Terwijl fietsen veel maatschappelijke waarde kan opleveren.
Duitsland is volgens een onderzoek het meest fietsvriendelijke land van Europa. Ja, het staat er echt: Duitsland is het meest fietsvriendelijke land van Europa. Nederland, dat wereldwijd bekend staat om de fietscultuur, komt volgens dit onderzoek op een derde plek, en moet ook nog Zweden voor laten gaan.
In Nederland zijn bijna 23 miljoen fietsen en dat betekent dat elke inwoner zo'n 1,3 fiets in zijn of haar bezit heeft. Nergens ter wereld is dat zo!
Op de landenlijst staat China met 450 miljoen fietsen veruit aan kop.... In Nederland zijn 16 miljoen fietsen. Dat levert op de landenlijst een tiende plaats op.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen. Dat scheelt.
Een op de negen Nederlandse kinderen heeft geen beschikking over een fiets. Daar staat tegenover dat bij een derde van alle huishoudens in ons land een fiets ongebruikt in de schuur staat. Dat blijkt uit onderzoek dat de ANWB onder 1072 Nederlanders liet uitvoeren door bureau Panelwizard.
'Voor fietsen is er geen maximumsnelheid. Voor snorfietsen en speedpedelecs is die er wel. En bij gewone elektrische fietsen stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur. De ervaring met snorfietsen leert dat handhaving op het fietspad niet realistisch is.
WIE FIETSEN ER WEL EN WIE NIET? Van alle Nederlanders vanaf 6 jaar fietst 64% dagelijks tot enkele keren per week. Daar tegenover staat dat 22% van alle Nederlanders bijna nooit tot nooit fietst. Dat zijn ±3,6 miljoen Nederlanders.
In totaal fietsen we in Nederland maar liefst ruim 15 miljard(!) kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, per jaar. Gemiddeld doen we dat over 250 tot 300 fietsritten: er zijn dus maar weinig dagen waarop we níet op de fiets stappen om ergens heen te gaan.
Top 10 fietsvriendelijke landen Europa
1) Denemarken, 2) Nederland, 3) Zweden, 4) Finland, 5) Duitsland, 6) België, 7) Slovenië, 8) Hongarije, 9) Oostenrijk, 10) Slowakije.
Een Tour de France wielrenner fietst namelijk 46-50 kilometer per uur. Nederland is grootste fietsland ter wereld en dat is maar goed ook, want fietsen heeft veel voordelen voor het klimaat.
Fietsen is deel van de Nederlandse identiteit. Burgerprotesten zorgen er in de jaren 70 voor dat de overheid een betere infrastructuur voor fietsen aanlegt.
Hoeveel fietsen worden er jaarlijks in Nederland gestolen? In Nederland worden jaarlijks een kleine 500.000 fietsen gestolen. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toch ligt de waarde hiervan flink hoger: bijna €600 miljoen euro aan schade.
Brabant heeft de meeste fietspaden
Gecorrigeerd voor de oppervlakte ligt er in de drie randstedelijke provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht) 30 – 70 % meer fietspad dan het landelijk gemiddelde. Ook is het fietsgebruik daar hoog, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Wereldwijd worden de meeste fietsen in Azië gemaakt. China en Taiwan zijn verreweg de belangrijkste exportlanden. Op de wereldranglijst neemt Nederland de derde plaats in.
Hoewel er betwistbare bewijzen zijn dat er vóór 1800 fietsen bestonden, neemt men algemeen aan dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais. Hij heette toen de Laufmaschine…
In Duitsland gingen er 2 miljoen over de toonbank. Frankrijk staat op een derde plaats na Nederland met 515.000, gevolgd door Italië met 280.000 stuks. In 51%van de Duitse huishoudens is ten minste één fiets aanwezig.
Gemiddeld fietsten vrouwen 2,5 kilometer, tegen 2,9 kilometer bij mannen. Jongeren van 12 tot 18 jaar stapten van alle leeftijdsgroepen het vaakst op de fiets, namelijk 1,3 keer per dag. Ook legden ze met gemiddeld 5,2 kilometer per dag de langste afstand af.
Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging krijgen, zoals wandelen of fietsen. Die 30 minuten staat gelijk aan ongeveer 3-5 kilometer per dag fietsen, afhankelijk van de snelheid en intensiteit van de fietstocht. Fietsen kan vele gezondheidsvoordelen opleveren.