De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Beenhaar wordt vanaf de puberteit zichtbaar, de haren worden dikker en donkerder. Het huidige Guinness Book of Record voor 's werelds langste beenhaar staat op naam van Wesley Pemberton uit Scurry, Texas, met een lengte van 16.51 centimeter.
Niet alle lichaamsdelen groeien even snel. Het hoofd groeit bijvoorbeeld relatief snel en de benen groeien sneller dan de romp. Het hoofd neemt zelfs bij de geboorte een kwart van de lichaamslengte in beslag!
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Meestal hangt het af van de hoeveelheid androgenen (de mannelijke hormonen) in het lichaam. Doordat mannen normaal gesproken een grotere hoeveelheid androgenen hebben, beschikken zij over meer lichaamsbeharing dan vrouwen. De meeste haarzakjes maken donshaartjes aan, een kleiner aantal maakt terminale haren aan.
Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten.
Het beste antwoord. Omdat de haren op je hoofd (vaak) langer zijn dan de haren op je armen en benen lijkt het net of je hoofdharen sneller groeien, maar dit is niet waar. De haren op je hoofd en ledematen groeien ongeveer even snel; 0,4 mm per dag. Een haar groeit vanuit het haarzakje (de haarfollikel) naar boven.
Tips voor benen ontharen
Doe dit maximaal één keer per week, als je huid je lief is! Bij laser en IPL is het belangrijk dat je minimaal vier tot zes weken voor én na de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank gaat.
Je moet je zo vaak scheren als je vindt dat het nodig is. Sommige mensen scheren hun benen elke dag om geen stoppels te hebben. Voor anderen is één of twee keer per week scheren voldoende.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Een heksenhaar is zo'n harde, zwarte haar die zomaar uit het niets op kan duiken. Het groeit vanuit het niets binnen een mum van tijd naar 1 centimeter of nog langer. Altijd op dezelfde plek.
Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor zal de haargroei op 'mannelijke' plaatsen verminderen. Voorbeeld is de sub-50-pil met ethinylestradiol en cyproteron.
Zowel mannen als vrouwen krijgen okselhaar en schaamhaar. Mannen krijgen daarnaast ook terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, de armen en benen, nek en soms ook op de schouders en de rug. Bij vrouwen ontstaan ook terminale haren op de armen en benen.
Het benen scheren bij mannen komt eigenlijk voort uit (top)sport. Neem de bodybuilders, een groep die altijd en overal haar vrij lijkt te zijn geweest. Dat is begrijpelijk, want gladgeschoren benen zouden meer accent leggen op de spieren. Dit is een no-brainer voor elke serieuze bodybuilder, vooral tijdens wedstrijden.
Hoe harig je ook bent, lichaamshaar groeit in principe nooit op je handpalmen, voetzolen, oogleden of lippen.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Elke vrouw heeft van nature buikhaar. Vaak zijn dit lichte donshaartjes die bijna niet zichtbaar zijn. Bij sommige vrouwen zijn deze haartjes echter donkergekleurd en hierdoor goed zichtbaar. Ook heeft de ene vrouw meer en dikkere haartjes, waardoor de haren op kunnen vallen.
Je lengte is meestal genetisch bepaald. 60-80% van je lengte wordt bepaald door het DNA dat je van je ouders hebt meegekregen, terwijl 20-40% van je groei beïnvloed wordt door je omgeving. Hiermee bedoelen we je dieet, gezondheid, hoeveel je beweegt en hoeveel slaap je krijgt.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.