Soms is het overduidelijk dat de gember niet meer goed is; het is verkleurd, ingedroogd en er zit schimmel op. Dan heb je maar één taak: de gember weggooien! Een goed stuk gember oogt jong, fris en iets glanzend. Wees overigens niet bang voor een beetje schimmel, kleine stukjes kun je gewoon wegsnijden.
Verse gember is een stevige knol met een gladde schil. Hij ruikt sterk en vers. Verse gember is niet vochtig, maar is ook niet uitgedroogd. Eentje die niet meer zo vers is heeft vaak een rimpelige schil, kan verkleuringen hebben en is zachter.
"Als je een lichtblauwe rand ziet, dan is dat juist goed, dat is de werkzame stof." Handig voor gemberthee: een ijsblokje gember is zo gesmolten in heet water.
Je kunt het beste vaststellen of Gember niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de gember verkleurd, ingedroogd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Het vruchtvlees van verse gember is bij doorsnijden lichtgeel van kleur met af en toe een donker, blauwachtig plekje erin.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je teveel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Je kunt de gember raspen of klein snijden, en vervolgens invriezen in kleine porties.
De gember is na een dag het lekkerst. Als het is afgekoeld zet je het potje in de koelkast. Hier is het een paar weken houdbaar.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Het beste kun je de gember bewaren met schil, in een plasticzakje zonder lucht. Je kunt gember prima buiten de koelkast bewaren, maar in de groentenla van je koelkast blijft hij toch net wat langer goed: tot drie weken. Heb je de gember al geschild? Geen probleem, ook nu kan je de gember nog bewaren.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Het drinken van een glas warm water met citroen in de ochtend activeert de thermogenese of warmteproductie in het lichaam, waardoor we sneller vet zullen verbranden. Gember versnelt de stofwisseling en is daardoor een prima vetverbrander.
Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen. Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Ben je gezond dan zul je er bij 2 a 3 koppen geen last van hebben. Maar als je al problemen met je bloed hebt of je gebruikt medicijnen of pijnstillers die je bloed kunnen verdunnen, dan kan het zelfs gevaarlijk worden om gemberthee te drinken.