Vrijheid is het gevoel dat jij het leven bepaalt. De mate waarin je die vrijheid voelt wordt in de psychologie Locus of Control genoemd (locus is Latijn voor plaats). Wanneer je het idee hebt dat je controle hebt over je eigen leven, dan is er sprake van een interne Locus of Control.
Ultieme vrijheid heeft voor iedereen natuurlijk een andere betekenis of invulling. Voor mij betekent ultieme vrijheid “het beleven van een sprankelend, energievol en betekenisvol leven, met de mensen die ik graag zie”.
Die vrijheid slaat vooral op de mate waarin je je vrij voelt je werk te doen op een manier die bij jou past. Wanneer je die vrijheid voelt, blijf je dicht bij jezelf. Je benut je talenten en je deelt je werk in passend bij jouw ritme. Dit maakt dat de kans het grootst is dat je in flow komt in je werk.
In Nederland vinden we vrijheid heel belangrijk, zo belangrijk dat er in de Grondwet is opgeschreven dat iedereen recht heeft op vrijheid. In de Grondwet staan ook nog een aantal andere vrijheden, bijvoorbeeld: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van kunst en wetenschappen.
Vroeg of laat krijgen veel mensen dit gevoel: is dit het nou? Een gevoel van verveling of sleur sluipt in je leven. De automatische piloot neemt het langzaam over. Het voelt als drijven in een Kabbelend Beekje.
Bewijsdrang is een manier om jezelf te bewijzen in wat je kunt of om te laten zien hoe goed je bent. Mensen die zichzelf willen bewijzen halen hier hun erkenning en waardering uit. Hoe meer ze presteren, hoe beter ze zich voelen.
Als je twijfelt over of je partner wel genoeg voor jou voelt, moet je eerst zeker weten dat je niet je eigen angsten op hem of haar projecteert. Als je niet zo best over jezelf denkt, kun je er onbewust vanuit gaan dat je partner net zo over jou denkt. Je conclusie is dat je de liefde van je partner niet waard bent.
Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten. Dit zijn onder andere het recht op huisvesting, sociale zekerheid, gezondheidszorg en onderwijs.
Vrijheid betekent bij Kant dus niet: doen waar je zin in hebt. Vrijheid impliceert verantwoordelijkheid. Een autonoom mens verplicht zichzelf goed te handelen. In de beroemde categorisch imperatief geeft Kant een criterium: handel volgens dat principe waarvan je zou willen dat het een algemene wet wordt.
Van positieve vrijheid is volgens Berlin sprake als mensen 'meester over zichzelf zijn'. Daartegenover plaatst hij de negatieve vrijheidsopvatting: de afwezigheid van dwang door andere mensen.
De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt introduceerde in 1941 de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.
Vrijheid is de mogelijkheid om naar eigen wil te handelen. In maatschappelijke zin behelst het de mogelijkheid van groepen en individuen om deel te nemen aan het maatschappelijke, economische en politieke verkeer.
Vrijheid is het doen en laten wat je wilt. Je eigen keuzes kunnen maken, zelf beslissen wat je wel en wat je niet doet zonder invloeden van buitenaf.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Je kunt vaak merken of je partner zin heeft in vrijen: aan de opwinding, de ademhaling, aan de manier waarop de ander aan je zit. Wees ook bewust van je eigen lichaamstaal. Je kunt met je hand iemand wegduwen. Maar je kunt met je hand ook laten voelen wat je wilt.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Erkenning betekent ook jezelf vergeven
Voor dat wat je niet gedaan hebt maar, wel had willen doen. Of dat je jezelf vergeeft dat je jezelf schade heb laten aandoen of jezelf hebt aangedaan. Vergeving dat je een ander de regie over je leven hebt gegeven en zo nog veel meer. Voor iedereen is dat weer anders.
Stimulerend en verzoenend. Erkenning kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert ons om ons best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan: na een compliment van de baas hebben we meteen meer zin in ons werk. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander.
Teveel moeten is eigenlijk een andere verwoording voor stress. Je hebt het te druk en bent altijd bezig met wat nog meer gedaan moet worden. Heb je een taak goed afgerond dan ben je direct weer bezig aan de volgende. Te veel moeten en dus stress ervaren is zeer slecht voor de mens.