De oplossing is in de meeste gevallen redelijk eenvoudig. Polijsten met een fijne korrel is genoeg om de lak weer in de originele kleur te herstellen en de glans te verbeteren. Zeer sterk verkleurde auto's zijn vaker langer blootgesteld aan UV-verkleuring.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Heavy Cut Compound 400 is echt de parel onder de polijstmiddelen van Menzerna. De combinatie van een sterke compound en een zeer fraaie finish maakt dit product tot één van 's werelds best gewaardeerde polijstmiddelen. Geschikt voor alle moderne lakken inclusief keramische lakken.
Uw auto kan er eenvoudig weer als nieuw uitzien door de bovenste laklaag met een behandeling te herstellen, ofwel: de auto polijsten. Hiervoor wordt een polijstmachine en polijstpasta gebruikt. De machine en pasta wrijven het vuil los en egaliseren het oppervlak zonder de bovenste laklaag te beschadigen.
Om een diepe kras in de lak goed te behandelen heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, en uiteraard de juiste kleur lakstift of spuitbus.
Brandstoffen. Het mag algemeen bekend zijn dat bijna alle aardolieproducten lakken op acrylbasis kunnen oplossen. Probeer bij het tanken niet te morsen en maak het schoon zodra het wel gebeurt.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Door een hand polish te gebruiken i.c.m. een poetsdoek, polijst je de lak lichtjes op waardoor krassen veilig uit de lak verwijderd worden. Dankzij de licht 'slijpende werking' van het polijstmiddel, wordt de glans in de lak hersteld en gaan eventuele doffe en verweerde plekken weer glimmen!
Het polijsten van je auto is niet moeilijk maar je moet wel goed weten wat je moet doen om echt een goed resultaat te halen. Je auto polijsten kan met de hand of machinaal. Het polijsten zorgt er voor dat je lak weer als nieuw glimt.
Over het algemeen gebruik je een harde, groffe pad met grof polijstmiddel, een medium harde pad met medium grof polijstmiddel en een zachte pad gebruik je met fijn polijstmiddel of swirl remover. Een groffe, harde pad gebruik je om krassen te verwijderen of om slechte lak weer te laten blinken.
Hoewel WD-40 dus voor veel zaken is in te zetten, kun je er beter geen rubber of kunststof mee beschermen en smeren. En voor gevoelige elektronica kun je beter contactspray gebruiken. Contactspray is namelijk een 'vluchtige' spray en droogt snel op, waar WD-40 een soort vettig laagje achterlaat.
WD-40 Specialist Siliconenspray is een hoogwaardig siliconen smeermiddel dat zeer geschikt is voor gebruik op hogedruk apparatuur. Het verdringt vocht en zorgt voor een uitstekende smering, beschermt en verlengt de levensduur van jouw gereedschap en apparatuur.
Klemmen en elektrische verbindingen kan je behandelen met WD-40 Specialist Snelwerkende Contactspray. De spray zorgt ervoor dat stof en vocht verwijderd wordt.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
Met blanke natuurazijn kun je de auto binnen en buiten helemaal schoonmaken. Gewoon de auto wassen met een emmer lauw water en hierin 1 of 2 kopjes blanke natuurazijn.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Oorzaak van krassen door de wasstraat
Het wasmiddel dat de wasstraat gebruikt telt namelijk ook mee in het veroorzaken van krassen. Sommige wasstraten maken gebruik van een agressief wasmiddel die de lak zwak maakt, waardoor grove borstels heel gemakkelijk de kans krijgen om meteen krassen te maken in de poreuze lak.
Was je auto regelmatig en voorkom lakschade en roestplekken
Als je je auto weinig wast, is dit echter niet goed voor de levensduur en de restwaarde. Het is namelijk een kwestie van tijd; als je vuil en zand niet snel genoeg verwijdert, kan dit schade aan de lak veroorzaken of kan de auto zelfs gaan roesten.
Pas op met zelf Saharazand van de auto wassen
Saharazand heeft volgens Autoweek de eigenschap dat het 'erg fijn is en scherp, waardoor je krassen in je lak kunt veroorzaken. ' Ook is het oppassen met de voorruit. 'De verleiding is groot om met de ruitensproeier en ruitenwisser het zand weg te halen.
Vocht dat in de lucht ontstaat of op het oppervlak van de verf, reageert met het oppervlak wat resulteert in plekken met weinig glans of dofheid, over het algemeen komt dit vaker voor op horizontale vlakken dan op verticale oppervlakken.
Wanneer de blanke lak niet voldoende hecht aan de ondergrond kan er vuil en vocht tussen de lagen komen te zitten. Dit drukt vervolgens de lagen nog meer uit elkaar. Een onschuldig takje dat tijdens het autorijden hier tegenaan botst kan genoeg zijn om de losse laag af te laten breken of los te trekken.
Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken.