Het merendeel van de zonnepanelen wordt geproduceerd in China. Sommige mensen denken dat de kwaliteit daarom niet goed is maar dit is een erg "ouderwetse"gedachte. Ook vele "Europese" merken laten hun panelen in China produceren.
80 procent van de Nederlandse zonnepanelen komen uit China – en die worden misschien gemaakt met Oeigoerse dwangarbeid. Dwangarbeid door de Oeigoerse minderheid is wijdverbreid bij de productie van Chinese zonnepanelen, laat een nieuw rapport uit Engeland zien.
De harde cijfers: Nederland heeft in Europa meeste zonnepanelen per inwoner. Nederland is nu ook officieel koploper in Europa en heeft per hoofd van de bevolking het meeste zonnepanelen.
Zo'n 20 jaar geleden is China opgestaan als grootste producent van zonnepanelen, veroorzaakt door de grote vraag in met name Europa en de VS, maar later vooral ook China zelf en andere delen van Azie. In 2017 werd wereldwijd 60% van de zonnepanelen in China geproduceerd [4].
Duitse of Chinese zonnepanelen
In werkelijkheid zijn de verschillen in verwachte opbrengsten klein. Let daarom op een goede prijs en de betrouwbaarheid van de fabrikant. Duitse zonnepanelen zijn niet beter dan Chinese panelen: het land van productie is geen kwaliteitsgarantie.
Wat zijn A-merken? Zonnepanelen fabrikanten met een goede reputatie en producten van hoge kwaliteit noemen we ook wel A-merken. We kijken dan niet (alleen) naar certificeringen en keurmerken, maar vooral naar de algehele waardering van het bedrijf.
China produceerde in 2020 400 gigawatt aan zonnepanelen. Europa en Noord-Amerika maakten samen maar 39 gigawatt, minder dan een tiende. 400 gigawatt, dat zijn ontzaglijk veel panelen. Bedenk maar: het grootste zonnepark van Nederland heeft 300.000 panelen en een vermogen van 120 megawatt.
De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.
De productie van zonnepanelen
De zonnepanelen die momenteel het hoogste rendement bieden, zijn polykristallijn- en de monokristallijn-zonnepanelen. Beide soorten zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Dit wordt gewonnen uit mijnen en is de voornaamste grondstof voor zonnepanelen.
Italië Tot zo'n zes jaar geleden investeerde Italië enorm veel geld in het opwekken van zonne-energie. Maar na 2011 stopte het land met de stimuleringsmaatregelen. Italianen moeten nu hun opgewekte energie verkopen aan energiebedrijven.
In de VS en China werd in de afgelopen twee jaar de grootste toegevoegde capaciteit voor de productie van windenergie geïnstalleerd, terwijl Duitsland en China de meeste nieuwe zonnepanelen toevoegden, volgens het Amerikaanse ministerie van Energie en Ren21, een internationale ngo.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Welke zonnepanelen worden in Duitsland gemaakt? Een aantal bekende Duitse zonnepaneel merken zijn: Aleo Solar, Heckert Solar, IBC Solar, Q Cells, Solar World, Conergy en Axitec.
De juiste keuze zijn de panelen met de hoogste capaciteit per vierkante meter. Kies daarom een zonnepaneel met een hoge capaciteit, bijvoorbeeld 300 Wattpiek (WP) of hoger. De prijs van deze panelen zijn iets duurder, maar dan ben je wel in staat om toch nog circa 2.200 kWh per jaar op te wekken.
HomeQgo is één van de aanbieders waar je inzicht kan krijgen in de mogelijkheden. Zij brengen voor jou in kaart of het mogelijk is én hoeveel zonnepanelen er neergelegd kunnen worden. Zij werken alleen samen met installateurs die goede kwaliteit leveren.
Een van de grootste nadelen is de prijs van een zonnepaneel. Een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit is allesbehalve goedkoop. De prijs wordt bepaald door verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het aantal vierkante meter zonnepanelen en de levensduur ervan.
Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou. Over deze 1.000 kWh moet je dus gewoon Energiebelasting en ODE betalen. Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt.
AEG Solar zonnepanelen is onderdeel van AEG, een bekend Duits merk in de consumentenelektronica. Het hoofdkantoor van AEG is gevestigd in Duitsland. AEG produceert al lange tijd omvormers. Sinds de oprichting van AEG Solar Solutions is AEG ook begonnen met het produceren van hoogwaardige zonnepanelen.
Tier 1 merken
Bisol, Trina Solar, SunPower, IBC, Luxor, Kyocera, First Solar, LG, JA Solar, Solarwatt, ET Solar, REC, BenQ, Panasonic, Axitec, Bauer, Hanwa Q Cells, Canadian Solar, Yingli en Risen Energy.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.