Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd.
“Maar naar school gaan is vooral belangrijk voor het welzijn van de kinderen. Daarom moeten scholen zich daar nog meer op focussen. Want als kinderen zich goed voelen, dan leren ze makkelijker. Ze hebben meer zelfvertrouwen, durven meer uitdagingen aan en zijn veerkrachtiger.”
Onderwijs legt de basis van de rest van je leven. Het geeft kansen, kennis, zelfvertrouwen. Toegang tot onderwijs en onderwijs van goede kwaliteit is een basisbehoefte die helaas nog niet wereldwijd vervuld wordt. Daarom mag onderwijs nooit van de ontwikkelingsagenda verdwijnen.
Vaak is er geen duidelijke oorzaak. Sommige kinderen hebben gewoon meer moeite met het loslaten van hun vertrouwde omgeving en willen graag bij hun ouders zijn. Dit kan ook opspelen als je kind spannende dingen meemaakt, zoals een verhuizing of de overstap naar een andere school.
Wereldwijd gaan 263 miljoen kinderen niet naar school.
Kinderen tussen 5 en 16 jaar: leerplicht
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Als een school vol zit, moet de school of de koepelorganisatie waar de school bij hoort een passende plek bieden aan uw kind. Het is niet verplicht om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Een school kan een vrijwillige ouderbijdrage vragen voor extra activiteiten.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
Onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én van een samenleving. Een kind dat goed onderwijs krijgt, krijgt kansen voor de toekomst. Daarom heeft ieder kind recht op goed onderwijs. Overal en altijd.
Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Jij dus ook. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag: een afspraak die 196 landen met elkaar hebben gemaakt over de rechten van kinderen. Het recht op goed onderwijs betekent dat je naar school moet kunnen gaan, en dat je goed les moet krijgen, op een manier die bij je past.
Kinderen helpen ontwikkelen en leren
Maar wat werken in het onderwijs voor velen toch wel het meest bijzonder maakt: je helpt kinderen zich te ontwikkelen. Je helpt hen met leren. Met directe kennis, maar ook door het aanleren van vaardigheden zoals samenwerken.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Scholen doen meer dan lesgeven. Het is ook een plek waar kinderen zich op andere vlakken kunnen ontwikkelen. Daarnaast hoort de school jouw kind een veilige omgeving te bieden, waar het zich fijn en geaccepteerd voelt. Dit is de basis voor groei.
Wie heeft school bedacht? Er is niet één specifiek iemand aan te wijzen die de scholen heeft bedacht. Pas vanaf 1901 kwam er in Nederland een wet die bepaalt dat je tot aan je 16e naar school moet. Er is dus een lange tijd geweest dat je niet verplicht naar school hoefde.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
U vraagt toestemming bij de directeur van de school. Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
Een school kan niet zomaar weigeren om een leerling in te schrijven. De toelatingsvoorwaarden en redenen om een leerling te weigeren liggen namelijk wettelijk vast. Scholen mogen geen eigen extra toelatingsvoorwaarden opleggen. 'Geen vrije plaats meer' is een wettige reden om een kind te weigeren.
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Zittenblijven en maximale verblijfsduur op school
Niet mogen blijven zitten in de brugklas; Maximaal één keer mogen blijven zitten in de onderbouw; Maximaal twee keer mogen blijven zitten in verschillende jaargroepen; Eén keer mogen zakken voor het eindexamen.
Je ouders zijn niet meer verplicht om voor je te zorgen. Ze hebben dan geen onderhoudsplicht meer. Je mag een busrijbewijs halen. Je hebt recht op het minimumloon voor volwassenen.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Leerplicht van 5 tot 16 jaar
In Nederland moeten alle kinderen en jongeren tussen de 5 en 16 jaar verplicht naar school. Dit staat in de leerplichtwet. Leerlingen moeten ingeschreven staan op een school en die regelmatig bezoeken.