Voor de borstvoedingHoud je baby rechtop en praat tegen hem of haar.De handjes en de voetjes masseren en over zijn of haar rug wrijven maakt je baby alert.
Slaap met een sluitend hemd met een katoenen luier erin gevouwen over je borsten. Slaap in een T-shirt of hemd, maar leg een of twee handdoeken in bed ter hoogte van je borsten. Houd doeken bij de hand die je op je vrije borst kunt leggen als je je baby aan de andere kant voedt.
Je kunt een baby met in-slaap-voeden NIET verwennen! Als je je baby “aan z'n lot overlaat” en liever in slaap laat huilen, dan zal z'n lichaam daarop gaan reageren. Eerst met een beetje stress, maar uiteindelijk met steeds meer stress en met cortisollevels die niet meer dalen.
Een kindje dat zijn of haar ouders vertrouwd en weet dat papa en mama er zijn wanneer dat nodig is, durft los te laten. En dat is wat slapen feitelijk is. Het is dus heel normaal als jouw baby alleen maar bij jou kan slapen. Die veilige basis is nodig om uiteindelijk naar goede slaap toe te kunnen werken.
Reken op ongeveer 8 tot 12 voedingen per 24 uur, dat is elke 2 tot 3 uur een voeding. Je geeft je baby borstvoeding zodra hij er om vraagt. Als de vorige voeding langer dan 3 uur geleden is en je baby slaapt nog, maak hem dan voorzichtig wakker voor de volgende voeding.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Sommige baby's drinken snel en zijn na 15 minuten voldaan, terwijl anderen tot een uur over het voeden kunnen doen. Vergelijk het voedingspatroon niet met dat van anderen – waarschijnlijk zijn ze compleet verschillend."
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
Co-sleeping kan voor je baby erg goed zijn. Het geeft je baby een veilig gevoel dat je dichtbij bent.Dat bevordert het gevoel van veilige hechting, wat weer erg goed is voor de ontwikkeling van de hersenen. Hechting heeft grote invloed ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve hersenen.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Het te verwachten patroon is dat moeder en kind samen slapen en dat het kind de hele nacht, wanneer het ook wil, kan drinken. Normale, gezonde, borstgevoede en samen slapende kinderen slapen niet 'door' (zeg 7-9 uur achter elkaar) tot ze drie tot vier jaar oud zijn en geen voedingen meer nodig hebben.
Zorg voor regelmaat
Slapen en wakker worden. Voeden: minimaal 2 uur na de vorige voeding en overdag maximaal na 4 uur.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Tips voor de nachtkleding. Draag 's nachts geen beha. Je borsten kunnen makkelijk door een bandje of randje bekneld raken waardoor je last van verstopte melkkanaaltjes of zelfs van een borstontsteking kan krijgen.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt af om baby's van minder dan vier maanden bij je in bed te laten slapen. De kans bestaat dan dat je er overheen rolt. Tegelijkertijd wordt wel aangeraden om je kind minimaal een half jaar in de buurt van je eigen bed te laten slapen.
Laat je baby in een eigen wiegje of ledikantje slapen
Zo is je kindje lekker dichtbij en kan je snel ingrijpen als er iets is of als hij honger heeft. Ook voelt je kleine zich dan veilig en geborgen. Als je baby gaat logeren, is een campingbedje een veilig en makkelijke slaapplek.
Bij deze methode werden moeders geadviseerd om in intervallen te reageren op het huilen van hun baby, namelijk om de 2, 4, 6, 8 en 10 minuten, zodat de baby kon leren zelf in slaap te vallen.
Leg een baby bij de eerste tekenen van vermoeidheid wakker in bed. Een baby die gewend is uit zich zelf in slaap te vallen voldoet aan zijn eigen slaapbehoefte en wordt uitgerust wakker. Voor het inslapen huilen of jengelen baby's vaak een poosje, dat kan wel 20 minuten duren, daarna vallen ze als een blok in slaap.
Huilen is normaal gedrag. Sommige baby's huilen meer dan andere. Over het algemeen huilen baby's het meeste wanneer ze zes tot acht weken oud zijn. Daarna neemt het huilen weer af.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Per voeding beide borsten aanbieden en je baby tenminste 20 minuten aan de eerste borst laten drinken. Vaak drinkt je baby wel aan de tweede borst, soms niet. Dat maakt niet uit. Kijk naar je baby.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.