Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Bij inname van een kleine hoeveelheid ui, zult u misschien nog geen symptomen zien, maar kan de schade aan de rode bloedcellen wel al waar worden genomen met een bloedonderzoek. In geval van inname van een grote hoeveelheid uien, kunnen de symptomen ernstig zijn.
Rauwe ui. Uien bevatten oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect verdwijnt meestal als je uien kookt of bakt, dus dat kan een oplossing zijn als je darmen gevoelig reageren op rauwe ui.
Ook de ui staat bekend om zijn effect op de darmen. De ui stamt af van de lookfamilie, waar ook de knoflook, sjalot, prei en bieslook van afstammen. Uien zitten vol oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect heeft de ui vooral als hij rauw gegeten wordt.
Uien en knoflook: deze zorgen voor smaak maar ze bevatten ook fructanen. Fructanen zijn oplosbare vezels die voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn kunnen zorgen.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Uien en knoflook, en de andere alliac-planten worden geclassificeerd als rajasic en tamasic, wat betekent dat ze passie en onwetendheid vergroten. Ze veroorzaken overlast en zelfs pijn en ziekte bij degenen die ze eten.
Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen. Dat wil zeggen dat hij het in zich heeft om bacteriën de deur te wijzen. En om het helemaal mooi te maken: in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen.
Uiensap bevat een grote hoeveelheid zwavel en helpt daardoor om de bloedcirculatie naar de follikels te verbeteren, deze opnieuw op te bouwen en elke vorm van ontsteking te verminderen. Uiensap bevat ook antibacteriële eigenschappen die tegen bepaalde hoofdhuidinfecties die haarverlies veroorzaken vechten.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
In het verleden hebben wetenschappelijke onderzoeken ontdekt dat uien je testosteron een boost geven. Ja, je leest het goed. Dit bolgewas is niet alleen goed voor je traan- en gasproductie, maar ook voor je testosteronproductie.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Sommige mensen hebben last van darmkrampen, een opgeblazen buik en winderigheid na het eten van ui, knoflook, bonen of linzen. Dit komt omdat er in peulvruchten, uien en knoflook bepaalde voedingsvezels zitten, die je lichaam zelf niet kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.