Een maatschappelijk werker helpt en ondersteunt mensen in het omgaan met problemen in hun dagelijks leven of werk. Deze problemen kunnen zeer divers zijn. Denk aan schulden, opvoeding, familieproblemen, verslaving, handicap, ouderdom, psychische en psychiatrische problemen.
Een maatschappelijk werker luistert en geeft praktische hulp bij psychosociale problemen. Doel is dat u weer grip krijgt op uw leven en weer zelf verder kunt. De maatschappelijk werker wordt ook wel sociaal werker genoemd.
Als sociaal werker Maatschappelijke Ondersteuning versterk je de eigen kracht van een persoon en diens omgeving om gezamenlijk oplossingen voor hun vragen te vinden. Je motiveert, informeert, adviseert en ondersteunt mensen om vaardigheden te ontwikkelen, keuzes te maken en het eigen netwerk in te zetten.
Sociaal werkers richten zich op de mogelijkheden en krachten van individuen en gemeenschappen en bevorderen hun empowerment. Sociaal werkers staan voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid in relatie met individuen en de gemeenschap. Sociaal werkers staan op tegen discriminatie en erkennen diversiteit.
Principes van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, collectieve verantwoordelijkheid en respect voor diversiteit staan centraal in het sociaal werk.
Het gaat om: (1) Ongelijke kansen in het onderwijs; (2) Armoede en onzeker werk; (3) de Arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond; (4) Langer thuis wonen van ouderen met een zorgbehoefte; (5) Meedoen aan woningverduurzaming.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft te maken met het deel uitmaken van een gemeenschap. Om hiermee ook een actieve bijdrage aan te leveren. Het gaat hier om het functioneren in je eigen woon- en leefomgeving. Maar ook om de acceptatie van verschillende culturen.
Een maatschappelijk probleem heeft de volgende kenmerken: het is een probleem waarbij relatief veel actoren betrokken zijn (burgers, bedrijven en organisaties); er bestaan verschillende opvattingen over de oorzaken en de aanpak van het probleem; de overheid speelt een rol bij de oplossing van het probleem.
Als sociaal werker zorg je ervoor dat mensen prettig kunnen leven in hun sociale omgeving zoals het gezin en de buurt, en dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Met een goed gesprek of een activiteit richten sociaal werkers zich op buurtgevoel, verbinding met anderen, meedoen, ontstressen en normaliseren.
Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.
Een aantal problemen kan duidelijk gesitueerd worden binnen nationale staten, zoals sociaal-economische ongelijkheid, crimi- naliteit, fraude en corruptie, discriminatie, religieuze intolerantie, ongelijkheid tussen de seksen, schending van mensenrechten, de integratie van migranten, mi- lieuproblemen.
Maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) is de vrijwillige bijdrage van bedrijven aan de samenleving door het delen van resources zoals geld, mensen, middelen en expertise. Naast de maatschappelijke impact blijkt dat MBO bijdraagt aan alle functionele gebieden binnen een organisatie, zoals marketing en HR management.
Criminaliteit (48 procent) en milieuvervuiling (45 procent) worden het vaakst gezien als een (heel) groot probleem1. Daarnaast zegt 28 procent dat de mentaliteit van de bevolking een (heel) groot probleem is, 25 procent vindt dat van de bevolkingsdichtheid en 20 procent van de multiculturele samenleving.
Jongeren maken zich vooral zorgen over klimaatverandering, oorlogen in de wereld en armoede. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek onder jongeren waarbij gevraagd is naar wat zij belangrijk vinden.
Je kunt Partner worden en zo een bijdrage leveren aan schone lucht voor de maatschappij. De inspanningen van maatschappelijk verantwoord ondernemen van een organisatie zijn een positief signaal aan de maatschappij om te helpen en dat zij naar erkenning handelt.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft te maken met: het functioneren in de sociale omgeving (woon- en leefomgeving, zorgsituaties, school).de kennis van verschillende culturen.respect voor verschillen en culturele verscheidenheid.
Nederlanders noemen het disfunctioneren van politiek en bestuur het belangrijkste maatschappelijke probleem. Daarna volgen op volgorde van belangrijkheid: inkomen en prijzen, immigratie en integratie, klimaat en stikstof, en – op gelijke hoogte met klimaat – wonen en leefomgeving.
Van maatschappelijke problemen kunnen vele mensen last hebben. Denk aan milieuvervuiling, luchtverontreiniging, maar ook aan vergrijzing, of drugsoverlast. Het fenomeen kan ook ontstaan zodra grotere groepen personen onderling sterk afwijkende meningen hebben over een maatschappelijke situatie.
Normale problemen kennen we allemaal: je telefoon gaat kapot, het gaat niet goed op school of je hebt ruzie met vrienden. Hier gaat het om persoonlijke problemen waar jij zelf last van hebt. Bij een maatschappelijk vraagstuk gaat het om problemen waar een grote groep van de (Nederlandse) samenleving last van heeft.
Maatschappelijk werk is een beroep binnen de sociale sector. Maatschappelijk werkers leren mensen zichzelf beter te redden in hun sociale omgeving.
Maatschappelijke zorg gaat over mensen met een grotere kwetsbaarheid op psychisch of psychosociaal gebied. Zij kunnen daardoor soms beperkt meedoen in de samenleving. Er kan sprake zijn van isolement, uitsluiting, overlast en soms zijn ze dakloos.