Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Je bent een gulle vriendin. Je geeft graag je tijd en liefde aan mensen, maar je vindt het ook leuk om te zorgen voor anderen. Je maakt eten voor je vriendinnen, koopt een klein cadeautje voor je lief, doet de afwas van een vriendin die het heel druk heeft… Deze kleine attente dingen maken jou nog leuker.
♥ Ze is er altijd
Bij een goede vriendin zal er zijn, wat je ook doormaakt en welke problemen je ook hebt. Ze zal naar je luisteren en met je meedenken. Ze zal je adviseren zo goed als ze kan en zal er zijn om je te laten uithuilen.
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Een diepe vriendschap met iemand kan van grote waarde zijn in het leven en draagt bij aan allerlei aspecten die samenhangen met ons mentaal welzijn. Eva vertelt: “Vriendschappen creëren een gevoel van verbondenheid en sociale steun. Je hebt iemand om je worstelingen mee te delen, maar ook om je successen te vieren.
Let op of de persoon prioriteit geeft aan jullie vriendschap. Als je weet dat je altijd op deze persoon kunt rekenen, dan is diegene waarschijnlijk een vriend. Goede vrienden geven hun vrienden voorrang boven andere relaties en situaties, vooral als ze weten dat je ze nodig hebt.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
De Britse Antropoloog Robert Dunbar heeft een theorie ontwikkeld die suggereert dat je brein maar een beperkt aantal vriendschappen 'aan kan'. Volgens deze theorie kun je maximaal vijf beste vrienden hebben en tien goede vrienden.
Contact zoeken (en houden). Een goede vriendin is niet opeens een maand off the radar en zoekt dan weer contact als het haar uitkomt. Natuurlijk hoef je niet elke dag contact te hebben met elkaar, maar contact zoeken en interesse tonen is wel heel belangrijk als je een vriendschap wil onderhouden.
Je luistert zonder oordeel
Een vriend(in) is iemand bij wie je altijd terechtkunt, of je nu heel blij bent of een potje wilt zeiken. Als goede vriendin ben jij dan ook geïnteresseerd in alle aspecten van het leven van de ander, zonder dat je verrast, geschokt of zelfs oordelend reageert op bepaalde dingen.
Bij een eenzijdige vriendschap horen eenzijdige gesprekken. Dat houdt in: er wordt totaal niet naar jou geluisterd of naar jouw leven gevraagd. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je luistert en advies geeft. Zodra je begint over jezelf merk je dat er niet eens geluisterd wordt.
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
Fake vrienden weten niet wanneer ze op moeten houden. Het is net alsof het in hun natuur zit om continu alles over je te vertellen als je niet in de buurt bent. Ze geven niks om je privacy – of het feit dat je ze een geheim hebt toevertrouwd.
Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is.
Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is. Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.
Ze passen in elkaars leven
"Een goed teken om te zien of iemand bij je past is als je je de ander ook voor kan stellen in andere delen van je leven, en niet alleen in de microkosmos van de relatie. Stel jezelf de vraag: gaat hij/zij het kunnen vinden met andere mensen in mijn leven?
Op elkaar lijken qua persoonlijkheid, levensdoel, interesses en levensstijl is de beste voorspeller voor een goeie match. Ook culturele achtergrond, intelligentie en sociaal economische klasse zijn goede indicatoren dat je de ware voor je hebt.
Wikipedia omschrijft vriendschap als “de relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Een vrij vage, algemene definitie, waaruit goed blijkt hoe ongrijpbaar het begrip vriendschap eigenlijk is.
Mensen die goede vrienden hebben, voelen zich vaak beter. Ze zijn tevredener en vaak ook gezonder dan mensen die alleen door het leven gaan. Het zou zelfs de kans op hart- en vaatproblemen verlagen. Ook zijn vrienden een grote steun in stressvolle situaties.
' 'Iemand die er altijd is voor jou zonder oordeel. In leuke en droevige momenten. ' 'Steun (door appjes, gesprekken, er samen op uit gaan) op momenten dat het minder gaat. ' 'En ook verrast worden met iets waar je heel blij mee bent, omdat de ander je zo goed kent en weet wat je wilt of nodig hebt.