Arabische gom is volgens meerdere bronnen zeer gezond (medicinaal gebruik) en zou kunnen werken als afslankmiddel. Het kan worden opgelost in (warm) water, zoals in thee. Arabische gom is veelgebruikt als bindmiddel of hulpstof in allerhande verfreceptuur.
Arabische gom wordt in voedingsmiddelen als additief gebruikt, namelijk als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator, bijvoorbeeld in kant-en-klare nagerechten, in dranken, in kwaliteitsdrop, in marshmallows en soortgelijk zacht snoep.
Het bekende mint-snoepje Mentos en ook tic tac bevatten Arabische gom. De toepassingen lijken op die van gelatine, maar Arabische gom is ook door vegetariërs te eten.
De gom (gummi arabicum voor de latinisten) is afkomstig van bomen uit het acacia-geslacht. In het bijzonder de acacia senegal en de acacia seyal, ranke bomen die in de Sahel groeien en heel goed tegen hitte en droogte kunnen. De boom is vooral te vinden in West-Afrika, in landen als Soedan, Tsjaad, Nigeria en Senegal.
Een gom is (grotendeels) oplosbaar in water, een hars niet of maar zeer gedeeltelijk. Arabische gom bestaat voornamelijk uit polysachariden met een paar uitlopers van glycoproteïnen. De polysacharide is grotendeels opgebouwd uit de monosachariden arabinose, galactose en rhamnose.
Hoewel in het Nederlands ook de term rubber werd gebruikt voor het materiaal, kreeg de toepassing om potloodstrepen te verwijderen de aanduiding vlakgom, gom, stuf of gum. Tegenwoordig wordt in plaats van rubber ook kunststof gebruikt om gummetjes van te maken.
Xanthaangom ontstaat door fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas Campestris uit suiker en melasse (stroopachtig bijproduct uit de productie van suikerriet of suikerbieten).
Xanthaan ontstaat door bacteriële fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas campestris uit suiker en melasse. Het E-nummer van xanthaangom is E415 en de gom is geaccepteerd als veilige voedseltoevoeging in Europa en Amerika.
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Xanthaangom wordt gemaakt met behulp van de fermentatiebacterie Xanthomonas campestris, waar de naam van de gom vandaan komt. Xanthaangom is een natuurlijk ingrediënt en staat ook wel bekend als E415.
Op een oud en gebruikt gum blijft wat grafiet achter, dat bij gebruik vlekken op het papier kan achterlaten. Je kan voor het gebruik eerst een paar maal gummen op een ruw oppervlak. Het gum volledig schoonmaken, doe je door deze te laten weken in een bakje water met waspoeder. Daarna is het weer zo goed als nieuw.
Maar nogmaals, u hebt het niet fout, als u het andersom doet of geen voorkeur hebt. Want elk gum is ook gom (maar niet elk gom is gum). O ja, is het de of het gom/gum. Het mag beide.
Stap 1: Kras met het grijze potlood een vlak op het papier. Stap 2: Scheur een stuk van een snee brood af. Kneed het stukje bij elkaar tot een balletje van ongeveer twee centimeter breed. Stap 3: Wrijf met het balletje brood twee minuten over het grijze vlak.
Naast rubber zitten er in gum ook scherpmakers, zandkorrels die ervoor zorgen dat een gum eigenlijk werkt als een schuurpapiertje. Met die combinatie van rubber, scherpe zandkorrels, hard wrijven kan de gum zijn werk doen. En als je papier met potlood onder een microscoop legt zie je hoe dat er in het echt uitziet.
In 1770 ontdekte de Britse chemicus Joseph Priestley bij toeval dat potloodstrepen konden worden verwijderd door eroverheen te wrijven met een stukje rubber. Kleine stukjes rubber werden vanaf dat moment verkocht als gum. Gum wordt in vele soorten en maten verkocht.
Pastelpotloden, krijt en houtskool gum je met een kneedgum, technische tekeningen met een hardere, plastic gum en precisiewerk met de dunne punt een gum potlood/stift. Voor iedere fout een goede gum die geen strepen achterlaat of stof achterlaat. Gummen kan daardoor best heel leuk zijn!
De gom is reuk- en smaakloos en niet giftig.
Deze bomen hebben hun oorsprong in India en Sri Lanka, en groeien daar op steile, rotsige hellingen. Het gom wordt verkregen door de bast van stam en takken te beschadigen, de gom hoopt zich dan op in onregelmatige brokken met een gewicht van 2 tot 3 kg.
Met de kneedgum kunt u dan met effecten werken of getekende stukjes weghalen. De kneedgum neemt de houtskool, het pastelkrijt of het potlood getekende goed op, laat geen vlekken achter en tast het papier niet aan. Wel voorzichtig gummen natuurlijk, bij te harde wrijving kan het papier scheuren.
Kneedgum is een kunststof, een polymeer. Het lijkt op rubber (een natuurproduct). Hoe meer je het kneedt, hoe elastischer het materiaal wordt.
Kneedgum is onmisbaar in de gereedschapskist van elke kunstenaar. Hij kan worden gebruikt om tekeningen uit te gummen die met diverse materialen zijn gemaakt, waaronder houtskool, grafiet, krijt en pastel.
Xanthaangom neemt als verdikkingsmiddel deze functie over. Net als bij guargom verbeter je zo de textuur van je voedingsmiddel. Het grote verschil tussen de twee is dat guargom meer vezels bevat. Xanthaangom is ook erg populair in de vegan keuken, omdat het niet alleen gluten, maar ook eieren kan vervangen.
Maïszetmeel is een van de gemakkelijkste vervangers voor xanthaangom, omdat je het waarschijnlijk al in je keuken hebt staan en kan het precies gebruiken hoe xanthaangom in het recept zou worden gebruikt.
Om het te gebruiken heb je slechts 0,5% xanthaangom nodig van het totale gewicht van waar je het mee wilt mengen. Heb je bijvoorbeeld 200 milliliter dressing die je wilt binden, dan heb je slecht 1 gram xanthaangom nodig.