“De sopropo is een echte woekerplant. Traditioneel telen door de plant met gewasdraden omhoog te sturen, is hierbij geen optie. Binnen de kortste keren groeit 'ie door de luchtramen heen en kun je vooral buiten oogsten. We hebben daarom een aparte teeltsysteem in de kas gebouwd, vergelijkbaar met een druivenkas.
De sopropo of bittermeloen is een exotische plant die hier lastig is om te kweken. Je hebt daarom eigenlijk altijd wel een kweekkas nodig, op een zonnige plek natuurlijk. Sopropo is met name in Suriname populair. De plant, die ook bittermeloen wordt genoemd, heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen.
Waarom is de sopropo goed voor je gezondheid:
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
De buitenkant heeft vaak een 'wrattige' textuur, hoewel die soms ook gladder is. De binnenkant is wit of lichtgroen. Goed om te weten: grotere vruchten met een relatief gladde schil zijn vaak milder qua smaak. Net als de komkommer worden sopropo-vruchten onrijp gegeten.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
Eettips sopropo. Voor medicinale doeleinden eten mensen deze groente soms rauw maar dan moet je goed tegen de bitterheid kunnen. Sopropo is het lekkerst als je het bakt.
Nieuw onderzoek naar de sopropo oftewel de bittere komkommer moet aantonen dat het helpt tegen diabetes en obesitas, maar of iedereen het ook even lekker vindt...
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Sopropo bereiden & bewaren
Sopropo is niet erg goed houdbaar. Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te raden, ook niet in een bereid gerecht.
Antroewa zaaien en planten
Omdat het plantje van origine afkomstig is uit Oost-Afrika, is het een echte zonaanbidder. Waneer je direct in de grond wilt zaaien doe je dit op circa 0.5 centimeter diepte. De ideale plantafstand is 50×50 centimeter.
Let er altijd op dat je de zaden dun zaait om te voorkomen dat de zaailingen elkaar straks verstikken. Zaai ook niet te veel in één keer om te voorkomen dat je oogst groter is dan je op kunt. Kies er liever voor om een paar weken later nog eens te zaaien zodat je een langere periode van je eigen groenten kunt genieten.
Bestel Sopropo
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Sim ook bekend onder de namen sem beans, flatbeans of green fava beans is een peulvrucht en heeft net als de sperzieboon eetbare peulen en zaden. Maar de smaak van sim is veel intenser dan die van de sperzieboon. Deze groente wordt veelvuldig gebruikt in de Surinaamse Hindoestaanse en de Indiase keuken.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Kinine. Dranken als tonic of bitter lemon, met daarin de stof kinine, verminderd beenspierkrampen. Kinine doodt ook bepaalde parasieten zoals de malariaparasiet, die zich in het bloed en in de lever innestelt. Ook zou het de weeën van een zwangere vrouw kunnen opwekken.
Het is een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.
Productomschrijving. Andere naam: Sopropo, Pare, Bitter Melon, Bitterground, Sopropo-thee wordt aangeraden voor de behandeling en de preventie van onevenwichtigheden in het bloedsuikergehalte, zoals het geval is bij diabetes.
Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
De sopropo heeft net zoveel namen als vormen. De groente staat ook wel bekend als bittermeloen, balsempeer, karela en paré. Hij kan even groot zijn als een flinke courgette.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
Verhul de bittere smaak met iets zoets.
Doe een snufje suiker of wat honing in bittere gerechten en dranken om de smaak wat te verbeteren. Door bittere smaken te combineren met suiker of chocola geef je je dessert een unieke smaak. Gebruik niet te veel suiker.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.