Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Geluid met een frequentie lager dan 20 Hz noemen we infrageluid. De bastonen en alle lage, brommende geluiden liggen ergens tussen de 20-200 Hz, terwijl hoge frequenties (schelle, hoge tonen van bijv. bekkens of s-klanken) tussen de 2.000 en 20.000 Hz (2 kHz – 20 kHz, kilohertz) liggen.
Volume van subwoofer instellen
De meeste actieve subwoofers hebben een eigen volumeregeling. Het is raadzaam om het volume van de sub in eerste instantie in te stellen op ongeveer een derde tot maximaal 50% en het gewenste totale volume via de AV-receiver te selecteren.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
De standaard crossover-frequentie is “80 Hz”, wat het beste zal werken met de grootste variëteit van luidsprekers.
Middels de instelling van de Phase heb je de mogelijkheid, het tijdstip waarop het membraan van de subwoofer zich naar voren beweegt te beïnvloeden. Door deze instelling kan men de subwoofer optimaal op de satellieten aanpassen.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Als het nodig is kun je de subwoofer zelfs achter de bank neerzetten. Volgens Johan van Bowers & Wilkins is het voor mensen niet waarneembaar waar de lage tonen (van 200 hertz) vandaan komen. Bij krachtige subs voel je echter wel aan de luchtdruk waar het geluid vandaan komt. Idealiter plaats je hem dus wel vóór je.
Voor een 5.1 opstelling dienen de surround speakers iets naar achter geplaatst te worden onder een hoek van maximaal 20°, niet te ver naar achteren en meer dwars geplaatst dan bijvoorbeeld de frontspeakers. De surround speakers worden over het algemeen ook breder (dus verder van elkaar) geplaatst dan de frontspeakers.
De crossover is de grens in de frequenties waaronder de lage frequenties (lage tonen) bij de speakers weggehaald worden en richting de subwoofer worden gestuurd. De subwoofer neemt het vanaf deze frequentie dus over om voor de beste lage tonen te zorgen.
Jamo SUB 210 Zwart
De winnaar? De Jamo SUB 210 Zwart is de beste subwoofer 2022! De Jamo SUB 210 Zwart is een ouderwetse, maar daarom niet minder krachtige subwoofer die een heerlijke bas geeft. Je kan gebruik maken van de tulp aansluiting aan de achterkant, om zo de rest van je audiosysteem aan te sluiten.
Woofers gaan niet kapot van meteen blazen, daar is het 'inspelen' niet voor bedoeld. Inspelen doe je omdat de speaker in den beginne nog stijfjes is. Pas na een paar uurtjes spelen heeft hij de soepelheid en klankkleur die de fabrikant (en jij) voor ogen hebt.
De ervaring leert dat de schuifjes van een equalizer het beste kunnen staan in de stand van een smiley, ofwel links en rechts iets omhoog, en de middentonen iets lager gezet. Maar de menselijk stem produceert geluid in de middentonen. Dus als je zang goed wilt laten doorkomen, zet dan de middenschuiven iets omhoog.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Het transmissiebereik (ook frequentiebereik of frequentierespons) is het bereik dat de luidspreker kan weergeven. Deze informatie kan schriftelijk (bijv. 50 Hz - 20 kHz) of grafisch worden weergegeven.
Plaatsing subwoofer
Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden.
Dubbele subwoofers verhogen de beschikbare headroom van het systeem aanzienlijk, met een groter dynamisch bereik, minder compressie, minder vervorming en minder kans op overdrive-artefacten. Kortom, met dubbele subwoofers krijgt u schonere, nauwkeurigere lage tonen bij extreme geluidsniveaus.
Subwoofer kabels lijken qua uiterlijk op Tulp kabels, maar zijn kwalitatief beter waardoor u een voller en beter geluid ervaart. Voor het aansluiten van een subwoofer adviseren we u om een subwoofer kabel te kiezen.
De geluidsweergave zelf zal niet verschillen tussen 4 en 8 ohm, maar als je luidsprekers aansluit van 8 ohm en die vervolgens aansluit op een versterker van 4 ohm, dan zul je wel een groot verschil in luidheid ervaren, namelijk ongeveer de helft minder luid dan wanneer je luidsprekers aansluit van 4 ohm.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Er zit niet voor niets een koelplaat met ribben (vertikaal) op de sub gemonteerd. Leg je de sub nu op zijn kant dan kan dat betekenen dat de warmte niet goed wordt afgegeven aan de omgeving. Het gevolg kan zijn dat de versterker gaat 'driften' en de woofer niet de prestaties levert zoals dat zou moeten.
Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers
Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat. Om het beste uit je subwoofer te halen is het goed om hem op verschillende plekken te testen.