Planten en andere gewassen met flexibele stelen kunnen met de wind meebuigen en zwaaien zonder te breken. Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum).
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan en verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de wat grotere die solo in een pot kunnen staan.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.
Water. Eenmaal goed geworteld zijn vlinderstruiken niet veeleisend. In droge, hete periodes doe je er goed aan om goed water te geven. In de winter wil Buddleja niet erg nat staan, kies een plek uit waar in de winter geen plassen blijven staan.
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
Planten die tegen harde wind kunnen of wind breken
Denk bijvoorbeeld aan siergrassen. Bamboe is het perfecte voorbeeld van een plant die goed tegen harde wind kan. Daarnaast kun je bamboe ook perfect inzetten als 'groene muur'. Je plant het dan in brede plantenbakken om een windvrije hoek in de tuin te maken.
De wind kan een grote invloed hebben op de groei van planten, struiken en bomen en is dan ook de derde ecologische hoofdfactor. In Nederland brengt de wind uit verschillende richtingen verschillende warme of koude luchtstromen met zich mee.
Klimop als gevelbegroeiing heeft een isolerende werking. In de winter houdt het kou van sneeuw en wind tegen en in de zomer houdt het de warmte buiten.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
Hoe ouder de vlinderstruik, hoe dieper de wortels verankerd zijn in de grond. Jonge bomen van twee tot drie jaar oud, hebben wortels die nog niet diep verankerd zijn. Maar ook deze jonge struiken moet je voorzichtig verplaatsen om de lange penwortels en de kleine, fijne haarwortels zo min mogelijk te beschadigen.
Een Buddleja kan flink groeien. Hij groeit als een struik en vertakt, maar de takken steken wel vooral omhoog. In één groeiseizoen kan een vlinderstruik met gemak een paar meter hoog worden en als je hem weinig of niet snoeit wordt je vlinderstruik al snel een vlinderboom.
De Buddleja davidii Pink Delight bloeit van juli tot en met augustus met enorme prachtige roze bloempluimen. Deze Pink Delight heeft één van de grootste bloemen van alle vlinderstruik soorten, soms kunnen ze wel tot een halve meter lang worden! Een 'delight' om te zien dus.
Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter!
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Denk bijvoorbeeld aan bloemen als cyclamen, viooltjes en helleborussen. Maar ook siergrassen, groenblijvende planten, klimop, winterheide en struiken met gekleurde takken doen het goed.