Sterilisatie is een zeer betrouwbare maar niet 100% veilige vorm van anticonceptie. De zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden doorgesneden en afgesloten, in medische termen 'vasectomie'.
Kans op zwangerschap na een sterilisatie bij de man
Wanneer de man wordt gesteriliseerd bestaat er een zeer kleine kans dat de vrouw alsnog zwanger wordt. Per 1.000 vrouwen wiens partner gesteriliseerd is worden 0,5 tot 1 vrouw toch zwanger gedurende hun leven.
Sterilisatie beschermt heel goed tegen zwangerschap.De kans dat u toch nog zwanger wordt is heel klein. Van de 1000 vrouwen die voor sterilisatie kiezen, worden er 5 per jaar toch zwanger. U hoeft geen voorbehoedmiddel meer te gebruiken om zwangerschap te voorkomen.
De kans op zwangerschap bij een vrouw na de sterilisatie ingreep is zeer klein, met uitzondering van de eerste drie maand na behandeling.
Verandert zaadlozing door sterilisatie? Nee, de zaadlozing verandert niet na een sterilisatie. De ejaculatie na sterilisatie blijft hetzelfde. Ejaculatie is een ander woord voor zaadlozing.
Sterilisatie bij de man is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het niet lukken van sterilisatie dat is ongeveer tussen de 1 en 3 op de duizend mannen, die na een sterilisatie een zogenaamde rekanalisatie heeft.
Hoe werkt een sterilisatie
Een sterilisatie heeft geen invloed op het seksuele beleven. De erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord.
Geschat wordt dat van de 100 vrouwen onder de 30 jaar die zich laten steriliseren, er ongeveer drie later zwanger worden en van de 100 vrouwen tussen de 30 en de 35 jaar twee. Van de 200 vrouwen boven de 35 jaar die gesteriliseerd worden, raakt er nog één onbedoeld zwanger.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Er is een zeer kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Er ontstaat dan opnieuw verbinding en dan bent u dus weer vruchtbaar. Dit komt bij 1 tot 3 op de 1000 gesteriliseerde mannen voor.
Ook bestaat de kans dat de zaadleiders later weer aan elkaar groeien. Dat kan zelfs jaren na de ingreep gebeuren. Dan ontstaat er opnieuw een nieuwe doorgang voor de zaadcellen en ben je dus weer vruchtbaar. Dit gebeurt bij ongeveer 1 of 2 op de 200 mannen (0,5 – 1 procent) die zich laat steriliseren.
De kosten voor sterilisatie zijn liggen gemiddeld tussen de 350 en 400 euro voor een man.Voor een vrouw liggen deze kosten tussen de 1300 en 1500 euro. De prijzen voor sterilisatie verschillen per ziekenhuis.
Meestal verdwijnen deze binnen 1 jaar. Alleen als bewegende spermacellen worden gevonden in het spermamonster zult u, na overleg met uw behandelaar, opnieuw worden gesteriliseerd. Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. Soms kan een sterilisatie ongedaan worden gemaakt, maar dit lukt niet altijd.
Gedurende ongeveer twee weken mag u niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar.
Vergelijken we een sterilisatie van de vrouw met een sterilisatie van de man en met pilgebruik (waarbij geen pillen vergeten worden), dan is een sterilisatie minder veilig en geeft ongeveer evenveel kans om zwanger te worden als tijdens het gebruik van een spiraaltje.
Een hersteloperatie na een sterilisatie bij een vrouw heet ook wel een refertilisatie. Door de hersteloperatie kun je weer zwanger worden. Wil je na een sterilisatie weer graag zwanger worden? Dan kun je in sommige gevallen de sterilisatie ongedaan laten maken.
Hoe lang geen seks na een sterilisatie? Probeer 5 dagen tot 1 week geen seks te hebben na de sterilisatie van de man.
De meeste mannen vinden de pijn meevallen. Tijdens de sterilisatie word je lokaal verdoofd. Soms nemen mannen voor en na de ingreep paracetamol. Uiteindelijk stapt hier bijna iedereen van tafel met 'nou dat is me 100% meegevallen' .
Direct na de operatie moet u een strakke onderbroek aantrekken. In de onderbroek worden wat wondgazen gelegd. De strakke onderbroek drukt uw ballen tegen uw onderbuik.Daardoor staat er minder spanning op de zaadleiders.
Voor ná de ingreep neemt u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee, die u zeker tot 24 uur na de ingreep moet aanhouden.
Sterilisatie van de vrouw gebeurt via een operatie waarbij de gynaecoloog beide eileiders afsluit. Hierdoor kan de eicel niet meer worden bevrucht en kunt u dus niet zwanger worden. De eierstokken blijven echter nog steeds hun werk doen en maken dus nog steeds eicellen en vrouwelijke hormonen aan.
Voor een sterilisatie bij een man kun je uitgaan van ongeveer 350 a 450 euro voor de ingreep. Het is interessant om de tarieven bij verschillende ziekenhuizen en klinieken te vergelijken.
Sterilisatie wordt niet vergoed via je basisverzekering.Het is mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor een sterilisatie. De vergoeding verschilt per aanvullend pakket. Ook de vergoeding voor mannen en vrouwen verschilt.
In het verleden heeft u een sterilisatie (vasectomie) gehad. Met een hersteloperatie kan deze sterilisatie ongedaan gemaakt worden. Met deze operatie worden de zaadleiders weer aan elkaar gemaakt. Deze operatie noemen we een vaso-vasostomie.