Merels pikken tevens de geluiden op uit hun omgeving en kunnen andere vogels imiteren en verwerken in hun zang. Zo kan je ook duidelijk het verschil horen tussen een stadse merel en merel uit het bos. Zelfs in een straat klinkt er vanaf elke schoorsteen klinkt een ander merellied.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
De Vlaamse gaai en de kauw kunnen zowat alle geluiden imiteren. Er zijn niet veel vogels die het zingen van andere soorten vogels nabootsen. Een heel bekend voorbeeld van een vogel die dat kan, is de Liervogel uit Australië. Hij wordt zo genoemd omdat zijn staart de vorm heeft van een Griekse lier.
De Spotlijster, in Amerika de Mockingbird genaamd, is een lichtgrijze vogel, die goed andere vogels kan nadoen. Hij imiteert geluiden die hij tegenkomt in z'n gebied.
De voornaamste redenen zijn om concurrenten uit de buurt te houden, een soort territoriumdrift, of om indruk te maken op een soortgenoot. Er zijn wel bijzondere gevallen, zo legt gedragsbioloog en vogelgeluidenkenner Hans Slabbekoorn van de Universiteit Leiden uit tegen NRC.
4/ Zangrepetitie. Merels maken gemakkelijk duidelijk hoe ze zich voelen. Gaande van zacht contact met elkaar houden tot een luide, paniekerige alarmkreet bij potentieel gevaar. Met melodieuze liederen bakenen ze hun territorium af.
De liervogel | imitatie van geluiden (video) Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
De witte klokvogel is de luidste vogel ter wereld.
Ook is er sprake van muzikaal verleiden: mannetjes brengen hun soms luide, soms zachte minneliederen ten gehore. Thuis (zelfs in de slaapkamer) hoor ik een koolmees: taTIE taTIE taTIE taTIE taTIE, klinkt het indringend. Het lijkt op de sirene van een politieauto en ook wel op een fietspomp.
Ongeveer 60 a 80 minuten voor zonsopgang beginnen roodborsten, merels en zanglijsters met hun concert. Rond 40 a 60 minuten voor de zon opkomt gaat het snel: je hoort nu de eerste koekoeken, maar ook de zwartkop, heggenmus, winterkoning en geelgors.
Het beste antwoord. Een heggenmus in alarm maakt een dergelijk geluid. Dat onrustig fladderen past bij de staat van alarm. Een heggenmus is iets kleiner en heeft een spitsere snavel dan een huismus.
Je houdt van hem, of je haat hem: de houtduif. Hun hese geluid kun je nagenoeg het hele jaar door horen. Hoe je de zang van de houtduif herkent, hoor je onder meer in deze nieuwste podcast van Notenkrakers.
Bijzonder geschikt hiervoor zijn vogels die hun eigen naam roepen: koekoek, tjiftjaf, koolmees, roerdomp, kievit, oehoe en grutto.
Grote kans dat je gefopt wordt door een liervogel. Deze imitatiekoning onder de dieren doet moeiteloos geluiden na. Hij maakt daarbij geen onderscheid tussen de roep van andere dieren en kunstmatig lawaai.
WAPENVELD - Het is een vreemde vogel, de nachtzwaluw. De zomergast is dankzij zijn camouflerende verenkleed nagenoeg onzichtbaar, maar zijn krekelachtige gezang, dat vanaf zonsondergang te horen is, is des te opvallender. In de volksmond wordt de nachtzwaluw ook wel de geitenmelker genoemd.
Reacties. ja hoor, sommige vogels kunnen uitstekend imiteren. ringtones, auto-alarm, noem maar op. Toegevoegd na 3 uur: vooral kauwen, spreeuwen en gaaien kunnen goed imiteren.
Oink oink, prrr prrr, boe, iaaaaa iaaaaa.
De vink is dan ook een zeer algemene en veel voorkomende vogel. In de lente zingen ze de bekende vinkenslag, die gaat van 'driiiiiii-tsitsitsi-kawiet! '. En vaak roepen ze ook heel hard “wiet-wiet-wiet!”.
Warblr geeft je straks het antwoord. De app herkent al 88 vogelgeluiden, op een vergelijkbare manier als Shazam en SoundHound liedjes herkennen. De Britse makers claimen een score van 95% bij een goede geluidsopname, al is dat tijdens een wandeling in de natuurlijk misschien nog wel eens een probleem.
De zang van een zwartkop wordt wel vergeleken met de zang van een merel, maar dan op 78 toeren afgespeeld.
1. Blauwe vinvis. Een verrassende nummer 1: de blauwe vinvis is zowel het grootste als het luidste dier op aarde. Hun lage frequentie tonen, waarmee ze communiceren onder water, zijn met zo'n 188 dB kilometers verderop nog te horen.
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Ontsnapte vogel verantwoordelijk voor aapgeluiden
'Ik heb dat ook gelezen. Het gaat om een Australisch vogeltje. ' Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het geluid wordt gemaakt door een Kookaburra. Het beestje is ontsnapt uit een kooi bij woningen in de buurt.
De hardst zingende nachtegaal kwam tot 92 decibel. De zanglijster kwam wel tot de 100 decibel.