Om niet toe te geven aan de trek naar alcohol, is het belangrijk om afleiding te zoeken. Het beste is om iets te gaan doen waar je normaal gesproken nooit bij drinkt. Zoals douchen of de hond uitlaten bijvoorbeeld. Ook sporten kan helpen om de trek tegen te gaan.
Een aantal medicijnen kan daarbij helpen. Campral® (acamprosaat) maakt dat je minder drang naar alcohol voelt en kan voorgeschreven worden om herval te voorkomen. Het effect begint meestal pas na een drietal weken. Silencro® (nalmefeen) vermindert eveneens de behoefte aan alcohol.
De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.
Bepaal voor jezelf het maximale aantal glazen alcohol dat je per dag en per week mag drinken. Bepaal aan het begin van elke week welke dagen je die week niet drinkt. Beslis voordat je ergens heengaat hoeveel glazen alcohol je maximaal gaat drinken. Zoek afleiding op de momenten dat je trek krijgt.
Zuchtremmers of antitrekmiddelen
Deze middelen verminderen de behoefte aan alcohol. Het kan dus drinkgedrag beïnvloeden en terugval voorkomen. Beide middelen moeten op regelmatige basis worden ingenomen.
Met alcohol kan het in sommige gevallen (na hevig gebruik) gevaarlijk zijn voor de gezondheid om zelfstandig, of in 1 keer, te stoppen met drinken. Er kan bijvoorbeeld een delirium optreden, je kunt last krijgen van epileptische aanvallen en je kunt enorm ziek worden.
Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen. Daardoor voel je je fijn. Als het effect uitwerkt dan wil je meer van die gelukstofjes.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Alcoholisme, drankzucht, of, volgens DSM V, een stoornis in het gebruik van alcohol, is de verslaving aan alcohol en consumptie van alcoholhoudende drank.
Met een duidelijk plan en steun van uw omgeving lukt het u beter om te stoppen met alcohol. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kunnen u daarbij helpen. U kunt ook op internet een zelfhulpprogramma volgen om te stoppen met alcohol drinken. Soms kan uw huisarts u verwijzen naar een arts voor verslavingszorg.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Zodra je stopt met drinken, roken of ander gedrag wat zorgt voor de aanmaak van dopamine, is de kans groot dat je cravings krijgt: een (bijna) oncontroleerbare aandrang om een sigaret te roken, een borrel te drinken of jezelf te verdoven met drugs. Cravings staan gelijk aan trek, zin, zucht en drang.
Craving, of trek, is het onbeheersbaar verlangen naar een verslavend middel waar je afhankelijk van bent geworden. Deze dwangmatige hunkering kan ook aanhouden nadat je bent afgekickt.
Bekijk op wie je kan steunen. Vertel hen gerust hoe ze jou het best kunnen helpen. Dat kunnen verschillende dingen zijn, zoals een goed gesprek, je gevoelens de vrije loop te laten of samen iets leuks doen. Ga eens na wat je denkt wanneer de zin in drank, drugs, pillen of gokken de kop opsteekt.
Er kunnen negatieve redenen zijn om te drinken, bijvoorbeeld om zorgen, stress of problemen te vergeten. Het drinken om negatieve redenen leidt sneller tot problematisch gebruik of een verslaving. De omgeving speelt een grote rol bij alcoholgebruik.
Door de alcohol droogt je huid uit, ook je hoofdhuid. Daardoor maak je minder oliën aan en lever je in op zink. Dat zorgt ervoor dat je haar minder elastisch (lees: sneller afbreekt) en minder glanzend is. Alsof dat nog niet genoeg is, speelt ook suiker een rol in je haartoestand.
Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. Door een tijd geen alcohol te drinken komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich."
'Binnen 2 à 3 weken beginnen de leverwaarden te dalen, en binnen zes weken zijn ze weer terug bij waar ze moeten zijn. Maar als je weer begint, dan doe je dat effect teniet. Vaak komt het zelfs versneld terug.
Veel mensen die minder zijn gaan drinken, voelen zich snel fitter en hebben meer energie. Dit komt doordat je beter slaapt als je niet drinkt. Veel mensen die minder zijn gaan drinken voelen zich blijer en zelfverzekerder. Alcohol versterkt somberheid en depressieve klachten.
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.