Fooien zijn gebruikelijk in Peru. In de luxe restaurants en hotels is 10 procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Kofferdragers verwachten een fooi van 2 USD per koffer.
De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau. ,,En bij een hotel is de fooi meegerekend in de prijs.
Fooi een enorme belediging
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
In veel gevallen zijn de servicekosten al in de prijs verwerkt. Een tip is dan niet nodig. Staat er echter service non compris op jouw bon, dan is de service niet inbegrepen. Een tip van 10 tot 15% is dan normaal.
Houd in Europa 5 tot 10 procent aan
In Europese vakantielanden als Frankrijk, Griekenland, Spanje en Turkije kun je ook een fooi tussen de 5 en 10 procent aanhouden. Ook daar hebben horecamedewerkers er overigens geen problemen mee als je géén fooi geeft.
Bij een all-inclusive zijn de fooien in principe inbegrepen. Toch kan het geen kwaad het personeel af en toe een extraatje toe te stoppen. Je zal zien, je zal een graag geziene gast zijn en ze zullen ook net dat extraatje doen om het je naar wens te maken.
Je doet een bestelling en daar hoort bij dat je die gepresenteerd krijgt. Het serveren is dus bij de prijs inbegrepen. Je mag hierop reageren zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld door in zo'n situatie juist geen fooi te geven. Een restaurant mag je niet verplichten tot het geven van een fooi.
Fooi geven is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Zeker wanneer het eten bijzonder lekker was of de service beter dan normaal, is een extraatje geven een mooi compliment. Je kunt dan 5 tot 10 procent van de gehele rekening aanhouden. Overigens geldt dat in de meeste landen alleen voor een avondeten.
Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.
Toch is het wel gebruikelijk om fooi te geven als blijk van waardering en goede service. In de meeste hotelrekeningen zijn de servicekosten van 10-12% inbegrepen. Mochten de servicekosten niet in de restaurantrekening inbegrepen zijn, dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk.
Het verdelen van de fooi moet het personeel onderling regelen. De werkgever deelt in principe niet mee in de fooi en bepaalt ook de verdeling ervan niet. Alleen als de werkgever echt op de werkvloer meewerkt, kan hij eventueel ook meedelen. Steeds vaker worden de fooien gepind.
In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten. Wanneer dit gebeurd, is het nog wel gebruikelijk om 5% à 6% erbij te geven. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren.Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Als je tevreden bent met je verhuizers is het gebruikelijk fooi te geven. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van je verhuizing en wat je wilt/kunt missen. Richtlijn is € 15-20 pp voor een hele dag.
Iedereen krijgt fooi uitbetaald naar het aantal gewerkte uur. Dus alle gewerkte uren van alle medewerkers bij elkaar opgeteld gedeeld door de totale fooi. Dit bedrag van fooi per uur wordt dan keer het aantal gewerkte uur gedaan en hier vanaf worden de onbetaalde bonnetjes vanaf gehaald.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Meestal 1 of 2 euro. Dit doe ik omdat ik vroeger zelf pizzas heb bezorgd en ik nog weet hoe lekker het was om een extratje te krijgen. Soms had ik meer fooi dan salaris aan het einde van de maand.
Restaurant- en caféhouders verhoogden hun prijzen in het eerste kwartaal 2023 met gemiddeld tien procent. De horeca zal ook dit jaar de hogere kosten grotendeels moeten blijven doorberekenen aan de gast om marge over te houden.
Heeft u een particuliere betaalrekening dan is het opnemen van biljetten met een bankpas meestal gratis. Het opnemen van biljetten met een zakelijke bankpas of met een creditcard kost in de meeste gevallen wel geld. Het opnemen en storten van biljetten en munten is dus niet altijd gratis.
Kosten bij de bank
Bij de bank betaal je transactiekosten. Die zijn gemiddeld tussen de € 0,05 en 0,25 cent per transactie. Dat zijn de kosten die de bank maakt om het geld te verwerken en op je rekening te storten. Een contante betaling kost je daarentegen gemiddeld € 0,29.
Biljetten opnemen
Als de limiet en het saldo voldoende zijn kunt u per betaalpas maximaal € 10.000 per dag opnemen via een pinautomaat. Tot € 10.000 betaalt u de reguliere kosten per opname. Een pinautomaat geeft biljetten uit van € 50, € 20 en € 10. Enkele pinautomaten hebben biljetten van € 5 beschikbaar.
Over het algemeen is het geven van fooien in Japan niet verplicht, omdat de servicekosten al bij de rekening zijn inbegrepen. Ze kunnen zelfs schrikken als ze de fooi zien, dus het is beter om ze niet in een ongemakkelijke situatie te brengen door erop aan te dringen toch een fooi aan te nemen.
Geef fooi
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
Vaak zijn alleen lokale dranken inbegrepen bij een All Inclusive resort en moet je voor geïmporteerde drank een klein bedrag extra betalen. Bij Ultra All Inclusive is dit meestal niet het geval en is letterlijk alles inclusief. Maar let op! Dit verschilt per land en zelfs per resort.