Verwachting hypotheekrente 2023Onze verwachting is een dalende hypotheekrente in 2023 en een stabiele inflatie op korte termijn. Inflatie zal voorlopig vanaf juli 2023 niet verder stijgen. Gas- en Electra-prijzen dalen weer tot het najaar van 2023. Let op, deze winter kan het anders worden.
Verwachting rentetarieven op lange termijn
Wij verwachten dat de staatsrente voor 10-jaarsleningen licht zal dalen van 2,8% op dit moment naar ongeveer 2,35% eind 2023. De ECB heeft namelijk als doel om de inflatie rond de 2% te houden.
Wat gaat de hypotheekrente doen in 2024? In 2024 verwachten zij dat de prijzen verder omlaag gaan met 4%. De hypotheekrente kan licht dalen, maar blijft per saldo hoog. Er worden naar verwachting niet 1% (eerdere verwachting), maar 5% minder huizen gekocht in 2023.
Het ECB heeft eerder namelijk al aangekondigd dat we nog een extra verhoging van de rente kunnen verwachten. Onze voorspelling is dat we in 2023 niet één, maar twee renteverhogingen van ieder 0,5% gaan zien. Onze verwachting voor de variabele rente in 2023 is dan ook dat deze in totaal met 1% zal gaan stijgen.
Spaarrente verwachting 2023 en 2024
Op de middellange termijn is te verwachten dat de rentes nog verder stijgen. Een verdere verhoging van de spaarrente tot 1,75% op dagelijks opvraagbare spaarrekeningen is op de korte tot middellange termijn mogelijk.
De afgelopen jaren was ons advies om de rente zo lang mogelijk vast te zetten. Maar in 2023 adviseren we dat niet meer. 10 jaar vastzetten is een mooie periode.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Een stijging van liefst 3 procentpunt! Voor hypotheken zonder NHG-verzekering is het beeld vergelijkbaar: de rente voor 10 jaar vast is geklommen van gemiddeld bijna 1,5 procent begin dit jaar naar ongeveer 4,7 procent medio december.
Een recessie heeft altijd gevolgen voor de woningmarkt. De huizenprijzen dalen momenteel, maar de hypotheekrente stijgt. Het gevolg is dat je minder hypotheek kunt krijgen. Daarnaast daalt het besteedbaar inkomen voor veel mensen als er sprake is van inflatie, waardoor je nog minder kunt lenen.
Verwachtingen kort- en langlopende rentes 2023. Naar verwachting zal de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente in september verder verhogen. Dit vergroot de kans dat de variabele hypotheekrentes de komende tijd oplopen. Het te voeren beleid van de ECB tempert de verwachtingen over de economische groei en inflatie ...
Wie het financiële nieuws een beetje volgt, krijgt al snel de indruk dat de rente hard omhoog schiet. Vorige week verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente bijvoorbeeld nog met een kwart procent naar 3,75%. Dat was alweer de vijfde renteverhoging in 2023.
'Grotere kans dat lange hypotheekrentes dalen'
Naar verwachting gaat de ECB dat nogmaals doen in juli en september. Op korte termijn zet dit opwaartse druk op de kapitaalmarktrentes. Tegelijkertijd remt het beleid van de ECB de verwachtingen over de economische groei en de inflatie af.
De laagste hypotheekrente voor '20 jaar vast' met Nationale Hypotheek Garantie komt nu uit op 1,23 procent. Dat betekende een daling van 17 procent ten opzichte van 1,48 procent een jaar eerder. Bij '30 jaar vast' ging de rente in een jaar tijd van 1,89 procent naar 1,57 procent.
Waarom stijgt de hypotheekrente? De marktrente stijgt doordat banken minder verdienen aan andere financiële producten als gevolg van de Coronacrisis en meer rendement proberen te halen uit leningen. Daarnaast lenen overheden wereldwijd veel geld op de kapitaalmarkt en dit zorgt voor een stijging van de marktrente.
In september 2021 was de rente slechts 0.85% voor een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar was de rente ook heel laag, namelijk 1,17%. Voor een rentevaste periode van 30 jaar was het 1,43%.
Economische groei beweegt naar lager tempo
DNB verwacht een economische groei van 0,8 % in 2023 en 1,3% in 2024. Werkgevers en werknemers kunnen bijdragen aan het dempen van de inflatie door de groei van winsten en lonen te beheersen. De overheid doet er verstandig aan om de begroting op orde te houden.
Langdurige hoge inflatie kan leiden tot een stijging van de hypotheekrente, omdat de centrale bank de rentetarieven kan verhogen om de inflatie onder controle te houden.
Een recessie duurt minimaal zes maanden, maar er is geen maximale tijdsduur. Volgens het National Bureau of Economic Research, de autoriteit op het gebied van recessies in de VS, duren recessies sinds 1945 gemiddeld iets langer dan 11 maanden, terwijl periodes van economische groei gemiddeld 58 maanden aanhouden.
De verwachte stijging hypotheekrente tot 2025 lijkt volgens de meeste analisten licht te gaan stijgen. Een daling is zeer onwaarschijnlijk, een sterke stijging wordt niet verwacht. De grafiek zal echter niet langer naar beneden lopen maar langzaamaan naar boven gaan.
Vanaf 31 januari 2023 verhogen wij het tarief voor hypotheken met Flexibele rente met +0,50%. Ook het tarief van ons Overbruggingskrediet verhogen wij per 31 januari met +0,50%, waardoor het tarief vanaf dan uitkomt op 4,85%.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
De gemiddelde hypotheekrente voor een rentevaste hypotheek van vijf jaar is nu (3,38 procent) weer 'gewoon' bijna net zo hoog als eind juli (3,39 procent). De gemiddelde rente voor een twintigjarige hypotheek ligt nu op 3,91 procent.
Er zijn tussendoor wel wat stijgingen geweest, in 2022 zijn de hypotheekrentes zelfs flink gestegen, maar in verhouding zijn de hypotheekrentes nu nog redelijk laag. 30 jaar geleden waren de gemiddelde hypotheekrentes 10% tot 11%. Begin liggen de gemiddelde hypotheekrentes op 3,5% tot 4,5%.