Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan
Conclusie. Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Het gevaar zit in de saus dus. Traditionele vegetarische tomatensaus is gemaakt met veel tomaten en bevat daardoor weinig calorieën. Maar de meeste andere pastasauzen (denk aan pesto, carbonara, Alfredo) zijn gemaakt met veel olie en/of room. En daardoor zijn deze pastasauzen erg rijk aan calorieën.
Tomaten bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Vooral vitamine C vind je in flinke hoeveelheden in deze groente. Zo krijg je met één enkele tomaat ongeveer 20 procent van de hoeveelheid vitamine C binnen die je iedere dag minimaal nodig hebt om gezond te blijven.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Tomatensoep is goed voor je immuunsysteem
Tomatensoep is een waar cadeautje voor je weerstand: Het is een rijke bron van vitamine C en ondersteunt daarmee je immuunsysteem (1). Verder bevat onze tomatensoep veel vitamine A, mangaan en koper, welke ook bijdragen aan een goede weerstand.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Onderzoekers zijn van mening dat drie keer per week pasta eten, erg gezond voor je is. Dít is waarom.
Conclusie: Wanneer je moet kiezen tussen pizza of pasta en een zo voedzaam mogelijke keuze wilt maken, dan kan je het best kiezen voor pasta.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Een van de gezondste stoffen in de tomaat is lycopeen – een belangrijke antioxidant die oxidatieve schade in ons lichaam herstelt.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Cup a Soup wordt gezien als ideaal tussendoortje en wordt door veel mensen tijdens het werk genuttigd. Het mooie van cup a soup is natuurlijk de hoeveelheid kcal, gemiddeld bevat een portie namelijk slechts 65 calorieën. Hierdoor zou het perfect in een verantwoord voedingspatroon pasen, tenminste daar ga je vanuit.
OSS - Tomatensoep van het Osse Unox en het Veghelse Jumbo komen slecht uit de test van onderzoeksbureau Questionmark. De soepen zouden veel meer zout bevatten dan het Voedingscentrum gezond acht. De tomatensoep in blik van Unox deed het het slechtste: deze soep bevat 0,88 gram zout per 100 milliliter.
Cherrytomaten. Een andere naam voor cherrytomaten is kerstomaten, omdat ze ongeveer zo groot zijn als een kers. Een speciale variant van cherrytomaten is de snacktomaat, deze zijn door hun extra zoete smaak zeer geschikt voor kinderen.
Snoeptomaten. Snoeptomaatjes zijn vergelijkbaar met de cherrytomaten. Al zijn de snoeptomaatjes echt bedoeld om lekker van te snoepen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
GROENTEN MET IJZER
Donkergroene bladgroenten bevatten het meeste ijzer van alle groenten. Denk aan groente als spinazie, boerenkool, postelein, andijvie, snijbiet, raapstelen en paksoi. Maar ook groente als bieten, zoete aardappel, pompoen en zongedroogde tomaat zijn ook mooie bronnen van ijzer.
Tomatensap doet wonderen bij het verwijderen van schadelijke toxine afzettingen uit het lichaam. Het chloor en zwavel ondersteunen de lever en de nieren bij hun ontgiftende werking.