Er is één symptoom wat zich vrijwel altijd voor doet en dat is het kortdurende bewustzijnverlies. Wanneer het slachtoffer dan direct plat op de grond gaat liggen spontaan herstelt. Dit noemt men een dreigende flauwte.
De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine. Het bewustzijn herstelt zich spontaan, meestal binnen een minuut.
Definitie. Flauwvallen, ook wel syncope genoemd, is het plotseling verliezen van het bewustzijn. Het treedt op wanneer de bloeddruk daalt en er niet voldoende zuurstof in de hersenen komt.
Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Een wegraking is een kortdurende bewusteloosheid. Aanvallen van bewusteloosheid, waarbij u in elkaar zakt. De aanval duurt meestal niet langer dan één tot twee minuten.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Daadwerkelijke flauwte
Op het moment dat het slachtoffer daadwerkelijk het bewustzijn verliest is er sprake van een flauwte. Het slachtoffer wordt slap en zakt in elkaar. De spieren zijn slap. Soms draait het slachtoffer even met de ogen en de ogen blijven vaak geopend.
Indien je een flauwte voelt aankomen
iets suikerhoudend te eten of te drinken als suikertekort de oorzaak van de flauwte is; opnieuw te zitten als je te snel bent opgestaan en je hoofd even tussen je knieën te houden.
Wat zijn de symptomen? “Je kunt vooraf zwart zien voor je ogen, zweten, bleek zijn of je misselijk voelen. Daarna raak je meestal buiten bewustzijn en kun je in je broek plassen of met je ledematen gaan bewegen.
Wegrakingen zijn aanvallen waarbij iemand kortdurend (seconden tot minuten) het bewustzijn verliest. Er zijn vele oorzaken, zoals flauwvallen, epilepsie, een hartritmestoornis, een bloeddrukdaling door medicatie of een psychologische oorzaak.
Een flauwte herkennen
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.
Kan flauwvallen kwaad? Flauwvallen kan meestal geen kwaad. Vaak gaat het om een onschuldige bloeddrukverlaging die het lichaam vanzelf herstelt. Uw huisarts kan zo nodig uitzoeken of uw hart goed werkt.
Er is tijdelijk een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en de hartslag vertraagt. Men wordt bleek en zweet, wordt plots onwel en valt. Na enkele minuten wordt men opnieuw bewust.
Wat is flauwvallen? Er wordt ook wel gesproken over wegraking, bewusteloosheid, collaps, syncope of 'blackout'. Tijdelijk is de hersenfunctie verminderd door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Soms wordt het veroorzaakt door een aandoening van de hersenzenuwen (bijvoorbeeld; epilepsie).
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Gevolgen van hypotensie
Een ernstig gevolg van zo'n bloeddrukval of hypotensie is dat de vitale organen en weefsels zoals de hersenen, het hart en de nieren te weinig zuurstof krijgen. Hierdoor wordt een soort shock gecreëerd. Een hypovolemische shock is het gevolg van bloedverlies en vochtverlies.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Wat gebeurt er als u flauwvalt
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
De vaakst voorkomende reden dat mensen flauwvallen en hun bewustzijn even verliezen is een emotie of vermoeidheid. De hartslag wordt trager en de bloeddruk daalt, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in de hersens komt. Het is een mentale reactie op bijvoorbeeld: vervelend nieuws.
Als er heftige angst of paniek wordt ervaren is er wel een kans op flauwvallen. Dit komt omdat je ademhaling verandert als er angst wordt ervaren, de kans is groot dat je gaat hyperventileren waardoor je duizelig wordt of een licht gevoel in je hoofd ervaart.
Of u rijgeschikt wordt verklaard, hangt onder andere af van de oorzaak van het bewustzijnsverlies en hoe vaak u uw bewustzijn verliest. Vaak moet u een periode niet buiten bewustzijn zijn geraakt om rijgeschikt te worden verklaard.