In principe is de rijst een wezenlijk onderdeel van je nasi. Net zoals in veel andere gebakken rijst recepten. Daarom kun je vaak uitgaan van ongeveer 100 gram (ongekookte) rijst per persoon als je zelf nasi gaat maken.
Reken ongeveer 75 gram ongekookte zilvervliesrijst per persoon. Een koffiekopje is een goede maat per persoon of gebruik het Eetmaatje. Het koken in water maakt de zilvervliesrijst ongeveer tweeënhalf keer zo zwaar. 75 gram ongekookte rijst wordt dus 200 gram gekookte rijst.
Maar nasi is je hoofdgerecht en de rijst is daarin ook nog een belangrijk ingrediënt. Daarom gebruik je voor nasi ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Een verpakking van 300 gram is daarmee genoeg voor 4 personen!
Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Als het een bijgerecht is kan je het beste rekenen met 50 gram droge rijst per persoon. Als rijst het hoofdgerecht is, reken je voor een gemiddelde eter op zo'n 75 gram per persoon. Voor een grote eter kan je rekenen met 100 gram per persoon. Voor kinderen of kleine eters is 50 gram vaak al voldoende.
In principe is de rijst een wezenlijk onderdeel van je nasi. Net zoals in veel andere gebakken rijst recepten. Daarom kun je vaak uitgaan van ongeveer 100 gram (ongekookte) rijst per persoon als je zelf nasi gaat maken.
Als je geen weegschaal hebt, kun je de rijst niet afmeten op gewicht, maar wel op volume. De meeste rijst weegt 200 gram per 1 kopje, dus als een recept om een bepaalde hoeveelheid vraagt, kun je gewoon die berekening gebruiken om uit te rekenen hoeveel rijst je nodig hebt.
De meeste mensen houden gemiddeld zo'n 75-100 gram ongekookte rijst per persoon aan (187,5-250 gram gekookte rijst). Hierbij kun je de 75 gram of iets in die richting beter aanhouden voor bijgerechten, terwijl je de 100 gram gebruikt wanneer de rijst een groot deel van de maaltijd vormt.
1 opscheplepel (55 gram) witte rijst, gekookt bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Een portie nasi goreng, gemiddeld komt overeen met 350 gram.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
Waarschijnlijk weet je ook niet beter: rijst kook je. Maar dus niet in geval van wilde rijst! Wilde rijst, technisch gesproken een grassoort, kan gewoon gegeten worden als het twee à drie dagen in water is geweld.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Kook je een standaard hoeveelheid voor 2 personen, vul je de maatbeker tot net iets onder de rand. Per persoon kook je dus ongeveer 60 tot 75 gram ongekookte rijst. Wat is je bijgerecht: Hou ook rekening met het eten dat je serveert bij de rijst.
GEBRUIK DAN EEN LEPEL. Wil je iets wegen en heb je geen keukenweegschaal bij de hand,pak dan een eetlepel en je hebt hetzelfde gewicht dat je nodig hebt voor een gerecht.
Weet je nog, de verhouding is 1:1,5 Dus voeg 600 gram koud water aan de (gekruide) rijst toe. Deksel op de pan en breng de rijst snel aan de kook. Draai het vuur naar de laagste stand en laat 8-10 minuten zachtjes stomen. Niet spieken: laat de deksel op de pan!
100 gr ongekookte rijst heeft gemiddeld 350 kcal. 100 gr gekookte rijst bevat nog slechts gemiddeld 120 kcal.
De hoeveel rijst per persoon nodig is, is ongeveer 100 gram ongekookte rijst voor nagenoeg alle soorten rijst. Een eenvoudige manier is om een koffiekopje te nemen en deze te vullen met rijst. Gemiddeld genomen kom je dan ongeveer uit op 100 gram ongekookte rijst.
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
De kooktijd neemt toe bij grotere hoeveelheden, de verhouding rijst/water blijft gelijk. Houdt de volgende vuistregel aan: 220 gram witte rijst, 250 militer water, 15 minuten; 440 gram witte rijst, 5 deciliter water, 18 minuten; 660 gram witte rijst, 750 mililiter water, 22 minuten.
1 cup: 120 gram.