Pizzastand. De pizzastand combineert onderwarmte met de ventilator. Hierdoor wordt de bodem van de pizza goed verwarmd en wordt deze lekker krokant. Voor het bakken van een pizza is met name de onderwarmte belangrijk zodat de bodem goed gebakken wordt zonder dat de bovenkant van de pizza verbrandt.
Pizzastand. Deze stand is speciaal voor iedereen die gek is op pizza. Een combinatie tussen onderwarmte en de heteluchtoven zorgt ervoor dat jouw pizza perfect wordt afgebakken en een knapperige korst krijgt.
Een streep staat voor het verwarmingselement, de ventilator is hetelucht, en de kartel-streep staat voor de grillfunctie.
Hetelucht. Het ventilator symbool staat voor heteluchtoven. Bij het gebruik van deze stand wordt de warmte gelijkmatig door de ovenruimte verspreid met behulp van een ventilator. Hete lucht is een hele handige en veelgebruikte ovenstand omdat het je gerecht relatief snel opwarmt, gaart en bakt.
Om te roosteren houd ik een oventemperatuur van 220 graden aan in een elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, pas de temperatuur hier dan op aan. In dit geval kan de heteluchtoven op ongeveer 190 graden. Verder is het zo dat de voorbereiding van de groenten ook van invloed kan zijn op het eindresultaat.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.
De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is grofweg tussen de 300 en 350 graden Celsius. Hierdoor worden de pizza's lekker knapperig en krokant. Echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op 500 graden Celsius gebakken.
Je hoeft voor één keer niet te wachten tot de oven voorverwarmd is. Hoe geleidelijker je de pizza opwarmt, hoe beter. Het hele proces zal ongeveer 25 minuten duren, afhankelijk van de dikte van de pizza.
Het symbool voor de heteluchtstand van je oven is een ventilator. Logisch: bij deze stand wordt de hete lucht namelijk rond geblazen door een ventilator, zodat deze de gehele ovenruimte gelijkmatig bereikt en de oven dus overal dezelfde temperatuur heeft. Ideaal voor pizza!
Symbool voor pizza (ventilator met onderwarmte)
Door onderwarmte de combineren met de ventilator zorg je ervoor dat de bodem van de pizza lekker krokant wordt zonder dat het beleg te gaar wordt of verbrandt.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Bak een ovenschotel altijd in het midden van de oven op de normale ovenstand (boven- en onderwarmte) op 200 graden. Heb je alleen een heteluchtoven, dan zet je de temperatuur op 180 graden.
Welke Ovenstand voor diepvriespizza? De meeste diepvriespizza's moet je volgens de instructies op een temperatuur van 190 tot 220 °C bakken. Om te zorgen dat de pizza gelijkmatig gaar wordt stel je de oven in op 'boven- en onderwarmte', 'hetelucht' of de 'pizzastand', als je oven die optie heeft.
Veel elektrische keukenovens halen zo'n 260 graden als hoogste temperatuur. Al komen er de laatste jaren wel steeds meer ovens met een speciale 'pizzastand'. Dan gaat de temperatuur tot 280 graden en soms zelfs 300 graden Celsius. Haalt je oven de 280 tot 300 graden, dan is je pizza in ongeveer 4 tot 5 minuten klaar.
Bak de pizza kort in een koekenpan met een beetje olijfolie. Dat beetje extra vet zorgt ervoor dat de pizza niet uitdroogt en dat de bodem mooi krokant bakt. Bak je slice wel aan beide kanten, ongeveer twee minuten.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Sommige ovens hebben een klein lampje dat aan gaat wanneer het de juiste temperatuur heeft. Dit lampje zit gewoonlijk naast de draaiknop van de oventemperatuur. De meeste ovens hebben 10 tot 15 minuten nodig om tot de juiste temperatuur te verwarmen.
Hetelucht: 200°C, baktijd: 7 – 9 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven. Zo eenvoudig gaat het: Verwarm de oven voor (Boven- en onderwarmte) op 220°C.
Baksels die niet in een bakvorm gaan, bak je gewoon op de plaat. Denk hierbij aan koekjes, bladerdeeg hapjes en pizza's.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Bij een heteluchtoven blaast een ventilator hete lucht de oven rond. Hierdoor is de temperatuur in de oven overal gelijk. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een hele kip in de oven wilt braden of wanneer je gerechten onder elkaar in de oven verwarmt of bereidt. Alle gerechten krijgen zo evenveel warmte.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.