Alkaptonurie is een zeldzame ziekte. Het is niet precies bekend hoe vaak de ziekte voorkomt in Nederland. Een kenmerk van alkaptonurie is dat oorsmeer van een patiënt met deze aandoening rood of zwart kleurt bij blootstelling aan lucht (afhankelijk van het dieet).
De meest voorkomende oorzaak van bloed uit het oor is een losgeraakte bloedkorst of bloedprop. Daardoor treden plotselinge oorbloedingen op en ook kan er wat bloed uit de gehoorgang stromen. Het bloed kan zich ook vermengen met het oorsmeer. Als bloed in het oor veroorzaakt wordt door druk, kan dit wel pijnlijk zijn.
'Vers' is het natte type oorsmeer goudgeel van kleur en nog erg zacht van structuur. Als het ouder wordt, droogt het langzaam in en wordt het steeds donkerder bruin van kleur tot uiteindelijk zelfs zwart. Het oorsmeer is dan droog en korrelig. Droog oorsmeer is vanaf het begin af aan al droog en korrelig.
Het in Nederland (Kaukasische ras) meest voorkomende natte oorsmeer verandert van kleur en consistentie als het ouder wordt; van ´smeuïge´ goudgele droge oorsmeervlokken, via een stadium van plakkerig bruin oorsmeer naar hard donker (zwart) korrelig oorsmeer. Droog oorsmeer is vanaf het ontstaan hard en brokkelig.
Aan de zijkant van de uitwendige gehoorgang bevinden zich oorsmeerkliertjes. Die produceren een bruine stof. Die bruine stof vermengt zich met huidschilfers en haartjes en voilà: er ontstaat oorsmeer in de vorm van kleine propjes. In eerste instantie is oorsmeer smeuïg, maar uiteindelijk droogt het op.
Hoe kan je het herkennen? Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv. zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden.
In het kort
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Het bloed kan afkomstig zijn van een wonde op de oorschelp, een wonde in de gehoorgang of van het trommelvlies. Het bloed kan afkomstig zijn van het middenoor, bijvoorbeeld bij een middenoorontsteking. Het vloeit dan, vermengd met etter, door een scheurtje in het trommelvlies naar buiten (een zogenaamd 'loopoor').
Het is mogelijk hardnekkig cerumen te verwijderen door het oor uit te spuiten of 'droog' te laten reinigen door een KNO-arts. Eigenhandig verwijderen van te veel oorsmeer is onverstandig, omdat de klachten daar mogelijk alleen maar door verergeren of meer problemen veroorzaken.
geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Correct reinigen
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Het hebben van rode en hete oren is meestal ongevaarlijk en verdwijnt vanzelf. Blijven uw oren permanent rood? Dan is er misschien een andere oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, een oorontsteking, koorts, opvliegers of overmatig alcoholgebruik.
De huid op je oren is heel dun. Als je moe bent ontspannen je spieren en worden je bloedvaten wijder.Daardoor zie je het bloed beter stromen. Voila: rode oren!
Oren kunnen rood en gloeiend worden wanneer deze bloedvaten uitzetten, dit gebeurt wanneer de vaten warmte proberen te verliezen. Wanneer het lichaam warmte probeert vast te houden gebeurt juist het tegenovergestelde: de bloedvaten vernauwen.
Door hevig schudden of krabben raakt een bloedvaatje in de oorschelp beschadigd en loopt de oorschelp onderhuids vol met bloed. Meestal is het bloedoor in eerste instantie niet heel pijnlijk voor het dier.Toch is het verstandig zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om erger te voorkomen.
Bij een ontsteking van de gehoorgang heeft u pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor.U kunt minder horen. Uw huisarts maakt uw oor schoon met water. U krijgt oordruppels met een zuur en hormoon erin.
Je kunt je gehoorgang bijvoorbeeld reinigen en het oorsmeer oplossen met een oorspray. Om oorsmeer veilig te verwijderen kun je een EarScratcher of cerumenpen gebruiken. Heb je last van droge, geïrriteerde of jeukende oren? Gebruik dan een olie om dit te verhelpen en te voorkomen.
Laat uw huisarts dan controleren of dat door een prop oorsmeer komt. Als dat zo is, kunt u uw oor laten uitspuiten. Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.
Om de vorming van een oorprop te voorkomen, is het eenvoudigweg aan te raden om een regelmatige oorhygiëne te hanteren ! Maak er een gewoonte van om uw oren 2 tot 3 keer per week grondig te reinigen wat helpt om overtollig oorsmeer te verwijderen en zo de in de gehoorgang aanwezige hoeveelheid te reguleren.
Een gaatje heeft ongeveer 6 weken nodig om volledig te genezen, waarna je een nieuwe oorknop, oorbel of oorhanger in je oor kunt doen.
Knijp uw neus dicht en sluit uw mond.Pers de lucht kortdurend en krachtig door de neus alsof u uw neus snuit. Hoort u een knappend of ploppend geluid in het oor? Dan voert u de Valsalva manoeuvre op de juiste manier uit en is de druk in uw oor verminderd.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.