Voor een volwassen sjaal worden er 41 of 42 steken opgezet, afhankelijk van de gekozen steek. De sjaal wordt dan ongeveer 23 cm breed als, deze met naalden 4 wordt gebreid. De vlakken maak ik ongeveer 20 cm per kleur voor een sjaal van 1.80 m lang. Uiteraard zijn andere breedtes en lengtes altijd mogelijk!
aantal steken in 10 cm x totaal aantal benodigde cm / 10
Bijvoorbeeld: in een lapje van 10 cm heb je 8 steken in 10 cm. Je wil een dekentje maken van 60 cm breed. Dan doe je dus 8 x 60 gedeeld door 10 = 48 steken. Je moet dus 48 steken opzetten voor een breedte van 60 cm.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
De breedte van een sjaal is redelijk standaard met 30–40 cm. Dit is breed genoeg om je nek warm te houden, zonder dat je je gezicht bedekt.
We raden 1 tot 3 bollen bulky wool aan voor een sjaal. We raden een bol aan als je een korte col wilt maken, zoals de Downtown Snood. We raden twee bollen aan als je een sjaal wilt maken, zoals de Highline Loop. We raden drie bollen aan voor een lange sjaal zoals de Glastonbury Scarf of de Cucho Scarf.
Voor een gemiddelde sjaal kun je uitgaan van ongeveer de helft van wat je nodig hebt voor een trui. Ook geldt: Hoe dunner de wol, hoe minder je nodig hebt. Voor een (baby)deken is het een tip om eerst te bedenken hoe groot de oppervlakte van de deken ongeveer moet zijn.
Bij de "sjaalsteek" wordt alles rechts gebreid. Het is het makkelijkst om een even aantal steken te gebruiken, want dan komt het telkens mooi uit en hoef je niet na te denken hoe je je priem moet beginnen. Het is dan toch altijd hetzelfde.
De standaard lengte voor een herensjaal ligt tussen de 160 en 180 cm. Maar er zijn ook korte varianten van 140 cm en extra lange versies tot 210 cm op de markt. De korte sjaal is geschikt voor een zakelijke look en die wordt niet geknoopt. De standaard sjaal kun je knopen of gewoon omslaan.
Benodigdheden: Ongeveer 250 - 300 gram wol, geschikt voor breinaalden nummer 4. Twee breinaalden met knop nummer 4. De hoeveelheid wol die je nodig hebt is afhankelijk van de lengte van de sjaal die je wilt breien.
Maak je geen zorgen: je kunt met vrijwel elk soort wol en garens breien. Vooral voor een dikke, fluffy sjaal is breiwol dat dik genoeg is voor breipen 10 geschikt. Als je dertig steken opzet en verder breit met de patentsteek (zie hierboven) heb je na een tijdje een lange sjaal gebreid.
En dan nog kiezen we er soms ook voor om de kantsteek te breien. In ribbelsteek, gerstekorrel en andere motieven met ribbelsteken halen we alleen de kantsteek af als we een stevige zelfkant willen. In een sjaal bijvoorbeeld is het goed om de eerste steek af te halen.
Kantsteken kunnen om twee redenen gebreid worden: het geeft een nette rand langs breiwerk, bijvoorbeeld langs de kant van een vest of langs een shwal. De tweede reden is, dat je breiwerk netter in elkaar kunt zetten. Je maakt het breiwerk niet aan elkaar in de kantsteek, maar de steek ernaast.
Tricotsteek is een vrij zuinige steek.
Een snelle som leert je dat je dus 1,6 steken nodig hebt voor 1 cm en het zestigvoudige hiervan voor 60 cm, dus 96 steken.
De stekenverhouding geeft weer hoeveel steken er moeten zijn per x-aantal centimeters, bijvoorbeeld per 10x10 cm. Wanneer je deze stekenverhouding aanhoudt, komt jouw breiwerk overeen met de afmetingen die de ontwerper van het patroon berekend heeft voor het project.
Een sjaal voor volwassenen is 25 cm breed en ongeveer 2 meter lang. Wil wat meer precies aanwijzingen en draagtips dan is dit een informatief blog. Voor een baby'tje moet een sjaal natuurlijk kleiner zijn dan voor een kind. Brei dan een sjaal van ongeveer 10 cm breed en 65 cm lang.
Als je het wilt vastbinden, neem dan liefst 1 meter 40. Voor een lange gebreide sjaal zou 1 meter 80 perfect zijn. Wat de breedte betreft, reken ongeveer 20 tot 30 cm als uw garens van gemiddelde dikte zijn en 15 tot 20 cm voor dikkere garens.
EEN STOLA. Lijkt sterk op een shawl, meestal rechthoekig van vorm. De term is waarschijnlijk afgeleid van de oude Romeinse stola, de vrouwenversie van de toga voor mannen.
Het minste kans op 'jeuk' heb je als het item voor ten minste 30% uit één van bovengenoemde wolsoorten bestaat. ''Vooral merino-, cashmere-, alpaca- en lamswol staan bekend om hun niet-prikkende karakter.'' ''Vooral merino-, cashmere-, alpaca- en lamswol staan bekend om hun niet-prikkende karakter.''
De patentsteek brei je standaard 1 steek recht en 1 steek averecht en zorgt ervoor dat je steeds de steken breit zoals ze zich voordoen. Zo komen alle rechte steken netjes boven elkaar en de averechte steken ook. In de loop van de tijd zijner er verschillende manieren ontstaan om deze mooi steek te breien.