Plaats een aantal kleine houtjes kruislings op de grote houtblokken en leg vervolgens een aanmaakblokje op dit hout. Steek het aanmaakblokje aan; Laat de kacheldeur een klein stukje open staan, deze kunt u sluiten als het aanmaakhout goed vlam vat. Laat de kachel rustig branden.
Een hottub kunt u zien als een houtgestookte Jacuzzi. Er is geen elektriciteit nodig want u gaat het water verwarmen doormiddel van een houtgestookte kachtel. Ongeveer anderhalf uur van te voren gaat u het vuur aanmaken in de bijgeleverde kachel. Deze kachel kan zowel intern als extern naast de kachel staan.
Hoe lang moet je een hottub gemiddeld stoken vraag je je af? Over het algemeen duurt het 2 tot 3 uur om het water op te warmen tot de gewenste temperatuur van 38C. Op een warme dag met een licht briesje en wat zachte beweging van het water zal het sneller opwarmen.
Als u het water zo snel mogelijk warm wilt hebben, gebruik dan droog brandhout van goede kwaliteit. Gebruik van het deksel verkort de verwarmingstijd aanzienlijk. Verwijder, voor u begint met stoken, de as uit de aslade en van het rooster.
Voor een hottub is het verstandig om deze iedere keer na gebruik te legen. Dit heeft te maken met het feit dat er in de meeste hottubs geen filtratiesysteem zit. Ongefilterd en onbehandeld water blijft namelijk maar maximaal 5 dagen goed. Bacteriën kunnen zich in onbehandeld water makkelijk vermenigvuldigen.
De aanbevolen watertemperatuur is ten hoogste 37 graden, oftewel gelijk aan de temperatuur van het menselijk lichaam. Warmte verlicht pijn en vergroot de elasticiteit van het lichaam. Warmte ontspant ook en geeft onder meer endorfine af aan het lichaam. Tegelijkertijd vertraagt de hartslag en daalt de bloeddruk.
Een vraag die we vaak ontvangen en ons antwoord is eigenlijk altijd heel eenvoudig: namelijk ervaring. De temperatuur is niet in te stellen en een te warme of te koude hottub komt vaak voor in het begin. Hoe vaker je de hottub gebruikt, hoe sneller je hier handig in wordt.
Jacuzzi is (kort door de bocht) het Amerikaanse merk bubbelbad waarbij er in het bad lucht gepompt wordt waardoor er stromen ontstaan en luchtbellen gevormd worden. Een Hottub is een bad met warm gestookt water.
Het is belangrijk om te onthouden dat houten hottubs altijd een zekere mate van lekkage zullen hebben. Ook al zijn glasvezel of polypropyleen hottubs niet natuurlijk, ze hebben niet zulke lekken. Gewoonlijk duurt het opzwellen van een nieuwe hottub zo'n 2-5 dagen.
Wanneer het buiten warmer wordt, is er niets lekkerder dan een verfrissende duik en een koel drankje. Het laatste dat je je misschien kunt voorstellen is het stappen in een hot tub of whirlpool van 40 graden. Daarom kun je tijdens de warme zomermaanden jouw hottub het beste verwarmen tot een temperatuur van 37 graden.
Om lang te kunnen genieten van het warme water is het beter om wat harder haardhout te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld eiken of essen of beuken. Deze houtsoorten branden langzaam op en geven veel warmte af. Wanneer u veel gebruikt maakt van de hottub kunt u uw leverancier vragen het hout wat dikker te kloven.
De watercapaciteit van een hottub met 160 doorsnede is 1300 L, een hottub met 180 cm doorsnede kan 1800 L water houden en een hottub met van een doorsnede van 200 cm heeft een watercapaciteit van 2300 L water. In vergelijking met andere wellnessapparaten zoals bijvoorbeeld een spa is dit aanzienlijk minder water.
Hoe vaak je het hottub water moet vervangen is dus enorm afhankelijk van de kwaliteit van het water. Verschillende factoren hebben effect op de kwaliteit van het water. Denk hierbij aan het gebruik, de hoeveelheid ijzer in het water, of het grond- of kraanwater is, de locatie van de hottub en de weersomstandigheden.
Wat kost een hottub? Bij kopen van een hottub moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van € 1.500 tot € 12.200.
Nog een mooie plek om de hottub te plaatsen is onder een overkapping. Hier moet je wel altijd opletten dat je bij een houtgestookte hottub ervoor zorgt dat de kachelbuis door het dak heen kan. En dat dit ook veilig gebeurt.
In de eerste plaats is de hottub de ideale plek om van stress af te komen. Dat komt door het warme water. Ook de mogelijkheden om met stralen een massage te krijgen werkt ontspannend. Zelfs het gevoel van gewichtloosheid in het water helpt mee aan stressvermindering.
Een hottub is goedkoper in aanschaf dan een bubbelbad
Een bubbelbad vaak minimaal 2 á 3 maal zo duur. En dat is zeker niet omdat de kwaliteit van een hottub onder doet voor die van een bubbelbad. Omdat er veel minder onderdelen zijn die stuk kunnen gaan is de hottub juist duurzamer!
In tegenstelling tot een bubbelbad/whirlpool heb je voor een hottub geen krachtstroom nodig. Een hottub hoeft ook zeker geen 24 uur op stroom aangesloten te zijn. Een filterpomp doet zijn werk al door zo'n 6 uur op een dag aan te staan.
Het water onderin de tub wordt via de spiraal naar binnen gezogen en verwarmt door het vuur. Het warme water stroomt de tub weer in en maakt op deze manier gebruik van natuurlijke circulatie van het water. In de Dutchtub gaat 600 liter water per plons.
Het lijkt misschien logisch om de jacuzzi ook uit te zetten omdat u deze niet gebruikt, maar we raden aan om deze toch aan te laten staan en het water erin te laten staan om bevriezing te voorkomen. Wilt u de spa toch uitzetten, zorg er dan dat al het water eruit is om bevriezing te voorkomen.
Om het verbruik van de jacuzzi jaarlijks te dekken, zijn dus drie zonnepanelen nodig. Let op: met drie zonnepanelen dek je dus alleen het verbruik van de jacuzzi. Wil je ook het verbruik van je huis dekken met zonnepanelen? Dan raden we aan meer zonnepanelen te nemen.
Om de waterwaardes goed op pijl te houden adviseren wij minimaal 1x per week het water te testen met bijvoorbeeld de digitale pH en chloor tester. Twee uur voordat u de jacuzzi gaat gebruiken adviseren wij ook de chloorwaarde nog even te testen en wanneer nodig bij te sturen.
Komt er een stank of een muffe lucht van het water dat in uw spa zit? In het geval van zijn is er waarschijnlijk sprake van een overvloed aan bacteriën en kunt u het water reinigen of verversen. Verversen is vaak de beste optie. Een muffe lucht betekent doorgaans dat er te weinig reinigingsmiddel in het water zit.
Wordt er gesproeid met water met legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water inademen. Zo kan iemand besmet raken. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, sproeien met een tuinslang of in een bubbelbad of jacuzzi.