Je hoort het wel eens: zuivelproducten zijn dikmakers... Maar dat klopt niet. Zeker niet als onderdeel van een gezonde voeding. Halfvolle en magere melk zijn met minder dan 1,8 g vet per 100 ml zelfs te beschouwen als vetarme producten.
Als je te zwaar bent en wilt afvallen, heb je die voedingsstoffen ook/gewoon nodig. Maar bij afvallen eet je anders dan normaal, je moet de goede voedingsstoffen dus uit een beperkt aantal producten halen. Dan is zuivel een goede keuze omdat het veel voedingsstoffen levert in een relatief kleine hoeveelheid calorieën.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur.Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers. Je denkt dat je goed bezig bent – en intussen helpen ze je juist alleen maar verder van huis!
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Volle melk is de meest onbewerkte melksoort van de drie. Volle melk bevat van nature ongeveer 3,5 % vet. De vetten in melk zorgen waarschijnlijk voor een stabielere bloedsuikerspiegel door de opname van suiker te vertragen. In dit opzicht kan volle melk de beste optie zijn.
Melk hydrateert 1,5 keer beter dan water
Vervolgens testten de onderzoekers 13 drankjes, waaronder bier, koffie, thee, sportdrank, cola, jus d'orange en volle- en magere melk. Resultaat daarvan was dat volvette melk 1,5 keer beter hydrateerde dan water.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Het beste zijn zuivelproducten die komen van grasgevoerde koeien of koeien die in de wei staan. Die melk heeft een veel beter voedingsprofiel, inclusief goede vetzuren en in vet oplosbare vitamines; met name K2. Misschien nog beter zijn gefermenteerde zuivelproducten.
Stremsel wordt door de melk gemengd en zorgt ervoor dat de melk dik wordt.
Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose.Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken.Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.
Qua energie scoort de sojamelk light het beste, deze bevat per 100 ml de minste calorieën. De geitenmelk komt als hoogste in calorieën uit de test. Geitenmelk bevat ook veel meer vet dan de overige soorten.
Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen. Dit leidt tot verhoogde talgproductie. Daardoor kunnen huidontstekingen, Acne, puistjes, Eczeem, schilferige of rode huid ontstaan of verergert worden..
Halfvolle melk voedingswaarden
Voedingswaarde per 100 ml: Energie: 191 kjoules/46 kcal.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
' vraag je je misschien af. Dat is nou juist het mooie, veel voedingstoffen blijven nagenoeg gelijk. In volle, halfvolle en magere melk zitten veelal dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen, het verschil is enkel de hoeveelheid vet. Met karnemelk is dit net zo, de hoeveelheid calcium en vitamine B2 zijn bijna net zoveel.
Het mediterraan dieet is, voor het zesde jaar op rij, verkozen tot beste algehele eetpatroon. Daarnaast prijkten de maaltijden uit het Middellandse Zeegebied ook op de eerste plaats in de categorieën 'beste dieet voor gezond eten' en 'beste plantaardig dieet'.
Oorzaken gewichtsverandering
Als uw lichaam teveel voeding en dus energie binnen krijgt, dan slaat het lichaam deze energie op. Dat doet het lichaam in de vorm van extra vet. En dan neemt het gewicht toe. Andersom: als iemand minder energie binnenkrijgt dan hij nodig heeft, valt hij af.