Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Overrijpe bananen zijn veel smeuïger en zoeter van smaak.Daarom zijn ze erg geschikt om in bakrecepten te verwerken. Dit luchtige bananenbrood is makkelijk om te maken en lekker als ontbijt, snack of tussendoortje.
Als je een banaan met bruine vlekjes pelt, zul je ontdekken dat de vrucht van binnen nog goed is – alleen een beetje rijper en zoeter dan toen de schil zonnig geel was. Sterker nog, hoe meer bruine vlekken, hoe zoeter de vrucht. Gooi die mooie bruin gevlekte schoonheden dus niet weg. Ze zijn nog steeds prima te eten.
Pas als de banaan vloeibaar dun wordt, moet je 'm echt weggooien. Bedorven bananen stinken overigens behoorlijk: dus vaak ruik je gelijk dat je die beter niet kunt eten. Daarnaast heeft een banaan met bruine vlekken meer smaak dan een groen of geel exemplaar: hij is namelijk gewoon wat rijper geworden.
Bij het veel zoetere ras, de gele bananen, is het zetmeel afgebroken en omgezet in enkelvoudige suikers. Hierdoor kunnen de suikers snel opgenomen worden door het lichaam. In de gele bananen zijn antioxidanten en anti-kanker eigenschappen gevonden die niet voorkomen in de groene banaan.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Dat hormoon waaraan bananen worden blootgesteld, ethyleen, maakt de vrucht ook zelf aan. Daardoor rijpt een banaan (en veel ander fruit) ook verder in je fruitmand. Een banaan uit de supermarkt is meestal net rijp en helemaal geel. Laat je hem even liggen, dan verschijnen er kleine bruine vlekjes op de schil.
Wat je nodig hebt, is een afsluitbare plastic zak, wat rijstkorrels en een uurtje geduld alvorens je met je föhn langs de banaan strijkt. Voor je het weet, heeft hij zijn goudgele glans weer terug!
Het meeste exotische fruit kan niet goed tegen kou en kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8 dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen).
Rijpe bananen zijn 2 tot 6 dagen houdbaar bij een koele temperatuur van ca.12°C. Onrijpe groengele bananen rijpen bij kamertemperatuur na. Afhankelijk van de soort duurt dit 1 tot 4 dagen.
Bananen:
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen (vooral groene) bevatten bovendien veel vezels. Meer vezels binnenkrijgen uit groenten en fruit is al vaker in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies (15, 28, 29). Als je wilt afvallen, zijn bananen dus een gezonde keuze, bijvoorbeeld als tussendoortje.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Je kan er wat op inspelen door de banaan op een koele plaats te bewaren. Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Zolang ze in de koelkast liggen, is er meestal nog weinig schade te zien. Maar na het opwarmen kan de schil dof en grijsachtig verkleuren." Buiten de koelkast zijn bananen drie tot zeven dagen goed te houden, aldus Lutgerink.
De schil verkleurt alleen sneller in je tas door de druk van buitenaf. Wanneer een banaan beschadigd raakt tijdens het snijden of vervoeren, worden de cellen aangetast. De stof polyfenoloxidase zorgt hier voor de bruine kleur en mengt zich direct met de inhoud van de kapotte cellen.
Beschadiging en veroudering
Enerzijds worden bananen bruin door druk van buitenaf, daarom dat ze na een uurtje in je tas kunnen transformeren van stevig geel naar donkerbruin gevlekt en slap. Maar anderzijds worden ze ook bruin als je ze gewoon lang laat liggen in de fruitschaal.
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Uitdroging van groene bananen kan leiden tot het verlies van glans en in ernstige gevallen tot een grijze kleur. Deze verkleuring vlak onder de schil lijkt op de symptomen van koudeschade. De relatieve luchtvochtigheid tijdens transport en tijdens de rijping in de rijpkamer moet hoog zijn om uitdroging te voorkomen.
Je kunt de bananen het beste afzonderlijk in de magnetron leggen om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig worden verwarmd. Voorbereiden op het bakken is niet zo moeilijk als het lijkt, omdat je bananen ongelofelijk lang kunt bewaren in de koelkast.