Een osteopaat richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam. Osteopathie is een manuele geneeswijze wat betekent dat de osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen. Tijdens een behandeling komen er geen medicatie en/of apparaten aan te pas.
Een osteopaat is een professioneel die zich bezighoudt met de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.
Dit kan variëren van massages tot manipulatie van gewrichten en spieren. Ook andere weefsels zoals organen worden hierbij betrokken. Een osteopaat onderzoekt daarom zowel het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren) als de organen en het cranio-sacrale systeem (o.a. hersenen en ruggenmerg).
Kortom, als osteopaat onderzoekt Eric altijd de verschillende bewegingssystemen (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat) van het lichaam en gaat daar aan het werk waar hij de oorzaak aantreft. Na het onderzoek vertelt hij wat zijn bevindingen zijn en maakt een aanvang met de behandeling.
Een osteopaat richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam. Osteopathie is een manuele geneeswijze wat betekent dat de osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen. Tijdens een behandeling komen er geen medicatie en/of apparaten aan te pas.
Het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van osteopathie is beperkt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) besluit dat er enkel bewijs is voor de verlichting van nekpijn en in mindere mate van lage rugpijn, al is het effect beperkt.
De frequentie van de behandelingen ligt tussen 1 week tot een maand. Je lichaam heeft deze tijd nodig om tot een goed herstel te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal herstel te bereiken. Ik streef naar een 3 tot 4 aantal behandelingen waarin er duidelijk een verbetering moet zijn.
Hoe snel resultaat met osteopathie? Osteopathie werkt vaak snel. Bij de meeste klachten zal osteopathie binnen 3 tot 5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. Klachten die al jaren bestaan hebben soms wat meer tijd nodig.
Een osteopaat kan zelf zijn prijs bepalen. Een consult kost gemiddeld €100 voor 45 minuten tot een uur. Bij sommige praktijken is een korter consult mogelijk.
De osteopaat kan u bij uitstek helpen uw stress te reduceren. Stress zal vervelende probleem geven zoals spanning in het lichaam, prikkelbaarheid tegen uw naasten en nog veel meer ongemakken. Met gerichte stressmanagement kunt u samen met de osteopaat uw balans herstellen.
Indicaties. De klachten die behandeld worden door de osteopaat zijn o.a. rug en nekpijn, hoofdpijn, buikpijn, lang bestaande (pijn)klachten ( waar u maar mee moet leren leven). Dit voor volwassenen en kinderen. Maar ook een baby met reflux, darmkrampjes, voorkeurshouding worden door de osteopaat behandeld.
Osteopathie richt zich op de behandeling van fysieke aandoeningen door middel van manipulatie van spieren en gewrichten en advies over levensstijl; terwijl chiropractie grotendeels is gebaseerd op het manipuleren van de wervelkolom om pijn te verminderen en de mobiliteit in het hele lichaam te verbeteren.
Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt. D.w.z. het lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan en dit gaat meestal niet zonder protest. De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden.
Te vermijden. Het wordt afgeraden om de eerste drie dagen na de osteopathische behandeling zware inspanningen te leveren. Zo dienen sporten, zware voorwerpen tillen en stevige arbeid vermeden te worden. Het lichaam moet de tijd krijgen om de osteopathische correcties te integreren.
Osteopathie is een veilige behandelmethode. Gezien er zo goed als geen schadegevallen zijn is de burgelijke aansprakelijkheidsverzekering van een Belgische osteopaat één van de laagste van het medische corps. Gezien het zeer geringe aantal ongevallen is er ook weinig onderzoek hierrond gevoerd.
We raden ook altijd aan om na de behandeling voldoende water te drinken zodat de afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
1 op de 4 mensen ervaren in de 72H na de behandeling ongemakken gelinkt aan de behandeling. Meestal zijn deze mild en van voorbijgaande aard (lichte pijn, stijfheid, moeheid en hoofdpijn). Deze klachten zijn gelinkt aan het zelfregulerend vermogen van het lichaam.
O.a. brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en constipatie zijn klachten die vaak goed reageren op een osteopatische behandeling.
Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk.
Een Osteopaat is opgeleid in uitsluitingsdiagnostiek. Wanneer er een verdenking is van een onderliggende ziekte of onduidelijke pathologie, zal ik u eerst doorverwijzen naar de huisarts of specialist. Zo nodig kan er optimaal samen worden gewerkt met andere zorgverleners om uw gezondheid te optimaliseren.
Een osteopaat zoekt naar bewegingsblokkades die aan de oorzaak van je klachten liggen. Via zachte handbewegingen probeert een osteopaat het evenwicht in je lichaam terug te herstellen. Osteopaten behandelen je klachten via verschillende systemen: het osteo-articulair systeem met beenderen, gewrichten en spieren.
De onzekerheid en stress die mensen ervaren heeft er bij velen serieus ingehakt. Ook in onze praktijk komen steeds meer patiënten langs die te kampen hebben met depressie. Want ook een osteopathische, manuele behandeling kan voor hen een belangrijke ondersteuning bieden.
Hoewel fysiotherapie ook gericht is op het behandelen van het lichaam, is er een groot verschil tussen deze twee therapieën. Fysiotherapie concentreert zich voornamelijk op “Waar doet het pijn”.Osteopathie richt zich voornamelijk op “Waarom doet het daar pijn”.
Een osteopaat gebruikt in tegenstelling tot een kinesist of fysiotherapeut enkel handen en geen apparatuur tijdens de behandelingen. Osteopathie wordt deels terugbetaald door de mutualiteit.