De meeste katten die zich infecteren met de toxoplasma parasiet vertonen geen symptomen. Soms zien we diarree of anderszins zachte ontlasting. Als een kat algehele toxoplasmose ontwikkeld, is de kat erg ziek en zijn de darmen, lever, longen en het zenuwstelsel aangetast. Soms ontwikkelen katten oogafwijkingen.
Katachtigen kunnen drager zijn van de toxoplasmoseparasiet en deze in hun uitwerpselen uitscheiden. De parasiet komt zo samen met zijn cyste (doosje met harde wand waarin de parasiet leeft) in de grond terecht en kan daar zeer lang overleven.
Maar de parasiet wordt niet overgedragen door de poes te aaien. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is er dus niets aan de hand. Een zwangere vrouw kan het schoonmaken van de kattenbak beter aan iemand anders over laten.
Katten worden vooral besmet door het eten van rauw vlees en prooidieren. Besmette katten scheiden de oöcysten (een soort eitjes) uit in de ontlasting gedurende 2-3 weken.In de omgeving duurt het 2-3 dagen voordat ze besmettelijk zijn voor andere dieren of mensen. Ze blijven wel jarenlang besmettelijk!
De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.
Tijdens je zwangerschap kun je beter niet de kattenbak verschonen, ook niet met handschoenen. In de ontlasting van katten kan namelijk de kleine, eencellige parasiet toxoplasma gondii zitten. Deze parasiet veroorzaakt de infectieziekte toxoplasmose.
Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem. Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).
De tepels veranderen van kleur en worden donkerder en groter. Deze verschijnselen passen echter ook bij een schijnzwangerschap. Een drachtige poes zal vooral in het gewicht aankomen en een dikkere buik krijgen. Met name in de laatste fase van de dracht zal ze ook een verhoogde eetlust krijgen.
Algemene preventieve maatregelen
kattenbak elke dag te verschonen (in verband met sporulatie van oöcysten). Voor zwangeren: gebruik daarbij handschoenen of laat het iemand anders doen. vlees door en door te verhitten en geen rauw vlees te eten zoals filet américain of ossenworst.
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken.
Dieren kunnen niet echt schadelijk zijn voor je zwangerschap. Het is wel slim om rekening te houden met het feit dat dieren soms ziekteverwekkers bij zich dragen. Een kat als huisdier hebben is helemaal niet erg als je zwanger bent. Je kat eten geven en aaien kan geen kwaad.
Kan je een zwangere kat optillen? Gezonde katten hebben tijdens de zwangerschap meestal geen speciale behandeling nodig. Zwangere katten zijn slechts licht beperkt in hun mobiliteit en kunnen vrijwel alle activiteiten gewoon blijven uitvoeren.
Tuinieren en kattenbakken
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Hoe krijg je kattenkrabziekte? Kattenkrabziekte kun je krijgen via het speeksel van een kat, bijvoorbeeld na een krab of beet. Deze ziekte ontstaat door de bartonella henselae-bacterie. Katten hebben geen last van deze bacterie, maar mensen kunnen er ziek van worden.
Op dit moment is er echter geen bewijs dat katten of andere huisdieren het coronavirus kunnen oplopen door mensen of doorgeven aan mensen. Meer informatie vind je hier. Je kat heeft altijd liefdevolle verzorging nodig. En wanneer hij of zij ziek is natuurlijk meer dan ooit.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.
Raakt u vroeg in de zwangerschap besmet met toxoplasmose?Dan kan dit leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein en wordt nog kleiner als de besmetting later in de zwangerschap optreedt. Een besmetting later in de zwangerschap kan vooral leiden tot aangeboren afwijkingen.
De infectieuze eitjes zijn vervolgens wel besmettelijk voor dieren en mensen. Eitjes kunnen zeer lang overleven, onder bepaalde omstandigheden tot langer dan een jaar.
Toxoplasma blijft levenslang aanwezig in het lichaam. Bij immunocompetente mensen levert dit over het algemeen geen problemen op.
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
Katers zijn vruchtbaar wanneer ze 4 maanden oud zijn, dit is eerder dan bij poezen, welke pas vanaf hun 4 à 6 maanden een eerste krolsheid krijgen, dit is meerdere keren per jaar. Het is echter niet aangeraden om een poes op zo een jonge leeftijd te laten dekken.
Krolse katten
Maar bij een zwangere kat zijn in de eerste weken weinig grote veranderingen te merken, dus zul je niet echt een verschil zien. Na ongeveer drie weken moet je echter al enige signalen kunnen herkennen.
Hoe wordt een kat met kattenziekte besmet? Zieke katten scheiden erg veel virus uit met hun ontlasting.Gezonde dieren worden besmet door contact met deze ontlasting. Dit hoeft geen direct contact te zijn.
Bij mensen met een goede weerstand is kattenkrabziekte vaak een onschuldige ziekte, soms met koorts. De ziekte gaat meestal vanzelf over. Kattenkrabziekte, ook wel Bartonella henselae-infectie genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie: Bartonella henselae.