Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes.
Een rond brood noemen we karvéli, een brood dat op traditionele wijze is gemaakt met verse gist noemen we choriátiko en als we een brood met zaadjes willen, dan vragen we om polýsporo. De nummer één snack of zelfs lunch van Griekenland is de tirópita, ofwel kaasbroodje gemaakt van enige soort Griekse kaas.
Voor ongeveer €5,00 p.p. heb je een goede start van de dag. Het ontbijt is in Griekenland niet de belangrijkste maaltijd van de dag. In veel Griekse ontbijtzaakjes wordt er daarom vaak een simpel menu aangeboden van toast met ei of jam.
Sanitair. Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad.
Een salade is altijd een heerlijk bijgerecht en dat geldt zeker ook in de Griekse keuken. Deze heerlijke Griekse salade bestaat uit tomaat, feta, komkommer, ui en natuurlijk olijven.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Hieronder geven we de gemiddelde prijzen aan als je uit eten gaat in een grote stad in Griekenland tijdens de Griekenland single reizen. Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro.Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 30 euro.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels behoren tot de fruitsoorten die vooral in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen zijn.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes.
1. Tzatziki Grieks voorgerecht met yoghurt, komkommer en knoflook. Tzatziki past goed bij brood als voorafje en bij Pita Gyros, maar het wordt ook gegeten als onderdeel van mezes (kleine hapjes) en is heerlijk bij gegrild vlees of vis. ook bij de barbecue is tzatziki erg lekker.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt.
Het lokale bier/pils op Kreta en de rest van Griekenland heet Mythos. Qua kwaliteit kan het bier .. Het lokale bier/pils op Kreta en de rest van Griekenland heet Mythos.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
De Griekse keuken kent veel vegetarische gerechten. Het grootste deel van de Griekse appetizers-meze- zijn vlees- en visloos. Bestel in plaats van een hoofdgerecht een aantal voorgerechtjes en je eet lekker én gevarieerd.
Enkele gerechten die u vrijwel overal op de kaart zult tegenkomen zijn mousaka, een overschotel met aubergine, gehakt en aardappel, pastítsio, een ovenschotel met pasta, gehakt en bechamelsaus en stifádo, een stoofschotel met rund of konijn, en een saus met kaneel, tomaat en veel ui.
Als je geld gaat opnemen bij een geldautomaat worden er in Griekenland kosten per transactie in rekening gebracht. De bedragen variëren van twee tot vier euro en is per bank verschillend (anno 2020). Tijdens het pinnen krijg je deze transactiekosten te zien.
In sommige landen kun je beter geen fooi geven. In Japan, Singapore, China of Vietnam kun je je geld beter in eigen zak houden als het fooi betreft. Het horecapersoneel in deze landen waarderen het namelijk niet als je wat extra's geeft en kunnen dit zelfs als beledigend opvatten.
Gemiddeld budget
Dagbudget: € 92 voor 2 pers. € 28 per persoon.