De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Waarom is de perssinaasappel goed voor je gezondheid:
Het sap van de perssinaasappel bevat veel vitamine C. Deze vitamine speelt een rol bij de aanmaak van collageen, dat belangrijk is voor sterke botten en tanden, soepele aderen en een gezonde huid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
"Sinaasappelsap blijft niet erg lang in de maag, waardoor je snel weer hongerig wordt", legt Postma-Smeets uit. "Je kunt er beter voor kiezen een hele sinaasappel te eten." Of je combineert het sapje met een volkoren boterham of broodje.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Fruitsap drinken
Niet helemaal. Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Fruit bevat alleen wel meer voedingsvezels dan sap. De hoeveelheden en verhoudingen verschillen dus wel. Voor een glas (200ml) CoolBest worden gemiddeld twee tot drie sinaasappels geperst. Hierdoor krijg je meer Vitamine C, kalium, foliumzuur en fruitsuikers binnen dan bij het eten van één sinaasappel.
Mensen die dagelijks vijf gram vruchtensuiker uit fruitsap nuttigen, overeenkomstig met één glaasje sinaasappelsap per dag, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken.
Kleine porties en calorierijk voedsel zijn vaak het beste. Omdat ontbijtkoek, karnemelk, stroop, zuidvruchten en sinaasappelsap laxerend werken, kun je deze voedingsmiddelen beter niet gebruiken als je diarree hebt. Geneesmiddelen om de diarree te stoppen worden eigenlijk afgeraden.
Als je spijsvertering van slag raakt door sinaasappels, grapefruits of citroenen, probeer dan op een andere manier aan je dagelijkse portie vitamine C en voedingsvezels te komen. Voeding dat gezoet is met fructose, bijvoorbeeld frisdrank, snoep, vruchtensap en gebak, kunnen sommige mensen moeilijk verteren.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Bovendien tasten de suikers (en zuren) in sinaasappelsap je gebit aan. En de gezonde vezels die in de vrucht zitten, zeef je eruit met je citruspers. Af en toe genieten van een glas sinaasappelsap kan uiteraard geen kwaad, maar het is het allergezondst om sinaasappels op te eten.