Hoewel mayonaise en ketchup nog steeds de hitlijsten aanvoeren (mayo is op vier van de negen onderzochte momenten de populairste saus, ketchup wint bij de lunch) en mosterd, curry en chilisaus bij het borrelmoment leiden, spelen sausproducenten in op de vraag naar meer specifieke sauzen, die bij specifieke momenten of ...
BBQ is het sausmoment
Maar liefst 63% voegt een of meerdere sauzen toe aan het gerecht op zijn of haar bord. Satésaus (67%), knoflooksaus (59%), mayonaise (44%), barbecuesaus (41%) en cocktailsaus (31%) zijn de vijf populairste sauzen tijdens deze zomerse traditie.
Ketchup , het favoriete sausje van alle Amerikanen, is de populairste saus in de Verenigde Staten, op de voet gevolgd door barbecuesaus en hete saus.
Tomatenketchup behoeft eigenlijk geen verdere introductie, aangezien het wordt beschouwd als de populairste dipsaus ter wereld.
Béchamel, velouté saus, hollandaise, sauce tomate en espagnole. Deze vijf sauzen worden in de Franse keuken als basis gebruikt voor andere bekende sauzen en veel Franse gerechten. De sauzen klinken misschien een tikkeltje ingewikkeld om te bereiden, maar dat zijn ze niet.
Een essentiële basistechniek in de klassieke keuken, is de bereiding van roux, die direct de basis is van 4 van de 5 klassieke basissauzen. Bechamel, velouté, tomaat en Espagnole worden gebonden met een witte of bruine roux . De vijfde saus is natuurlijk Hollandaise en bevat ei voor de binding.
Satésaus (67 procent), knoflooksaus (59 procent), mayonaise (44 procent), barbecuesaus (41 procent) en cocktailsaus (31 procent) vormen de top vijf bij de BBQ.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville.
Alles bij elkaar opgeteld, kunnen we stellen dat mayonaise de minst gezonde saus is om over je frietjes te doen. De gezondste optie daarentegen is ketchup: deze saus scoorde op alle vlakken erg goed. Toch kun je ze allemaal natuurlijk best af en toe eten, als je het met mate doet.
Speciaal. Er is in 2018 een hele stelling geweest of de speciaalsaus nou met curry of ketchup moet. Wij, en 83% van de stemmers, vinden dat deze met curry is. 'Speciaal' bestaat dus uit een combinatie van mayonaise, curry en versnipperde uitjes.
De eerste sauzen dateren uit ongeveer 200 voor Christus in het midden van de Romeinse oudheid. De saus die dan wordt gebruikt is garum, een typische Romeinse saus gemaakt van gefermenteerde vis (ansjovis, sardines, etc.) en op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, kardemom, koriander, honing en geurige bloemen.
Maar de duurste hete sauzen ter wereld zijn blijkbaar Swamp Dragon Private Reserve, en Mad Dog 357 Ghost Pepper Extract Tequila Edition.
Rimboesauzen 112 saus is te herkennen aan de pikante smaak.Het is bereid van onder andere water, gemalen rode pepers, suiker, zout, kruiden en specerijen. Een perfecte saus om te serveren bij bijvoorbeeld tosti's of grillgerechten.
Ieder land - soms iedere regio of zelfs stad - heeft eigen recepten met vaak heel bijzondere sauzen. De nationale saus van Nederland is volgens kenners mayonaise.
Patat gaat met veel sauzen goed samen, maar de populairste blijft toch wel mayonaise. Het romige van de mayo past perfect bij de knapperige patat. Als je liever iets zoeters hebt, is ketchup ook een topkeuze.
Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker. Lees ook: Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?
Moderne sauzen
De overstap naar verse, seizoensgebonden gerechten heeft ons sauzen op basis van pesto, yoghurt, peper, kruiden en tahin opgeleverd.
saus, vloeibaar of halfvloeibaar mengsel dat aan een gerecht wordt toegevoegd terwijl het kookt of dat erbij wordt geserveerd . Sauzen zorgen voor smaak, vocht en een contrast in textuur en kleur. Ze kunnen ook dienen als een medium waarin het eten wordt bewaard, bijvoorbeeld de veloutésaus van roomkip.
De kern van de zaak
De vijf Franse moedersauzen zijn bechamelsaus, velouté, espagnole, hollandaise en tomaat .