Maar voor creditcards bestaan eigenlijk twee soorten codes. Allereerst is er de pincode die je gebruikt voor het opnemen van geld en bij het betalen bij de winkelier. Deze code bestaat over het algemeen uit 4 cijfers, net als bij je pinpasje. Maar let op, het zijn niet dezelfde cijfers als van je pinpaspincode.
Deze code vind je achterop de creditcard. Een pincode zal je online nooit hoeven invullen, maar sommige bedrijven kunnen wel vragen om het bij de creditcard behorende adres of een extra wachtwoord.
Wat is het verschil tussen betalen met een creditcard en bankpas? Het grootste verschil is dat een bankpas niet in alle landen geaccepteerd wordt, terwijl de meeste creditcards wereldwijd gebruikt kunnen worden. Zeker in minder toeristische plaatsen is het daarom erg handig om een creditcard op zak te hebben.
Afrekenen in het buitenland
In de eurolanden worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor betalingen met de creditcard. Als je het VISA of Mastercard-logo ziet bij een buitenlandse winkel, kun je er gewoon met je creditcard betalen.
Na het 3 keer intoetsen van een verkeerde pincode, heb je je creditcard geblokkeerd.
Ja, je kunt met iedere creditcard geld opnemen via een geldautomaat. Dit kan zowel in Nederland als in elk ander land. Op de meeste geldautomaten staan logo's van de verschillende creditcardnetwerken, zoals Visa en Mastercard.
De provider bepaalt de pincode of puk code. Ben je de code vergeten, dan is het verstandig te controleren of je de begeleidende brief van de provider nog hebt. Daarin staat vaak de pin- of puk code vermeld. Vaak biedt de brief de oplossing voor een vergeten pincode.
Creditcards worden in bijna alle landen geaccepteerd. Vrijwel alle bekende hotels, autoverhuurbedrijven en winkels aanvaarden de kaart als betaalmiddel.
Tips bij gebruik van uw bankpas
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo.
De meeste banken zetten de bankpas tegenwoordig standaard op 'uit' voor betalen buiten Europa. Dit kan trouwens ook voor sommige Europese landen het geval zijn. Kijk dat altijd even na bij je bank, voorafgaand aan je vakantie.
Minpunten van creditcards
· Contant geld opnemen is duur: dit kun je beter alleen in noodsituaties doen. · Lenen is relatief duur: dit geldt alleen als je de maandelijkse rekeningen niet volledig voldoet. Lenen via een creditcard is meestal duurder dan een persoonlijke lening.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Je creditcard kan geweigerd worden door drie mogelijke redenen: de instellingen voor je rekening en kaart, onvoldoende saldo, of onjuiste informatie. Het kan zijn dat je creditcard niet ingesteld is voor online betalingen. Controleer je bank om te bevestigen of dit kan.
Bij Mastercard en Visa vind je die code op de achterkant van je kaart. Het is het laatste aangegeven getal van 3 cijfers. Bij American Express staat de (4-cijferige) code op de voorkant van je kredietkaart. Met je pincode (geheime code).
Lang niet alle banken staan toe dat je zelf de pincode van je nieuwe of bestaande betaalpas kiest of aanpast. De pincode van je bankpas wijzigen is op dit moment mogelijk bij ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Bunq.
Ook beleefdheid speelt een rol. Veel Duitsers willen de winkelier niet op kosten jagen als ze met een pinpas betalen.Voor pinbetalingen wordt vaak een klein bedrag per transactie in rekening gebracht. Daarom betalen Duitsers kleine bedragen voor bijvoorbeeld een kop koffie of een broodje liever contant.
Valuta en betalen
Valuta: Euro (EUR). Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Duitsland heeft voldoende geldautomaten.
Waarom verdwijnen Maestro en V PAY? De reden voor de overgang is dat er met Maestro en V PAY passen niet online betaald kan worden en de kaarten in veel winkels buiten Europa niet te gebruiken zijn.
Bij een geldopname met de creditcard is het vaste bedrag meestal minimaal €4,50. Behalve als je een creditcard van ICS hebt en zorgt dat er een positief saldo op je rekening staat. Dan betaal je, naast de koersopslag, 1% (maximaal €1,50) per opname.
De creditcards van Mastercard en Visa zijn allebei internationaal geaccepteerde creditcards. Je aankopen zijn bij beide creditcards standaard 180 (RaboCard) of 360 (Rabo GoldCard) dagen verzekerd.
Je betaalpas wordt in het buitenland niet altijd geaccepteerd. Vervelend als je in een winkel of na een gezellig etentje niet kan afrekenen en onverwachts op zoek moet naar een geldautomaat. Op die momenten is een creditcard erg handig en geeft je extra comfort. Die wordt wereldwijd namelijk bijna altijd geaccepteerd.
Houd je betaalkaart enkele seconden vlakbij de betaalterminal ter hoogte van het symbool voor contactloos betalen (ertegen hoeft niet). Onder de 50 euro hoef je je pincode niet in te geven. Betalingen boven de 50 euro bevestig je wel met je pincode.
Als je drie keer de verkeerde pincode hebt ingetoetst, kun je de betaalpas ook via je zelfstandig adviseur laten deblokkeren. Het is niet mogelijk om via je zelfstandig adviseur de betaalpas te laten deblokkeren als deze kwijt of gestolen is.
Wanneer u 3 maal de verkeerde pincode intoetst, zal uw betaalpas blokkeren. Neem in dat geval contact op met de bank die de betaalpas uitgegeven heeft. Is iemand anders op de hoogte van uw pincode? Dan is het verstandig om uw betaalpas te laten blokkeren.