HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Zandstraalfolie op dubbel en enkel glas
Deze folies zijn bedoeld om de privacy in de woning te verbeteren, maar houden geen warmte of straling van de zon tegen. Je kunt deze raamfolie op HR++ glas aanbrengen, maar natuurlijk ook op regulier dubbel glas. De raamfolie wordt aan de binnenzijde van het raam aangebracht.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
De folie is in elk geval prima tegen buiten plaatsing opgewassen, daar deze weersbestendig is. Wil je een object buiten voorzien van folie, dan is dit dus geen probleem. Zolang de ondergrond maar glad, vlak en vetvrij is.
Spiegelfolie, de meest effectieve zonwerende folie!
Direct na het aanbrengen van de folie merkt u het verschil in het doorstromen van warmte. Deze glasfolie bevat speciale metaaldeeltjes welke de UV- en infraroodstraling reflecteren en daardoor tegenhouden.
Het warmtewerende folie heeft een isolerend effect waardoor het je huis wel 7 tot 8 graden koeler kan houden. Daarom is het gebruik van zonwerende folie ook een groen initiatief als je maatschappelijk verantwoord bezig wilt zijn!
Met uitzondering van het zonwerende folie, wat nooit geschikt is voor dubbel glas, zijn alle folies uit deze collectie geschikt voor ieder type beglazing, behalve getint glas.
Wat is het verschil tussen statische folie en zelfklevende raamfolie? Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Bij goed onderhoud gaat professioneel aangebrachte folie binnenshuis tot wel 20 jaar mee. Buitenshuis aangebrachte glasfolie kan tot wel 10 jaar meegaan, dit is onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden.
Veel folies zijn helaas niet waterbestendig en zullen loslaten, maar er zijn nog genoeg andere folies welke wel geschikt zijn voor in de badkamer. In dit blog licht ik alle geschikte plak- en raamfolies voor je uit.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Als het aankomt op het kopen van raamfolie is er eigenlijk maar één merk wat echt het beste is. Dit merk is Squid. Dit merk staat bekend om het feit dat zij alleen de beste kwaliteit materialen gebruiken. Door deze hoogwaardige kwaliteit weet je zeker dat jouw raamfolie erg lang op de ramen zal blijven zitten.
De voordelen van statisch raamfolie op een rij:
- Het is over het algemeen gemakkelijker aan te brengen. - Het is meerdere malen te gebruiken. - Het laat geen lijmresten achter. - Het is eenvoudig te verplaatsen en eventueel herbruikbaar.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas. Deze twee factoren maken dat niet ieder kozijn geschikt is voor triple glas. Gaat u van enkel naar triple glas, dan moet u nieuwe kozijnen laten plaatsen.
Raam moet glad en vetvrij zijn
Ontvet het raam daarom goed. Dit kun je doen met een middel dat geschikt is om te ontvetten en die op een raam te gebruiken is. Ook is het belangrijk dat het oppervlak glad is. Wanneer de ondergrond niet glad is, zal het folie ook loslaten.
U kunt kiezen uit 6 soorten raamfolie; (1) gesneden raamfolie, (2) full colour raamfolie, (3) transparante raamfolie, (4) statische raamfolie, (5) vinyl/plakletters voor op ramen en (6) raamstickers full colour (prints op wit vinyl). Vele soorten raamfolie.
Statische raamfolie aanbrengen
Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water. Je kunt gebruik maken van een plantenspuit.
Acrylaat heeft een andere werking dan glas. Daarom is er voor acrylaat(plexiglas) ook een andere soort zonwerende folie beschikbaar. Alle overige folies kunt u gewoon plakken op acrylaat. Hardglas is een glassoort waarin het hang-en sluitwerk in het glas verwerkt zit.
Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen.
Je kunt folie aanbrengen door te wrijven met je vinger of door een vouwbeen te gebruiken.
Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen. Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen. Nu geeft 57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.