God begraaft Mozes? Volgens joodse en christelijke traditie is Mozes door de HEER zelf begraven. In de tekst van Deuteronomium lijkt er echter sprake van een typische passivum divinum, een passieve werkwoordsvorm die een handeling aan God toeschrijft.
Mozes leidt de Joden weg uit Egypte om door de woestijn naar het beloofde land – het huidige Israël – te gaan, dit staat bekend als de exodus. Hij splijt de Rode Zee zodat ze er doorheen kunnen lopen naar de berg Sinaï. Mozes beklimt die berg om Gods woord te horen en God legt hem de Thora uit.
Als farao van de uittocht en tegenspeler van Mozes kan dus worden gedacht aan Ramses II, maar ook aan Merenptah (1224-1204 v. Chr.).
Mozes heeft het volk geleid tot aan de grenzen van het beloofde land. Dus tot aan de grenzen. Mozes mag zelf het land niet in. Niet omdat hij geen 'verblijfsvergunning' kon krijgen of zo iets.
Volgens de Bijbel bevrijdde Mozes de joden van slavernij en ontving hij de tien geboden van God. Maar historici en archeologen kunnen dat verhaal niet bevestigen. Mozes is een van de belangrijkste profeten in het christendom, het jodendom en de islam, maar er is geen bewijs dat hij echt heeft bestaan.
Hebreeuws is de taal van het Oude Testament. De taal waarin God sprak toen hij de hemel en aarde schiep, waarin Hij tot Mozes sprak op de berg Sinaï, de taal waarin Jezus zijn Torahlessen volgde.
[15] Bovendien zei God tegen Mozes: 'Dit moet u tegen de Israëlieten zeggen: De HEER, de God van uw vaderen, de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob, heeft mij naar u gezonden. Dit is mijn naam voor altijd. Zo moet men Mij aanspreken, door alle generaties heen.
Elia of Elias (Hebreeuws: אֵלִיָּהוּ, 'elijjāhû of verkort אֵלִיָּה, 'elijjāh, "(Mijn) God is JH(WH)"; Oudgrieks: Ἠλείας, Èleias; Arabisch: إلياس, Ilyās) was volgens de traditie van de Hebreeuwse Bijbel een van de belangrijke profeten.
Jozua of Jehosjoe'a (Hebreeuws: יְהוֹשֻׁעַ jəhôšua‛ en יֵשׁוּעַ ješûa', "JHWH (is) redder / redding / hulp") was volgens de Hebreeuwse Bijbel de opvolger van Mozes als leider van de Israëlieten. Het Bijbelboek Jozua is naar hem genoemd.
De Bijbelse naam Mozes is te vertalen met iets als 'uit het water getrokken'. Hij krijgt de naam van de prinses van de Faro, omdat zij het kindje uit een mandje in het water haalt. De Bijbelse naam Mozes is te vertalen met iets als 'uit het water getrokken'.
Was dat wel zo geweest, dan hadden de makers geweten dat Cleopatra VII, de laatste farao van Egypte, bijzonder gevoelig ligt in het land.
Mozes wordt geboren in het Egypte (van de 13e eeuw voor Christus). Het is meer dan 400 jaar geleden dat Jozef onderkoning werd.
Het moderne Hebreeuws is doorspekt met woorden en uitdrukkingen uit het Aramees. Verondersteld wordt dat de meeste joden in Israël en Judea in het begin van onze jaartelling een vorm van West-Aramees als dagelijkse omgangstaal spraken. Dit Joods-Aramees zou de taal van Jezus zijn geweest.
In de geschiedenis, beginnend bij de tiende eeuw voor Christus, is het Jodendom in het gebied dat we nu Israël noemen eeuwenlang de grootste godsdienst. Rond die tijd komt het koninkrijk Israël op, samen met het koninkrijk Judea.
Aäron, broer van Mozes.
Heeft Jozua Douglas huisdieren? Als kind had Jozua Douglas veel huisdieren. Hij had woestijnratten, schildpadden, cavia's, katten, kippen en een geit. Op dit moment heeft hij alleen twee kinderen.
Palestijnse jongeren hadden een rave georganiseerd in het pelgrimsoord van Nabi Musa, gelegen op de Westelijke Jordaanoever. Het feest heeft voor veel ophef gezorgd, omdat Nabi Musa een belangrijk Palestijnse heiligdom is: volgens de islamitische traditie is het de plek waar de profeet Mozes is begraven.
Het islamitische verhaal is in grote lijnen dit: Mohammed kreeg rond 610 bij Hira, een berg bij Mekka, voor het eerst een verschijning van de engel Gabriël (Jibril). In de loop van 22 jaar gaf de engel hem de boodschap van Allah door.
Met 136 vermeldingen in de koran is Mozes veruit de meest genoemde profeet, meer dan Jezus en Abraham. In de oudste koranteksten komt Mozes onmiskenbaar als een profeet naar voren: iemand die zonder omwegen opkomt voor het monotheïsme, het geloof in de ene God. Pas in latere koranteksten verschijnt hij als wetgever.
Hij belandde in Midjan waar hij trouwde en als schaapherder werkte. Hier had Mozes een ontmoeting met God, die vertelde dat zijn naam JHWH is en hem de opdracht gaf naar de farao te gaan om de vrijlating van de Israëlieten te eisen. Hierna keerden Mozes en zijn gezin terug naar Egypte en begon hij met zijn opdracht.
In de Bergrede zegt Jezus: “Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten op te heffen. Ik ben niet gekomen om ze op te heffen, maar om ze te vervullen. Want Ik verzeker jullie; eer hemel en aarde vergaan, zal er niet één punt of komma van de wet afgaan voor het allemaal gebeurd zal zijn.” (Mt. 5,17.18).
Mozes groeide als een prins op aan het hof van de farao, maar hij kwam er toch achter dat hij een jood was. Hij vluchtte uit Egypte en werd een herder. Op een dag toen hij zijn kudde een berg had opgedreven kreeg hij een opdracht van God. Hij zag een braambos waaruit vlammen omhoog schoten zonder dat de struik brandde.
Hoewel de Bijbel bestaat uit een grote verzameling losse geschriften van diverse auteurs, wordt hij in het christendom als één werk beschouwd, als de door God geopenbaarde waarheid, oftewel het "onfeilbare Woord van God", aangezien alle auteurs worden verondersteld direct te zijn geïnspireerd door God.